Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Το φράγμα Πείρου-Παραπείρου τελειώνει όμως ο φορέας διαχείρισης παραμένει στο «αέρα»- Έντονη κινητικότητα

Αχαΐα: Το φράγμα Πείρου-Παραπείρου τελει...

Τι λένε δήμαρχοι, παρατάξεις και ο υπουργός Υποδομών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του φράγματος Πείρου-Παραπείρου το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης δίνοντας μόνιμη λύση στην υδροδότηση Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας κι Ερυμάνθου με το καθεστώς όμως λειτουργίας του φορέα διαχείρισής τους να παραμένει ακόμα στον «αέρα». Οι Δήμαρχοι των τριών Δήμων με επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ζητούν άμεσα συνάντηση μαζί του τονίζοντας παράλληλα ότι θέση τους αποτελεί:

«Η διαχείριση του φράγματος  Πείρου-Παραπείρου να γίνεται από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων που θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα προβαίνει σε προσλήψεις, θα υλοποιεί τα απαιτούμενα έργα και θα κάνει παρεμβάσεις  για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Την ίδια ώρα εφτά παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας οι «Νέα Πόλη», «ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», «Τώρα για την Πάτρα», «Αγωνιζόμενοι Πολίτες», «Πάτρα Δυνατή», «Κοινοτικόν» και «Πάτρα η δική μας Πόλη», κάνουν κοινή παρέμβαση για το θέμα εκφράζοντας την αγωνία τους «για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μελών τους να έλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης του φράγματος, η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα».

Οι παρατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως συμφωνούν τα κόστη συντήρησης της τεράστιας υποδομής να τα αναλάβει το κράτος αλλά τα υπόλοιπα όπως τη διανομή του νερού να την κάνει ο Δήμος. Προτίθενται μάλιστα στις 22 του μηνός να πραγματοποιήσουν σχετική εκδήλωση προκειμένου ν’ ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σπίρτζης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή μιλώντας για τον φορέα διαχείρισης του φράγματος «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» δήλωνε χαρακτηριστικά: «Εκκρεμεί μια συζήτηση. Οι γενικές αρχές συζητήθηκαν, και αυτές είναι ότι η διαχείριση του νερού θα είναι από δημόσιο φορέα. Δεν συζητά κανείς να είναι ιδιωτικός φορέας για την διαχείριση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Θα γίνει ο φορέας διαχείρισης και από εκεί και πέρα θα κάνουμε μια επίσης ουσιαστική συζήτηση για το ποιοι φορείς θα μετέχουν, πώς θα γίνεται η διαχείριση του νερού, πως θα γίνεται η κοστολόγησή του, με βάση κοινωνικά κριτήρια, και όχι με βάση την όποια κερδοφορία, πιστεύουν κάποιοι ότι πρέπει να υπάρξει στην διαχείριση του νερού.

Εμείς δεν θα πάμε σε αυτή την λογική, εμείς θα πάμε στην λογική της κοστολόγησης, της συντήρησης και της λειτουργίας,  αυτής της υποδομής για να υπάρχει άφθονο και ποιοτικό νερό, σε όλους τους πολίτες.»

Η επιστολή των δημάρχων:

«Κύριε Υπουργέ,
Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σας στις 19-7-2016, αντιπροσωπεία φορέων της περιοχής μας αποτελούμενη από τους Δημάρχους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου  και τους Προέδρους των ΔΕΥΑ Πάτρας, και Δυτικής Αχαΐας,  συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου κ. Δέδε στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά η δημιουργία φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Αναπτύχθηκε εμπεριστατωμένα η κοινή θέση των παραπάνω φορέων ότι η δημιουργία  διαδημοτικού φορέα διαχείρισης ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας  για τη διαχείριση, τη συντήρηση και την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης  θα έχει ως αποτέλεσμα  την υπερβολική αύξηση της τιμής του νερού για τα λαϊκά στρώματα της πόλης και τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι ήδη πλήττονται από τις πολιτικές των Κυβερνήσεων.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να εξασφαλίζεται σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους.

Η διαχείριση του φράγματος  Πείρου-Παραπείρου πρέπει να γίνεται από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα προβαίνει σε προσλήψεις, θα υλοποιεί τα απαιτούμενα έργα και θα κάνει παρεμβάσεις  για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η δέσμευση του κ. Δέδε ήταν ότι θα σας ενημερώσει για τις παραπάνω θέσεις και τα επιχειρήματα των φορέων και ότι σύντομα  θα υπάρξει συνάντηση με την παρουσία σας  στην οποία η κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της προς συζήτηση.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις προθέσεις και τις προτάσεις της Κυβέρνησης  ακόμα και μετά από ανάλογη επιστολή  του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας  κ. Νικολάου για επίσπευση  της αναμενόμενης σύσκεψης.
Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή δρομολογεί ενέργειες που είναι σε βάρος των κατοίκων της περιοχής με δυσμενείς συνέπειες για αυτούς

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για ένα έργο ζωτικής σημασίας και προς όφελος των κατοίκων της περιοχής  και να αξιοποιηθούν τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν προέλθει  από τις φορολογίες των πολιτών».

Η ανακοίνωση των εφτά παρατάξεων:

"Η μελλοντική διαχείριση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης των δημοτικών παρατάξεων που υπογράφουν. Οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι αποτελεί αναγκαιότητα για τους κατοίκους της Πάτρας να λειτουργήσει το φράγμα με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού ως πολύτιμου αγαθού.

Στη σύσκεψη επικράτησε η άποψη ότι το έργο έγινε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και κανείς δεν δικαιούται να τον παρακάμψει, ούτε η κυβέρνηση ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, εκφράστηκε η αγωνία των παρατάξεων για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μελών τους να έλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης του φράγματος, η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα.

Θεωρώντας ότι η σοβαρότητα του θέματος δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις, κυρίως από την κυβέρνηση, οι παρατάξεις που εκπροσωπήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης με θέμα το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 (19.30) στην ισόγεια αίθουσα του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις