Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το πιο ψηλό κτίριο της Πάτρας και η ...τύχη του αν υλοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών σημείων της πόλης-ΦΩΤΟ

Το πιο ψηλό κτίριο της Πάτρας και η ...τ...

Οκταώροφο τυπικά αλλά πολύ ψηλότερο ουσιαστικά

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα είναι μάλλον το πιο ψηλό κτίριο της πόλης. Οκτώ όροφοι μεν, αλλά μαζί με τα 2-3 υπόγεια που έχει λόγω της κλίσης του εδάφους φθάνει στα 11 επίπεδα. Το … μάτι έχει συνηθίσει το τεράστιο κτίριο στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης όπου δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχου μεγέθους κτίσματα. Άλλωστε πρόκειται για μια από τις πιο «ιστορικές» γωνιές στο κέντρο της πόλης. Δίπλα στο στάδιο, στις σκάλες, στην πλατεία, στο ρωμαϊκό ωδείο.

Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια θα είναι η τύχη του κτιρίου όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το προαναγγελθέν έργο της σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης. Στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε εκπονηθεί πριν από τουλάχιστον  μια 5ετία, τα κτίρια από την Παντανάσσης έως την Ερμού και από την Υψηλάντου έως την Αγίου Γεωργίου θα κατεδαφιστούν.

Με βάση τα όσα είχαν επισημανθεί προ καιρού από την εταιρεία "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων ΑΕ":

Η περιοχή γειτνιάζει με το Φρούριο  και περιέχει, πέρα από σημαντικότατα  κτίσματα της πρόσφατης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αναδεικνύουν την  οικονομική και πολιτιστική ακμή της πόλης, εξίσου σημαντικότατα μνημεία όπως το Αρχαίο Ωδείο, τον Ναό του Παντοκράτορα, το Παλαιό Νοσοκομείο, έργο του Χάνσεν και πληθώρα αξιόλογων διατηρητέων μνημείων.

Ο σχετικά μικρός συντελεστής δόμησης  της περιοχής, εξ αιτίας των μνημειακών αυτών εγκαταστάσεων, είχε σαν αποτέλεσμα να κρατήσει η περιοχή τον χαρακτήρα  της, θεωρούμενη σαν μια από τις  περιοχές με τις λιγότερες επεμβάσεις  στην κλίμακα του πολεοδομικού της  ιστού και στην γενικότερη μορφολογία της. Συγχρόνως είναι μια περιοχή  με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον μια  και εδώ αρχίζουν οι λειτουργίες (Ναοί – Αγορά) της ελληνιστικής Πάτρας.

Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του  ιστορικού κέντρου της  Πάτρας του 19ου αιώνα εμφανίζει μια πολυεθνική πόλη, όπως ακριβώς και η ελληνιστική Πάτρα.

Μια δυναμική εμπορική παρουσία, ένα  διεθνές λιμάνι, ένα  σταυροδρόμι  ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων και  ως εκ τούτου σταυροδρόμι τάσεων πολιτιστικών του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.

Κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά, νεοκλασικίζοντα, κτίρια μπαρόκ, κτίρια του εκλεκτικισμού, κτίρια της Art Nouveau, της Art Decaux, κτίρια της νέας αρχιτεκτονικής (σχολή Le Corbusier), κτίρια πολυκατοικιών μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κτίρια που αντανακλούν την κυρίαρχη ιδεολογία των διδακτοριών του μεσοπολέμου. Τέλος παραδείγματα σύγχρονης και μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Αυτό που πρέπει ακόμα να τονιστεί είναι ότι η ποικιλομορφία  των μεμονωμένων κτιρίων επεκτείνεται και στις διάφορες ενότητες που συνιστούν  το ιστορικό κέντρο. Κατ’ αρχάς έχουμε δύο μεγάλες ενότητες, Την Επάνω Πόλη και την Κάτω Πόλη.

Τα γενικά χαρακτηριστικά διαφέρουν. Η κάτω πόλη παρά την συνύπαρξη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων, σφραγίζεται από τα χαρακτηριστικά της νεοκλασικής – αναγεννησιακής πόλεως. Η Πάνω Πόλη παρά την ύπαρξη πολλών νεοκλασικών κτιρίων  σφραγίζεται από την μορφολογία παραδοσιακότερων αρχιτεκτονικών ελληνικών συνόλων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις