Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Πατρινό Καρναβάλι:«Προχωρείτε»!Η ροή των παρελάσεων και η ξεχωριστή περίπτωση του πληρώματος 86

Πατρινό Καρναβάλι:«Προχωρείτε»!Η ροή των...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Διαχρονικό πρόβλημα τα κενά στις παρελάσεις

Το πλήρωμα 86 δικαίως τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του, τόσο για τις ξεχωριστές καλλιτεχνικές δημιουργίες του, όσο και για την απόφαση – «ποινή» να παρελάσει φέτος στο τέλος, πριν τους σοκολατορίχτες, λόγω του προβλήματος που είχε προκαλέσει πέρυσι στην ροή της μεγάλης παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Την ίδια ώρα το πρόβλημα με τα κενά που προκαλούνται στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι διαχρονικό και φυσικά δεν σχετίζεται μόνο με το πλήρωμα 86, που φέτος μας αποχαιρέτησε με θέμα τον ζωδιακό κύκλο.

Το καρναβάλι είναι διασκέδαση, δημιουργία και έκφραση, αλλά και ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που οι συμμετέχοντες μοιράζονται με τους θεατές. Στο ζήτημα της ροής και στην περίπτωση του πληρώματος 86 αναφέρεται το επί χρόνια  (2006-2014), μέλος της Καρναβαλικής και μετέπειτα Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας των παρελάσεων, Γιώργος Κακούρης.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι το πλήρωμα 86 τα τελευταία χρόνια έχει την καλύτερη ίσως παρουσία στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Όμως αυτό που δεν κατάφερε διαχρονικά να συνειδητοποιήσει το πλήρωμα, είναι ότι η παρέλαση ενέχει ως κύριο «συστατικό» της την ροή και μια σχετική ταχύτητα, με στόχο την εναλλαγή χρωμάτων και εικόνων, που είναι και το ζητούμενο αποτέλεσμα για μια επιτυχημένη παρέλαση. Το κόνσεπτ του 86 καταλύει μέσα στην παρέλαση την λογική του ρυθμού και της ροής. Πάντα πήγαινε αργά . Και αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα. Πρώτον, προκαλεί τεράστιο κενό ανάμεσα στο πλήρωμα 86 και το προπορευόμενο και δεύτερον τα πληρώματα που ακολουθούσαν ήταν υποχρεωμένα να κινούνται με πολύ αργό ρυθμό και στην ουσία να πηγαίνουν περπατώντας. Είχαμε δεχτεί παράπονα. Το πλήρωμα 86 διαφοροποιείται και παρουσιάζει περισσότερο ένα σκηνικό δρόμου και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάλλιστα στις τελετές έναρξης και λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού».

 

Φέτος αυτό που σχολιάστηκε ιδιαίτερα, είναι το γεγονός πως είδαμε να προπορεύονται του πληρώματος 86, πολυάριθμες καρναβαλικές ομάδες, με κακής και πρόχειρης σύλληψης στολές, με νεαρά άτομα να κάνουν εκτεταμένη χρήση καπνογόνων και να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μια «πληγή» του θεσμού που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να  κλείσει.

«Τα πολυάριθμα πληρώματα με κακής ποιότητας στολές είναι πράγματι το μεγάλο πρόβλημα των παρελάσεων και διαχρονικά η πλειοψηφία όλων όσοι έχουμε περάσει από την Γνωμοδοτική Επιτροπή έχουμε δώσει μάχη, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, διότι η Επιτροπή δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός για να μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις και να πει σε κάποιον εσύ δεν παρελαύνεις. Υπάρχει ωστόσο ένα πλαίσιο και το γεγονός ότι αυτά τα πληρώματα παρελαύνουν στο τέλος, είναι μια μορφή τιμωρίας. Τώρα, το γιατί το πλήρωμα 86 παρέλασε στο τέλος είναι ένα ερώτημα, στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω το σκεπτικό της Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Μια λύση θα ήταν να βγει το 86, αμέσως πριν από τα πολυάριθμα. Αυτό όμως έχει και μια παράμετρο ασφάλειας. Γνωρίζουμε και πρέπει να γνωρίζουν και οι γονείς πως τα πολυάριθμα πληρώματα αποτελούνται κυρίως από ανήλικους μαθητές, οι οποίοι αλιεύονται στα σχολεία, με οικονομικά αντίτιμα προφανώς για τους «αλιείς». Συνήθως προκύπτουν οριακές καταστάσεις στην αναμονή των πληρωμάτων. Θέλαμε η αναμονή τουε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».

Πέραν των παραπάνω μια «σφιχτή» χωρίς κενά ροή παρέλασης ήταν και είναι πάντα το ζητούμενο. «Προχωρείτε» μας έλεγε ο Άλκης Στέας, καθώς παραδοσιακά τα πληρώματα σταματούσαν στην πλατεία, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο και την εξέδρα των επισήμων για να κάνουν τα χορευτικά τους.

Και φέτος τα κενά ήταν μεγάλα.Ο Γιώργος Κακούρης επισημαίνει ότι λόγω της υπέρμετρης διόγκωσης της συμμετοχής στις παρελάσεις θα χρειαζόταν διπλάσιος αριθμός εθελοντών για να προωθεί τα πληρώματα και να μην προκύπτουν καθυστερήσεις. Και προσθέτει: «Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι όσοι εμπλεκόμαστε στη διεκπεραίωση της παρέλασης, για την οποία όλοι έχουμε ευθύνη, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει βαθιά ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ροή, εναλλαγή χρωμάτων, σχεδίων και εικόνων. Στόχος είναι και να διασκεδάσουμε αλλά και να παρουσιάσουμε στους θεατές ένα καλό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019