Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαθητεία με ημερομίσθιο 17 ευρώ, ένσημα κι ασφάλιση πλέον μετά τα ΕΠΑ.Λ.! Τι είναι το Μεταλυκειακό έτος που ξεκινά από 1η Μαρτίου

Μαθητεία με ημερομίσθιο 17 ευρώ, ένσημα ...

Η εγκύκλιος και ποιους αφορά

Την υλοποίηση προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» το οποίο θα πραγματοποιείται σε ΕΠΑ.Λ. σε συνεργασία με Ε.Κ. της χώρας προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση.Την ευθύνη υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των μαθητευομένων καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το εκάστοτε ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. σε συνεργασία με το οικείο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) ΟΑΕΔ.

Όσοι απασχοληθούν με το Μεταλυκειακό Έτος  θα πληρώνονται με 17,12€ ημερομίσθιο.

Την υλοποίηση του προγράμματος μαθητείας που ονομάζεται «μεταλυκειακό έτος» περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία υπογράφεται από τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Με επιβάρυνση που θα ανέλθει για τη διετία 2017 – 2018 στο ποσό των 14,25 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται σε ΕΠΑ.Λ. σε συνεργασία με Ε.Κ. ολόκληρης της Επικράτειας.

Το «Μεταλυκειακό  Έτος - Τάξη Μαθητείας» απευθύνεται σε αποφοίτους κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών του ΕΠΑ.Λ.

Η εφαρμογή του Μεταλυκειακού  Έτους - Τάξης Μαθητείας έχει διάρκεια εννέα μηνών και βασίζεται σε Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας που καταρτίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» πραγματοποιούνται:

Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας 203 ωρών.

Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως

Ο μέγιστος αριθμός μαθητευομένων που μπορεί να εντάσσονται σε κάθε Τάξη Μαθητείας είναι 25.

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νο-μοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 ευρώ), ήτοι 17,12 ευρώ.

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητείας στον εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Ειδικότερα το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» απευθύνεται σε αποφοίτους κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών του ΕΠΑ.Λ. και για φέτος θα ξεκινήσει απο την 1η Μαρτίου.

Στο «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» θα απασχολείται εκπαιδευτικό προσωπικό της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αριθμός μαθητευόμενων, διαδικασία υποβολής αιτήσεων, κριτήρια επιλογής υποψηφίων και κατάρτισης

Ο μέγιστος αριθμός μαθητευομένων που μπορεί να εντάσσονται σε κάθε Τάξη Μαθητείας είναι είκοσι πέντε (25).

Δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας» έχουν νέοι και νέες που ικανοποιούν σωρευτικά και τα τρία παρακάτω κριτήρια:

α) είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτερο-βάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ και

β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και

γ) δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας.

Όσοι έχουν δικαίωμα έγγραφής στο «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας», κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη σχολική δομή που πραγματοποιείται Τάξη Μαθητείας στην ειδικότητά τους.

Στη δημόσια πρόσκληση θα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες: υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, κατάρτισης προσωρινού πίνακα κατάταξης, υποβολής ενστάσεων και κατάρτισης οριστικού πίνακα κατάταξης καθώς και οι αντίστοιχες προθεσμίες.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις κατατάσσονται κατά έτος αποφοίτησης και προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος έναντι εκείνων παλαιότερων σχολικών ετών.

Μεταξύ υποψηφίων που έχουν αποφοιτήσει το ίδιο σχολικό έτος προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου ειδικότητας.

Σημειώνεται ότι υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και έχουν αναζητήσει και λάβει βεβαίωση δέσμευσης εργοδότη οι ίδιοι, δικαιούνται θέση στο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας στην ειδικότητά τους, εφόσον η Τάξη Μαθητείας λαμβάνει έγκριση λειτουργίας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συμμετοχή των εργοδοτών Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας -Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» πραγματοποιείται σε φορείς του δημόσιου τομέα, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή επιχείρηση, σε αντικείμενα αντίστοιχα της ειδικότητας .

Οι εργοδότες που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» πληρούν τις προϋποθέσεις του Πλαισίου Ποιότητας της Μαθητείας.

Υποχρεώσεις των εργοδοτών που συμμετέχουν στην υλοποίηση του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας»

Οι εργοδότες που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Εκ-παίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ, οφείλουν να διασφαλίζουν τα παρακάτω κριτήρια που τους αναδεικνύουν σε δομές παροχής ποιοτικής Μαθητείας:

Ο εργοδότης εφαρμόζει τις αρχές του Πλαισίου Ποιότητας της Μαθητείας, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και τον ΟΑΕΔ.

Μεταξύ του εργοδότη και του μαθητευόμενου συνάπτεται «Σύμβαση Μαθητείας», η οποία θεωρείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. και καθορίζει τους όρους υλοποίησης του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο».

Η Σύμβαση Μαθητείας συντάσσεται σε τρία (3) πρωτότυπα και λαμβάνουν από ένα ο εργοδότης, το ΕΠΑ.Λ. και ο μαθητευόμενος. Ο εργοδότης τηρεί τους όρους της Σύμβασης Μαθητείας και του Προγράμματος Μάθησης στο χώρο εργασίας (learning agreement).

Το Πρόγραμμα Μάθησης στον χώρο εργασίας (learning agreement) είναι συμβατό με το πρόγραμμα σπουδών μαθητείας της ειδικότητας, περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ή και ολοκληρωμένες επαγγελματικές δραστηριότητες/εργασίες και άλλα έργα (projects) και αποτελεί παράρτημα της Σύμβασης Μαθητείας.

Η Σύμβαση Μαθητείας είναι δυνατόν:

α) να καταγγελθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από τους συμβαλλόμενους,

β) να ακυρωθεί με απόφαση του Διευθυντή του Κ.Π.Α. του Ο.Α.Ε.Δ. μετά από σχετική ενημέρωση από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. κατόπιν εισήγησης του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του ΕΠΑ.Λ. ή του Ε.Κ., ο οποίος είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του προγράμματος μάθησης στο χώρο εργασίας.

Ο εργοδότης ορίζει έμπειρο στέλεχος ως «εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας», ο οποίος αναλαμβάνει την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο χώρο εργασίας, την παρακολούθηση της προόδου του εκπαιδευόμενου και την ανατροφοδότηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού στη Σχολική Μονάδα μέσω της οποίας ο μαθητευόμενος συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Την εκπαίδευση και πιστοποίηση των εκπαιδευτών στο χώρο εργασίας πραγματοποιούν τα Επιμελητήρια και οι κλαδικοί Φορείς σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονεί ο ΟΑΕΔ από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι τη δημιουργία Μητρώου πιστοποιημένων εκπαιδευτών πραγματοποιούνται ταχύρρυθμα σεμινάρια και αξιοποιούνται οι τοπικές δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο την βελτίωση των ικανοτήτων των εκπαιδευτών στο χώρο εργασίας.

Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στο χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο εργοδότης μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων.

Επίσης, οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητευόμενους.

Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει τον μαθητευόμενο για τις δραστηριότητες, τα αντικείμενα και τους τομείς της επιχείρησης και να τον εντάσσει ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο εργοδότης οφείλει να συνεργάζεται με το ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ. για την υλοποίηση του προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας, όπως αυτό ορίζεται από τις προδιαγραφές του προγράμματος για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, και να αναθέτει στον μαθητευόμενο εργασίες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα αυτό.

Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά και έντυπα) για την παρακολούθηση της υλοποίησης της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, ήτοι:

α) Μηνιαίο Δελτίο Απασχόλησης Μαθητευόμενου, το οποίο συμπληρώνεται σε ημερήσια βάση από τον μαθητευόμενο και στο τέλος κάθε μήνα σφραγίζεται και υπογράφεται από τον υπεύθυνο του εργοδότη και αποστέλλεται στο ΕΠΑ.Λ. προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για την έγκριση καταβολής της επιδότησης του προγράμματος,

β) Ημερολόγιο Μάθησης που συμπληρώνεται σε καθημερινή βάση από τον μαθητευόμενο σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή του χώρου εργασίας που τον επιβλέπει και υποβάλλεται σε μηνιαία βάση στο ΕΠΑ.Λ..

Με αυτό το έντυπο ενημερώνεται ενυπογράφως ο εκπαιδευτικός του ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ., καθώς και γ) κάθε άλλο έγγραφο που προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους.

Ο εργοδότης οφείλει να καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το έντυπο «Ε3.4 Αναγγελία Έναρξης/Μεταβολών Σύμβασης Μαθητείας», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, την έναρξη της Μαθητείας και τη διακοπή αυτής (όπου απαιτείται) για κάθε μαθητευόμενο που απασχολεί.

Δικαιώματα των μαθητευόμενων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας»

Οι μαθητευόμενοι έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:

- Στον μαθητευόμενο σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζουν τα dikaiologitika news, παρέχεται αμοιβή.

-  Στον μαθητευόμενο εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657 - 658 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθενείας.

- Ο μαθητευόμενος δικαιούται, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τις κανονικές άδειες των μισθωτών.

- Ο μαθητευόμενος δικαιούται εκπαίδευση σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, η οποία τον οδηγεί σε συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τον χώρο μαθητείας, τα οποία συμπληρώνονται κατάλληλα στη σχολική μονάδα.

-  Ο μαθητευόμενος δικαιούται παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πρό-γραμμα μάθησης στην επιχείρηση, από τις οικείες δομές του ΥΠΠΕΘ ή/και του Ο.Α.Ε.Δ, εφόσον προσφέρονται σχετικά προγράμματα.

- Ο μαθητευόμενος έχει δικαίωμα να ενημερώνεται σχετικά με τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

- Ο μαθητευόμενος έχει δικαίωμα να αναφέρει στον Δ/ντή ή στον υπεύθυνο καθηγητή του ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. τη μη τήρηση των όρων της Σύμβασης Μαθητείας και της εργατικής νομοθεσίας.

-  Ο μαθητευόμενος για σοβαρούς λόγους και με τη σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου του ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ., δύναται να ζητήσει τη διακοπή της Σύμβασης Μαθητείας στον εργοδότη και την τοποθέτησή του σε άλλο εργοδότη, εάν είναι εφικτό, για τη συνέχιση του προγράμματος.

Αποζημίωση μαθητευόμενων/ Ασφαλιστική κάλυψη του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας»

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€), ήτοι 17,12€.

Τα 11€ επιδοτούνται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο και καταβάλλονται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας/Ειδικός Λογαριασμός του ΥΠΠΕΘ στους μαθητευόμενους.

Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στον χώρο εργασίας - Μαθητεία στον εργασιακό χώρο» της εφαρμογής του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας».

Για τα θέματα της αποζημίωσης/ασφαλιστικής κάλυψης των μαθητευομένων τηρούνται τα παρακάτω:

•    Για την καταβολή της επιδότησης από το ΥΠΠΕΘ τη-ρούνται μηνιαία παρουσιολόγια «Μεταλυκειακού έτους -Τάξη Μαθητείας» μαθητευομένων, τόσο στη σχολική μονάδα όσο και στον εργοδότη.

•    Το ποσό της επιδότησης του ΥΠΠΕΘ (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας/Ειδικός Λογαριασμός) ορίζεται στα 11,00€ για κάθε ημέρα «Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητείας στον εργασιακό χώρο».

•    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε εργοδότης (του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα) που απασχολεί μαθητευόμενους υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΕΡΓΑΝΗ (ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΕΤΕΑΕΠ) τον Πίνακα Ε3.4: Αναγγελία έναρ-ξης/μεταβολών Σύμβασης Μαθητείας.

Οι εργοδότες του Δημοσίου υποχρεούνται επιπλέον να καταχωρούν το απογραφικό δελτίο κάθε μαθητευόμενου στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τα ανωτέρω έγγραφα τηρούνται στο αρχείο του εργοδότη ούτως ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση ελέγχου.

•    Οι μαθητευόμενοι από την πρώτη ημέρα μαθητείας ασφαλίζονται στο ΕΦΚΑ και τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα μαθητείας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις