Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέο «φρούτο» στην Πάτρα: Βάζουν τους μισθούς στους λογαριασμούς εργαζομένων και μετά τους… ζητούν πίσω!

Νέο «φρούτο» στην Πάτρα: Βάζουν τους μισ...

Άμεσα αντανακλαστικά από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησαν τα Σωματεία Μαγείρων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και Σερβιτόρων του Νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Σωματείων στα γραφεία τους έχουν φθάσει αναφορές από μέλη τους που εργάζονται σ’ επιχειρήσεις επισιτισμού της περιοχής οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τα αφεντικά τους, τους βάζουν τον μισθό τους στο λογαριασμό τους και στην συνέχεια απαιτούν να τους επιστρέψουν μέρος αυτών των χρημάτων.

Μέχρι στιγμής τα Σωματεία έχουν καταγράψει δύο περιστατικά στην Αχαΐα οι εκπρόσωποί τους όμως ανησυχούν ότι το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις απλά οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταφύγουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα καθώς απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr με το που δημοσιοποιήθηκε το θέμα ήταν άμεση η παρέμβαση από τα κεντρικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Αθήνα από όπου αναμένεται αυστηρή παρέμβαση με στόχο το φαινόμενο να παταχθεί εν τη γενέσει του. Αναμένεται επικοινωνία της διοίκησης του ΣΕΠΕ με τους συνδικαλιστές του κλάδου προκειμένου να ενημερωθούν για τις αναφορές των εργαζομένων και να διερευνηθούν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε.

Για το θέμα μίλησε  νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η αντιπρόεδρος του Σωματείο Μαγείρων Αχαΐας, Βασιλική Αλυκού. Η κυρία Αλυκού είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχουν φθάσει σ’ εμάς δύο καταγγελίες συναδέλφων είναι υποχρεωμένοι πλέον να βάζουν την μισθοδοσία στην τράπεζα και αν δεν το κάνουν είναι ποινικό αδίκημα οπότε ζητούν από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν ότι θεωρούν ότι περισσεύει. Δηλαδή τη διαφορά του νόμιμου από αυτό που θα τους πλήρωναν αυτοί. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες καταγγελίες και φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα περιστατικά και όσο πάει θα οξύνεται το πρόβλημα. Υπάρχει η απειλή της απόλυσης, ο κόσμος φοβάται ειδικά αυτούς τους καιρούς που κάθε δουλειά που χάνεται δεν αντικαθίσταται, ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος.

Γι΄ αυτό κι εμείς κάναμε αυτές τις ενέργειες για να ενημερωθεί ο κόσμος και να στραφείς προς τα σωματεία του, υπάρχει η γραμμή υποστήριξης όπου μπορούν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες για οποιοδήποτε εργοδοτικό πρόβλημα έχουν. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτά τα πράγματα να γίνουν καθεστώς. Θα βρουν τρόπο τα σωματεία να βοηθήσουν, το έχουν κάνει με πολλούς εργαζόμενους στο παρελθόν που απαιτούσαν τα δεδουλευμένα τους, που δεν είχαν ένσημα κ.α.. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους, να μην υποκύψουν στις απειλές. Επισιτιστικές μονάδες», σημείωσε η κυρία Αλυκού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε τα προαναφερθέντα
Σωματεία αναφέρουν τα εξής:

«Η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει κόκκινο προβαίνουν με απειλή την απόλυση σε  ληστεία!

Μετά την υποχρέωση των εργοδοτών να πληρώνουν τους εργαζόμενους μέσω τραπέζης, η  μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών κοινώς απληρωσιά   μετατράπηκε σε αδίκημα του  ποινικού κώδικα - ληστεία.
Οι πονηρούληδες εργοδότες στο κλάδο του επισιτισμού εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους μετά την ανάληψη της νόμιμης μισθοδοσίας από τη τράπεζα να επιστρέφουν σε μετρητά  αυτά που θεωρούν παραπανήσια!! Δρουν σαν κοινοί κλεφτοπορτοφολάδες .

Μαφιόζικη «επιχειρηματικότητα» που ευδοκιμεί στην εργασιακή ζούγκλα της εποχής μας και νομίζουν ότι κανείς δεν θα τους ελέγξει, κάνεις δεν θα τους καταγγείλει και κυρίως θα μείνουν ατιμώρητοι.

Σας πήραμε χαμπάρι, το σωματείο γνωρίζει την ληστεία σας με απειλή την απόλυση. Σας παρακολουθούμε από κοντά κι αυτό δεν θα περάσει. Σταματήστε τώρα και δώστε πίσω τα κλεμμένα.

Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους τους στη περιοχή μας.

Καλούμε το υπουργείο εργασίας να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηρές ποινές στους επίδοξους ληστές.

Καλούμε το σύλλογο των καταστηματαρχών εστίασης να καταδικάσει αυτές τις ληστρικές πρακτικές.

Καλούμε τους συναδέλφους, τις συναδέλφισσες μας να μην τους φοβηθούν, να μην υποκύψουν στις απειλές τους.

Συσπειρωθείτε, γραφτείτε  στα σωματεία για να αγωνιστούμε ενωμένοι  να σταματήσουμε τη ληστεία τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά, για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

ΕΛΑΤΕ στο σωματείο για να κόψουμε τα χέρια που μας κλέβουν ξεδιάντροπα το μεροκάματο. Δεν είναι ανίκητοι είναι κλέφτες και θα τιμωρηθούν.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις