Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Και η Πατρινή «Εργοδυναμική» στη λίστα με τα ευνοϊκά δάνεια της Τράπεζας Αττικής - Στη δικαιοσύνη η υπόθεση-39 δάνεια στον Καλογρίτσα

Και η Πατρινή «Εργοδυναμική» στη λίστα μ...

Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά της Τραπέζας της Ελλάδας

Εκτός από την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ του κ. Καλογρίτσα και μια εταιρία συμφερόντων Κόκκαλη, και η Πατρινή εταιρία «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ» της οικογένειας Αθανασόπουλου, βρίσκεται στη λίστα των εταιριών που το 2015 δανειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, λαμβάνοντας δάνεια με όρους που δεν επέτρεπε η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά να διερευνηθεί «η τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα» που φέρνει στη δημοσιότητα το θέμα, η μηνυτήρια αναφορά της Τραπέζης της Ελλάδος κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Σύμφωνα με ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM, εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ελάχιστο επιτόκιο που μπορούσε να δανείζει η Τράπεζα Αττικής για να μην μπαίνει μέσα (breakeven point) ήταν 4,17%. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη μηνυτήρια αναφορά της κεντρικής τραπέζης, «σε πολλές περιπτώσεις το επιτόκιο που προσφέρει η τράπεζα είναι χαμηλότερο από το 4,17% που είναι η ελάχιστη τιμή η οποία καλύπτει το κόστος της και η τιμολόγηση κάτω του κόστους σε συστηματική βάση συνεπάγεται ζημιές για την τράπεζα»

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι στις περιπτώσεις με διαβάθμιση G, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 11,84%, δόθηκα 1.589 δάνεια συνολικού ύψους 391 εκατ.ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,47%, δηλαδή με απόκλιση 3,37%.

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια που οι διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής έδωσαν σε πελάτες με διαβάθμιση στους χαμηλότερους βαθμούς της κλίμακας της ICAP, δηλαδή στις κατηγορίες G,H,NT -γεγονός που υποδηλώνει υψηλό πιστωτικό κίνδυνο- τιμολογούνταν κατά μέσο όρο σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική.

39 δάνεια στις εταιρείες Καλογρίτσα το 2015

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2015, η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Καλογρίτσα «Τοξότης ΑΕ» έλαβε συνολικά 39 δάνεια.

Τον Ιανουάριο του 2015, λίγο μετά την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο κ. Καλογρίτσας πήρε από την Attica Bank ομολογιακό δάνειο11 εκατ.ευρώ.

Στις 28 Απριλίου του 2015, το πιστωτικό όριο των εταιρειών του κ. Καλογρίτσα από 10 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαϊου του 2015 εκτοξεύθηκε στα 100 εκατ. ευρώ!

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος «δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να υποστηρίζει την απόφαση της τράπεζας αναφορικά με τον καθορισμό του ποσού».

Επιπλέον, η «Τοξότης Κατασκευαστική», με διαβάθμιση G στην κλίμακα της ICAP, στις 13 Μαϊου του 2015 πήρε δάνειο 20 εκατ. ευρώ παρέχοντας σαν εγγύηση 5 εκατ. ευρώ με υποσχετική επιστολή προσκόμισης γεγενημένων απαιτήσεων έργων σε ποσοστό 120% και 15 εκατ. ευρώ με κάλυμμα νομότυπη ενεχυριασμένη κατάθεση σε ποσοστό 100%, η οποία μπορούσε να αντικατασταθεί σταδιακά με ενεχυρίαση απαιτήσεων ή συμβάσεων έργων που θα υπέγραφε σε μεταγενέστερο χρόνο ο κ. Καλογρίτσας με το δημόσιο, όπως κι έγινε. Μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ σημειώνεται ότι στη σχετική εισήγηση για την δανειοδότηση της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα δεν αναφέρεται ότι η «Τοξότης Κατασκευαστική», έχει διαβάθμιση G (από τις χαμηλότερες στην κλίμακα αξιολόγησης της ICAP).

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2015, η Τράπεζα Αττικής ενέκρινε στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα ομολογιακό δάνειο 19,5 εκατ. ευρώ διάρκειας δέκα ετών, για την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων-δανείων που χορηγήθηκαν τον Μάιο του 2015...

Στο πρόγραμμα αποπληρωμής προβλεπόταν διετής περίοδος χάριτος και καταβολή ποσού 14,5 εκατ. ευρώ στο... δέκατο έτος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις