Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Σπάνια κειμήλια και έντυπα στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ για την 25η Μαρτίου

Πάτρα:Σπάνια κειμήλια και έντυπα στο Μου...

Επετειακή έκθεση

Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), με αφορμή την επέτειο  από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό.

Εκτίθενται  αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, και τα οποία έχουν ευθεία ιστορική αναφορά στην ιδιαίτερης σημασίας περίοδο για την Ελλάδα.

Οι επισκέπτες θα δουν τον Όρκο των αγωνιστών του ’21  και θα  γνωρίσουν περισσότερες πτυχές της ζωής  του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα από τα εκθέματα και τα τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται κυρίως σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι   την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ. Ωστόσο, το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00 και είναι ανοικτό ακόμη και για ατομικές επισκέψεις.

Μεταξύ των εκθεμάτων που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου Τύπου είναι τα εξής: 
• Αυθεντική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη του 1827, 
• Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (8/9/1834), που αναγράφει την καταδικαστική απόφαση σε θάνατο για εσχάτη προδοσία των Θ. Κολοκοτρώνη και Δημ. Πλαπούτα, καθώς επίσης την μετέπειτα μετατροπή της θανατικής ποινής τους σε 20ετή φυλάκιση με βασιλική απόφαση.

• Εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μεσολογγίου (12/6/1825), στην οποία δημοσιεύεται επιστολή "του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη προς τους Αρκαδίους, Ανδρουσίους, Πυργαίους, Φαναρίτας, Γαστουναίους", ώστε να τον συνδράμουν και να κατατροπώσουν τον Ιμπραήμ Πασά για να μη εισχωρήσει στην Πελοπόννησο.
• Το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα με το οποίο καλείται ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Ελλάδα για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας,

• Εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» όπου δημοσιεύεται η είδηση του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (7/4/1824) και ακολουθεί η περιγραφή του κλίματος στο Μεσολόγγι, 
• Έγγραφο της «Προσωρινής Διοίκησις της Ελλάδος» που αναφέρεται στον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για τον όρκο των Υπουργών και των Αξιωματικών το 1822, κ.ά.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 30 Απριλίου, με εξαίρεση τις ημέρες  του Πάσχα. Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ  2610 310 488 (κα Κατερίνα Τσίρου) ή στο e-mail: [email protected].

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις