Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Μία επιπλέον παράσταση για το έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Το πράσινό μου το φουστανάκι»

Πάτρα: Μία επιπλέον παράσταση για το έργ...

Στο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, το Σάββατο 18/3

Το θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, στην Πάτρα, παρουσιάζει ως γνωστόν απόψε Πέμπτη 16/3 και την Παρασκευή 17/3 στις 21.30 την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Το πράσινό μου το φουστανάκι» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου.

Λόγω μεγάλης ζήτησης και ενδιαφέροντος από το Πατρινό κοινό, αποφασίστηκε από το act να δοθεί και μία ακόμα παράσταση του έργου, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 21.30.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, όπως όλοι μας, που δεν έγινε ποτέ πειραματόζωο σε εργαστήρια, δεν είναι καμικάζι, δεν πείνασε ποτέ της, δεν καθάρισε ποτέ τζάμια αυτοκινήτων, δεν είναι από το Αφγανιστάν, ούτε από την Παλαιστίνη, ούτε από την Αφρική, μεγάλωσε πολιτισμένα, έχει φίλους, γνωστούς, συγγενείς, ζει μια φυσιολογική ζωή, αλλά πάντα κάτι φταίει. Εκείνη περιμένοντας να συμβεί κάτι μαγικό, σκαρώνει στίχους σε δεκαπεντασύλλαβο και αναζητά την όμορφη θέα του κόσμου, πάνω απ’ τις ταράτσες των πολυκατοικιών.

Κριτικές:

«Έχει κάτι το τραγανό -δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά- αυτή η ηθοποιός. Η Τζούλη Σούμα. Έχει γερή γείωση με το σανίδι, εξαιρετική σχέση με το λόγο -ο λόγος της έχει βάρος, έχει κύρος-, έχει γκάμα, έχει χιούμορ, έχει μία βαθιά αίσθηση της δραματικότητας, έχει εκφραστικότητα, είναι τρυφερή, συγκινητική αλλά διαθέτει, αν και μικρή το δέμας, μία δύναμη εντυπωσιακή. Με μία μοναδική άνεση αλωνίζει τη σκηνή.

Και ο μονόλογος «Το πράσινό μου το φουστανάκι» -η πρώτη (2008) δουλειά της Λένας Κιτσοπούλου για το θέατρο-, που παίζεται στο θέατρο «Αλκμήνη», της δίνει την ευκαιρία να επιδείξει όλα αυτά τα προσόντα της. Προς Θεού! Με τη λέξη «επιδείξει» δεν εννοώ σκηνική έπαρση. Μέτρο εισέπραξα, αυτοέλεγχο εισέπραξα, πολύ καλή τεχνική αλλά μαζί και συναίσθημα. Η Μαρία Αιγινίτου που υπογράφει τη σκηνοθεσία έχει, ως φαίνεται, βοηθήσει αποφασιστικά.

[…] μία πολύ γυναικεία, με πολλά βιωματικά, προφανώς, στοιχεία, εξομολόγηση και ένα λαγαρό, τολμηρό, σπαρταριστό, παραληρηματικό κείμενο, με βιτριολικό χιούμορ, με τρυφερότητα, με απόγνωση. […] η Τζούλη Σούμα το αδράχνει και πάνω στον καμβά αυτό ψιλοκεντάει. Η κραυγή της «μοναξιά!» σου ξεσκίζει το στήθος. Και το συνολικό παραστασιακό αποτέλεσμα -με πολύ αποφασιστική τη συμβολή της καίριας και καίρια ριγμένης κάτω από το κείμενο μουσικής του Σπύρου Παρασκευάκου-, εξαιρετικό. Είμαι σίγουρος πως η παράσταση αυτή θα παιχτεί για πολύ καιρό. Είναι συναρπαστική και η Τζούλη Σούμα απολαυστική. Θα ήταν κρίμα να τη χάσετε.» Γιώργος Σαρηγιάννης - totetartokoudouni.blogspot.gr

«Μια από τις πληρέστερες και πιο καίριες ερμηνείες της καριέρας της πετυχαίνει η Τζούλη Σούμα στον έξοχο μονόλογο της «αιρετικής» και πολυσχιδούς Λένας Κιτσοπούλου[…] Η έμπειρη ηθοποιός που έχει κερδίσει ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος στον χώρο με καίριες ερμηνείες της απ’ το αρχαίο δράμα μέχρι το κλασικό ρεπερτόριο και την επιθεώρηση, αναμετριέται για πρώτη φορά με το απαιτητικότατο είδος του μονολόγου και βγαίνει νικήτρια!

Στη μία περίπου ώρα που διαρκεί η ζηλευτή παράσταση η Σούμα καθοδηγούμενη με έμπνευση και δεινότητα από την Μαρία Αιγινίτου, «γίνεται»η ηρωίδα της Λένας Κιτσοπούλου, ένας άνθρωπος όπως όλοι μας». Βασίλης Μπουζιώτης - enikos.gr

«Η Τζούλη Σούμα, υπό την εμπνευσμένη σκηνοθετική μπαγκέτα της Μαρίας Αιγινίτου, δίνει ένα ρεσιτάλ υποκριτικής αποχρώσεων, διαβαθμίσεων και δυναμικών. Σαν αιθέρια κύματα διέρχονται εναλλάξ το χιούμορ, το σκοτεινό γκροτέσκ, η εκτόνωση της πολυσχιδούς σωματικότητας έως και σε εξπρεσιονιστικά μονοπάτια. Λαγαρές εκφράσεις, ρετζίστρα φωνής δουλεμένα στην εντέλεια, τιθάσευση σκηνικού χώρου και χρόνου αλλά και "ηχηρές" σιωπές, όλα αυτά δίνουν εκ νέου πνοή σε ένα εξόχως ενδιαφέρον θεατρικό κείμενο υποκριτικών απαιτήσεων.» Γιώργος Παπαγιαννάκης - kritikitheatrou.gr

«Το κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου έχει τη δύναμη της απλότητας, την ορμή του ρεαλισμού και την αμεσότητα μιας, χωρίς ωραιοποίηση, απεικόνισης της πραγματικότητας. Αληθινό, με διακυμάνσεις όπως η ίδια η ζωή, κωμικό και δραματικό ταυτόχρονα, ξεγυμνώνει τόσο τη μοναξιά, που τελικά την ξορκίζει. Η ερμηνεία της Τζούλης Σούμα είναι εξαιρετική. Με έναν μοναδικό τρόπο επιτυγχάνει τη μετάβαση από το δράμα στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, αναδεικνύοντας τις διακυμάνσεις του κειμένου και προσφέροντας στον θεατή όχι μόνο ταύτιση, αλλά και το ζητούμενο κάθε σπουδαίου θεατρικού ανεβάσματος, την κάθαρση. Χωρίς υπερβολές, σαν να είναι γραμμένος ο ρόλος αποκλειστικά για την ίδια, παίρνει τον θεατή από το χέρι και τον ταξιδεύει σε μια διαδρομή έντονων συναισθημάτων, ούσα ιδιαίτερα επικοινωνιακή κατά την ερμηνεία της.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αίσθημα που προκαλεί στο κοινό είναι αυτό του διαλόγου επί προσωπικού. Πόσο σπάνιο να αισθάνεται ο θεατής μοναδικός σε μια παράσταση; Σε αυτό συμβάλει η σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου, που αριστοτεχνικά φροντίζει να διατηρείται ο ρυθμός του κειμένου, μετατρέποντάς το σε μια πραγματική εκ βαθέων εξομολόγηση. Λιτή, γρήγορη, δίνει την αίσθηση πως ο μονόλογος κρατά ελάχιστα, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλεις να τελειώσει. Τα σκηνικά του Γιάννη Θεοδωράκη έχουν την απλότητα της ηρωίδας. Καθόλου στατικά, συνδράμουν στη δημιουργία της ρευστότητας μιας συνεχούς και αδιάκοπης εναλλαγής, που χαρακτηρίζει την ίδια τη ζωή.

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!» Έλενα Μπολονάση – tvnea.com

Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Κουστούμια: Νίκος Καρδώνης

Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς

Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος

Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Τζίνα Φουντουλάκη

Διάρκεια: 60’

Εισιτήρια: 12 € (Κανονικό) 10 € (Φοιτητικό) 5€ (για άνεργους,  φοιτητές Θεατρικών Σπουδών και σπουδαστές δραματικών σχολών).

Κρατήσεις – πληροφορίες: 2610272037 – 6936122263.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των παραστάσεων του act είναι και το thebest.gr.

Η Λένα Κιτσοπούλου.

Η Λένα Κιτσοπούλου.

Η Λένα Κιτσοπούλου.

Η Τζούλη Σούμα.

Η Τζούλη Σούμα.

Η Τζούλη Σούμα.

Η σκηνοθέτιδα Μαρία Αιγινίτου.

Η σκηνοθέτιδα Μαρία Αιγινίτου.

Η σκηνοθέτιδα Μαρία Αιγινίτου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture