Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

13 μετανάστες πέθαναν από ασφυξία μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο μεταξύ των οποίων κι ένα κοριτσάκι

13 μετανάστες πέθαναν από ασφυξία μέσα σ...

Στη Λιβύη

Δεκατρείς μετανάστες πέθαναν από ασφυξία μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο με το οποίο ένα φορτηγό τους μετέφερε προς μια παραλία της δυτικής Λιβύης προκειμένου να προσπαθήσουν να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνος. Η τραγωδία προστέθηκε σε μια σειρά πολύνεκρων συμβάντων με θύματα παράτυπους μετανάστες από χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής που αναχωρούν από τη Λιβύη, μια χώρα όπου επικρατεί χάος, με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη, όπου ονειρεύονται πως τους περιμένει καλύτερη ζωή.

Την Τρίτη, συνολικά 69 παράτυποι μετανάστες ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό ενός εμπορευματοκιβωτίου που μεταφερόταν από φορτηγό καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στην παραλία της Χομς, μιας πόλης 115 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι δεκατρείς από αυτούς, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ήσαν νεκροί. Νεκροί και ζωντανοί μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Χομς, διευκρίνισε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το παράρτημα της λιβυκής Ερυθρής Ημισελήνου σε αυτό το κέντρο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε πως ενημερώθηκε από την λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνο στη Χομς ότι «69 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό ενός εμπορευματοκιβωτίου κοντά στην πόλη. Ορισμένοι ήταν ήδη νεκροί, η υγεία πολλών άλλων είναι σε άσχημη κατάσταση».

«Παρέμειναν κλεισμένοι μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο επί τέσσερις ημέρες», εξήγησε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

Η λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνος διευκρίνισε ότι ειδοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί από το κέντρο κράτησης της Χομς για την έλευση «μιας ομάδας παράτυπων μεταναστών και πτωμάτων, που τους πέταξαν στην είσοδο του κέντρου μέσα στη νύχτα».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της λιβυκής Ερυθρής Ημισελήνου Μοχάμαντ αλ Μισράτι επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες για τους οποίους έγινε λόγος είναι «οι ίδιοι που ανακαλύφθηκαν, (ορισμένοι) νεκροί, μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο».

Ένας κάτοικος της Χομς, που προτίμησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, αφηγήθηκε πως οι παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους και οι 13 νεκροί, «ανακαλύφθηκαν σε έρευνα που έγινε σε οδόφραγμα στον παραλιακό δρόμο» της Χομς.

Μεταξύ των 56 ζωντανών είναι ένα κοριτσάκι πέντε ετών, η Αΐσα. Ορισμένοι από τους μετανάστες έχουν δερματικές παθήσεις, άλλοι έχουν υποστεί κατάγματα, ενώ άλλοι χρειάζονταν επείγουσα περίθαλψη», διευκρίνισε η λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνος χωρίς να προσδιορίσει τις εθνικότητές τους.

Μεταξύ των 13 νεκρών, μεταξύ των οποίων ήταν ένα κορίτσι 13 ετών κι ένα αγόρι 14, «ορισμένοι μπόρεσαν να αναγνωριστούν» και τοποθετήθηκαν «σε σάκους» εν αναμονή της εξέτασής τους ιατροδικαστή και την παραλαβή τους από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τη λιβυκή Ερυθρή Ημισέληνο.

Την Τρίτη ανακαλύφθηκαν οι σοροί 74 μεταναστών που πνίγηκαν σε μια παραλία που βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Έξι χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη συνεχίζει να σπαράσσεται από τις συγκρούσεις για την εξουσία και τη βία κι έχει μετατραπεί σε κόμβο της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Οι διακινητές οργανώνουν τον διάπλου προς την Ιταλία, η οποία απέχει μόλις 300 χιλιόμετρα, πολύ συχνά με πλεούμενα κάθε άλλο παρά αξιόπλοα, αν όχι επικίνδυνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις