Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γι' αυτό παραιτήθηκε ο Κιμούλης από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Γι' αυτό παραιτήθηκε ο Κιμούλης από το ί...

Σύμφωνα με το tvxs.gr του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου

Το tvxs.gr του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου δημοσίευσε ρεπορτάζ με το παρασκήνιο της παραίτησης Κιμούλη από την θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το tvxs.gr:

Λιγες μέρες μετά τα μεγαλειώδη εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έσκασε σαν βόμβα η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Γιώργου Κιμούλη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε μάλιστα «μεγαλόφωνα» καταγγέλλοντας πως παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος - πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -  υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνείται να συμμετέχει , όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές του Τvxs.gr ένα από τα σημεία σύγκρουσης Κιμούλη – Μανωλόπουλου είναι το ότι ο δεύτερος  ζήτησε να έχει δικαίωμα υπογραφής εξόδων έως 300.000 ευρώ χωρίς την έγκριση του ΔΣ, ενώ πληροφορίες λένε πως και το ίδιο το Ίδρυμα εμπόδιζε πρωτοβουλίες που ανήκουν στον πρόεδρο του ΔΣ με βάση το καταστατικό.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης καθηκόντων του νέου ΔΣ , κυκλοφορούσε η φήμη πως οι σχέσεις Κιμούλη – Μανωλόπουλου ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Σήμερα, μετά την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ αυτό επιβεβαιώνεται.

Ποια ήταν όμως τα γεγονότα που οδήγησαν τον Γιώργο Κιμούλη να πάρει την απόφαση της οριστικής αποχώρησης επισφραγίζοντας τη ρήξη μεταξύ τους και αφήνοντας αιχμές για «παρασκηνιακά παιχνίδια και  εσωκομματικές συγκρούσεις»;

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr , η  βασική διαφωνία τους ήταν η επιμονή του Γ.Κιμούλη στη διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος. Μαθαίνουμε ωστόσο πως o κ.Μανωλόπουλος ζήτησε τη δυνατότητα να υπογράφει έξοδα έως 300.000 ευρώ χωρίς την έγκριση του ΔΣ. Παρενέβη μάλιστα  ο δήμαρχος Καλλιθέας, επίσης μέλος του ΔΣ, λέγοντας πως πρόκειται για υπερβολική απαίτηση. Αντιπρότεινε το ποσό των 10.000 ευρώ και τελικά συμφωνήθηκε να διατηρεί το δικαίωμα για το ποσό των 50.000 ευρώ. Εκτός από τις υπερεξουσίες που σύμφωνα με τις πηγές μας ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος φαίνεται πως εμπόδια έβαζε και το ίδιο το Ίδρυμα, καθώς επέμενε να ορίσει   διευθυντή καλλιτεχνικού προγράμματος αντί να αφήσει την πρωτοβουλία στο Κέντρο αφοπλίζοντας τον Κιμούλη από τον δημιουργικό ρόλο στον οποίο προσέβλεπε. Άρα ενισχύονται οι φόβοι αρκετών που προέβλεπαν πως ναι μεν το Κέντρο Πολιτισμού ανήκει στο δημόσιο πλέον, αλλά το Ίδρυμα θέλει τον ρόλο του ΔΣ διακοσμητικό.

Η σύντομη ιστορία

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η διαρροή εφημερίδας που αποκάλυπτε πως ο Γιώργος Κιμούλης θα ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ, ξεσήκωσε κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων σε μερίδα του τύπου και των sites που κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως τοποθετεί «τα δικά της παιδιά» σε νευραλγικές θέσεις. Τα ίδια δημοσιεύματα τα οποία βγήκαν σχεδόν συντονισμένα έκριναν πως ο σκηνοθέτης είναι ακατάλληλος για τη θέση αυτή. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι σήμερα πανηγυρίζουν για την παραίτηση Κιμούλη.

Εν τω μεταξύ όσοι  γνώριζαν την συμφωνία μεταξύ  του Ιδρύματος και του Ελληνικού δημοσίου μιλούσαν έγκαιρα για μια ισορροπία τρόμου. Υπάρχει στη σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Δημοσίου (με κυβέρνηση Καραμανλή, υπουργό Πολιτισμού Σαμαρά), αποικιακού χαρακτήρα όρος, ότι αν το Ίδρυμα δεν εγκρίνει την πολιτιστική πορεία του Κέντρου, θα απαιτήσει να του επιστραφούν τα χρήματα της ανέγερσης. Σε κάθε περίπτωση, το νέο ΔΣ που ανέλαβε είχε δύσκολο έργο να επιτελέσει και δεν ξεκίνησε η θητεία του με τον πιο ευοίωνο τρόπο.

Στην επιστολή παραίτησης ο Γ. Κιμούλης κάνει λόγο για εσωκομματικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την επιλογή Μανωλόπουλου ενοώντας ότι η επιλογή του ήταν αποτελέσμα συμβιβασμών εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία του πρόταση αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού χωρίς να τον κατονομάζει σημειώνοντας ότι «όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας».

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπό την εποπτεία του οποίου είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στάυρου Νιάρχου, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Κιμούλη διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΠΙΣΝ εφόσον δεχτούμε ότι αυτός είναι ο στόχος του απερχόμενου προέδρου. Στα πλην της παραίτησης Κιμούλη επίσης, είναι πως η εξέλιξη αυτή ρίχνει νερό στον μύλο του αφηγήματος σχετικά με το «κακό δημόσιο» στου οποίου τα χέρια έπεσε το Κέντρο Πολιτισμού. Είναι όμως έτσι;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις