Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συναυλία, αθλητικές επιδείξεις και πολιτιστικά δρώμενα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Συναυλία, αθλητικές επιδείξεις κα...

Στην Εστία του Πανεπιστημίου, στον Κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ και στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το Φεστιβάλ των Τ.Ο. ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.Η ανακοίνωση της Νεολαίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Για πρώτη φορά φέτος η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έδωσε τον αγωνιστικό του παλμό μέσα στα δύο Ιδρύματα, όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Εστία του Πανεπιστημίου και στον Κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλάμβανε αθλητικές επιδείξεις και πολιτιστικά δρώμενα από το χορευτικό του Δήμου Πατρέων και την θεατρική ομάδα «Το τρίτο κουδούνι».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Οκτώβρης 1917: Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη» από τους Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση έγινε πλούσια συζήτηση για τα διδάγματα της Οκτωβριανής Επανάστασης, άνοιξε η συζήτηση με φοιτητές γύρω από ζητήματα που αφορούν το ρόλο του ΚΚ σε μη επαναστατικές και σε επαναστατικές συνθήκες, καθώς και προβληματισμοί γυρω από το πώς θα φτάσουμε στην επανάσταση.

Τέλος, ακολούθησε συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ. Θετικές εντυπώσεις άφησε το αφιέρωμα βασισμένο στο έργο του Ν.Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», από τηνθεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.»

«Κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε και τα εξής:

«…Τώρα είναι η ώρα ο λαός μας να πει ένα μεγάλο φτάνει πια!...Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα γιατί δεν πάει άλλο.

Μπορούμε να χαράξουμε το δικό μας μέλλον τη δικιά μας πορεία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χωρίς αυταπάτες όμως πια ότι μια κυβέρνηση θα μας αλλάξει τη ζωή. Χωρίς όμως και τις νέες αυταπάτες, ότι μπορεί ένα νόμισμα να μας αλλάξει τη ζωή. Λες και στις χώρες που σήμερα δεν έχουν ευρω οι λαοί ευημερούν . Λες και ο λαός μας δεν γνώρισε την αγριότητα αυτού του συστήματος, τη φτώχεια και την ανεργία και επι δραχμής. Ο λαός μας δεν μπορεί να υιοθετεί συνθήματα που αύριο μπορεί να είναι σημαία της ίδιας της αστικής τάξης. Αυτοί που σήμερα είναι υπερασπιστές του € και της ΕΕ αύριο μπορεί να είναι πολέμιοι. Άλλωστε η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ δεν κρύβεται πλέον και οι προβληματισμοί υπάρχουν σε ανώτατο επίπεδο. Είναι λοιπόν συζήτηση που γίνεται εκ του πονηρού, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός μας άλλη μια φορά από την πραγματική αιτία των προβλημάτων του.

Ταυτόχρονα, όμως το μέλλον αυτού του συστήματος εμπεριέχει και κινδύνους για τους λαούς. Κινδύνους που οφείλονται  στις κόντρες των καπιταλιστικών κρατών διεθνώς, στους ανταγωνισμούς και στις αντιπαραθέσεις τους που δυναμώνουν.

…Υπάρχει όμως και ένα άλλο μέλλον , το μέλλον που μπορεί να γράψει ο λαός και η νέα γενιά αυτού του τόπου. Το μέλλον που πηγάζει από τις δυνατότητες της χώρας μας , αλλά και από τις ανάγκες του λαού μας.

…Μας λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλυφθούν όλες αυτές οι ανάγκες...Ο πλούτος όμως που παράγουν οι λαοί όλου του κόσμου δεν μπορεί να κρυφτεί . Δεν κρύβεται ότι κάποιοι έχουν θησαυρίσει εκμεταλλευόμενοι τον μόχθο και την εργασία του λαού. Δεν κρύβονται τα 170 δισ. Ευρώ κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, τα 17 δισ. Ευρώ κέρδη στον τουρισμό μέσα σε μία μόνο χρονιά!!! Δεν κρύβεται όμως επίσης ότι όλος αυτός ο πλούτος είναι στα χέρια μόνο των λίγων. Κι αυτό δεν είναι νομοτέλεια!

…Αυτό το μέλλον όμως πράγματι δεν θα έρθει από μόνο του , πρέπει να πάρουμε κι εμείς τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση τα δικά μας μέτρα. Ο καθένας εκεί που βρίσκεται και με τον τρόπο που μπορεί να συμβάλει.

…Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτό τον κόσμο χωρίς αγώνα! Ο λαός μας έχει πλούσια πείρα ιδιαίτερα απο τα τελευταία χρόνια. Είδε στην πράξη ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε καμία κυβέρνηση μέσα σε αυτό το σύστημα. Διαπίστωσε ότι δεν αρκεί ένα κίνημα να έχει μαζικότητα, χωρίς όμως να έχει και τον κατάλληλο προσανατολισμό, χωρίς να στοχεύει στην καρδιά αυτού του συστήματος. Από την εμπειρία του επίσης μπορεί να καταλάβει ότι σίγουρα δεν αλλάζει τίποτα με το να κάθεσαι στα αυγά σου. Αυτό το σύστημα δεν σε λυπάται, συνεχίζει την επίθεση όσο σε βλέπει σκυμμένο και στη γωνία.

Ο δικός μας αγώνας για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά μόρφωση υγεία, πρέπει να μπει μπροστά.

Εδώ είναι κρίσιμη η συμβολή των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στους χώρους εκπαίδευσης, εκεί που μορφώνεται, ζει και δουλεύει η νεολαία….»

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με συναυλία από φοιτητικά συγκροτήματα και μεγάλη συναυλία από τα Υπόγεια Ρεύματα.

Στους φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονταν στο χώρο, μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση που λειτουργούσε με θέμα «Οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά σας είναι δύο, ή θα πάτε με το μέρος της συντήρησης ή θα πάτε με το μέρος της επανάστασης» (Δημήτρης Γληνός). Στις ξεναγήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπ/σης, καθώς και γιατί ήταν εφικτά τότε σε αντίθεση με το σήμερα.

Και τις 2 μέρες στο χώρο του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής όπου οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το μαρξιστικό βιβλίο και την προοδευτική λογοτεχνία.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις