Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Chris Moneymaker: Ο ερασιτέχνης που άλλαξε την ιστορία του πόκερ

Chris Moneymaker: Ο ερασιτέχνης που άλλα...

Δείτε τη μοναδική ιστορία του!

Η κακή φήμη του πόκερ άρχισε σταδιακά να σβήνει με τη δημιουργία του World Series of Poker. Το World Series ξεκίνησε το 1970, όταν ζητήθηκε από τους επτά πιο διάσημους παίκτες της εποχής να ψηφίσουν τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Η πρώτη ψηφοφορία δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς ο κάθενας ψήφισε τον εαυτό του. Το ζήτημα λύθηκε σε δεύτερη ψηφοφορία, όπου ζητήθηκαν να επιλέξουν το δεύτερο καλύτερο παίκτη.

Από το 1971 και μετά, το World Series of Poker σταμάτησε τη διαδικασία ψηφοφορίας και άρχισε να διοργανώνει προκριματικά τουρνουά. Πλέον, το κύριο μέρος της διοργάνωσης είναι το Τexas Hold’em ή Main Event.

Το άθλημα άρχισε να διαδίδεται στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του '80, όταν το ESPN εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του τουρνουά. Σε είκοσι χρόνια, ο αριθμός συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 2.000%.  Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τα πρώτα online παιχνίδια πόκερ έκαναν την εμφάνισή τους και νέες διοργανώσεις πόκερ άρχισαν να προβάλλονται σε μεταμεσονύκτια τηλεοπτικά προγράμματα.

Όμως, η έκρηξη στη δημοτικότητα του πόκερ έγινε το 2003, όταν ο ερασιτέχνης παίκτης online πόκερ Chris Moneymaker κέρδισε 838 παίκτες, και αναδείχθηκε πρωταθλητής του World Series of Poker με έπαθλο 2.500.000$. Μέχρι σήμερα, θεωρείται η σημαντικότερη νίκη στην ιστορία του πόκερ.

Ο Moneymaker γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, 1975 στην Ατλάντα. Οι προγονοί του ασχολούνταν με την κοπή νομισμάτων, εξού και το επίθετο, το οποίο τελικά δικαιολόγησε. Μεγάλωσε στο Τενεσί όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την κοπέλα του από το σχολείο και έκανε και το μεταπτυχιακό του στην λογιστική. Τον Απρίλιο του 2003 λίγες εβδομάδες μετά την γέννηση της κόρης του, πήρε μέρος στο τουρνουά 18 ατόμων, 39$ satellite στο PokerStars.

Ο Moneymaker κέρδισε το τουρνουά και προκρίθηκε σε ένα 600$ satellite. Στο τουρνουά συμμετείχαν 68 παίκτες και έδινε θέσεις στο το Main Event για τους τρείς πρώτους και 8,000$ στην τέταρτη θέση.

Στον προκριματικό τα πήγε εξαιρετικά και ξεκίνησε να σκέφτεται πως θα τερματίσει στην 4η θέση. Ευτυχώς για αυτόν, ένας φίλος του τον έπεισε να διεκδικήσει το εισιτήριο και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

«Σκεφτόμουν ότι 8,000$ θα μας βοηθούσαν πολύ για βγούμε από την οικονομική τρύπα που βρισκόμασταν εκείνη την περίοδο, ενώ μία θέση στο World Series of Poker πολύ πιθανόν να με πήγαινε απλά μέχρι την πρώτη μέρα παιχνιδιού».

Στο τελευταίο τραπέζι του Main Event βρέθηκε αντιμέτωπος με γνωστούς επαγγελματίες, όπως ο David Singer και ο Sam Farha, με τον τελευταίο να φτάνει και στον τελικό απέναντι στον ερασιτέχνη Moneymaker.

Εκεί πρότεινε στον Farha να μοιραστούν στα ίσια το χρηματικό έπαθλο και να παίξουν μόνο για τον τίτλο. Τη στιγμή που έκανε την πρόταση είχε προβάδισμα σε μάρκες 2 προς 1. Παρ’ όλα αυτά, ο Farha αρνήθηκε, θεωρώντας ότι μπορεί να κερδίσει τον 27χρονο λογιστή.

«Του πρόσφερα εγώ ένα deal όταν είχα προβάδισμα, αλλά αυτός ήθελε περισσότερα χρήματα. Του πρότεινα να τα μοιράσουμε στη μέση, αλλά αυτός ήθελε ακόμα περισσότερα. Και τότε είπα ‘ας παίξουμε’. Ήταν σαν να με χαστουκίζει στο πρόσωπο, ήταν σαν να μου λέει ότι είναι καλύτερος παίκτης».

Στον πρώτο γύρο o Moneymaker έκανε raise στις 100.000$ και ο Farha έκανε call. Στο flop έκαναν και οι δύο check. Έπειτα, ο Farha πόνταρε 300.000$, ο Moneymaker έκανε raise στις 800.000$ και ο Farha έκανε call. Στο river ο Farha έκανε check για να δει τον Moneymaker να ανακοινώνει all in, στο οποίο τελικά πήγε πάσο ο Farha. Έτσι o νεαρός λογιστής από το Τενεσί, έγινε πρωταθλητής κόσμου.

«Ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα πάει πάσο. Ήθελε να παίξει small ball πόκερ και το ήξερα. Ήξερα ότι δεν ήθελε να μπλέξει σε ένα μεγάλο pot γιατί πίστευε ότι μπορεί να με κάνει outplay. Πίστευε ότι είναι πολύ καλύτερος από μένα και κοιτώντας το αντικειμενικά, πιθανότατα ήταν».

Ερωτώμενος για την σημασία της νίκης του στην ιστορία του αθλήματος απάντησε: «Απλά εγώ βρέθηκα στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή και ήμουν ο κατάλληλος άνθρωπος γιατί ο κάθε άνθρωπος μπορούσε να συνδεθεί μαζί μου. Είμαι ο τύπος που θα έρθει το Σάββατο στο σπίτι σου για δείτε αγώνα, να πιείτε μία μπύρα και να τα πείτε. Πιστεύω ότι ήταν πιο εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να δούνε τους εαυτούς τους σε εμένα. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο (στην δημοτικότητα μου) όπως και η μεγάλη προβολή της νίκης μου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports