Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης της KOMPANΙA μιλάει thebest.gr λίγο πριν σμίξει με τον Αγάθωνα στην "Αίγλη"

Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης της KOMPANΙA μι...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

"Είμαστε εραστές και υπηρέτες της λαικής μουσικής"

Την Πάτρα θα επισκεφθεί στις 22 Φεβρουαρίου η KOMPANÍA καθώς θα βρεθεί επί σκηνής στον Χορό του Καραγκιόζη. Mαζί με τον Αγάθωνα αναμένεται να χαρίσουν στους Πατρινούς μια αξέχαστη βραδιά με γνωστά και αγαπημένα ρεμπέτικα.

Μια βραδιά με αξέχαστα ρεμπέτικα από την KOMPANÍA και τον Αγάθωνα- Άρχισε η προπώληση

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 9.30 το βράδυ στην ΑΙΓΛΗ (Veso Mare). Πριν ανέβουν στο πάλκο η KOMPANÍA και ο Αγάθωνας, ο γνωστός Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής θα μας ταξιδέψει στον κόσμο του ξυπόλητου ήρωα, με μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη.

Λίγο πριν την επίσκεψη στην Πάτρα, ο Σωτήρης Παπατραγιάννης, μέλος της KOMPANÍA μίλησε στο thebest.gr.

 

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα βρεθείτε στην Πάτρα με την KOMPANÍA για μια εμφάνιση με αφορμή το καρναβάλι. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

Κάθε φορά που παίζουμε με την KOMPANÍA εκτός Αθήνας είναι μεγάλη χαρά, γιατί έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε φίλους που ζουν στην επαρχία και δεν βλεπόμαστε όσο συχνά θα θέλαμε! Ειδικά με την Πάτρα βέβαια, εγώ προσωπικά, έχω πολύ ιδιαίτερους δεσμούς, καθώς στα Καμίνια Πατρών βρίσκεται το δεύτερο σπίτι μου, εκεί που έχω μεγαλώσει από παιδάκι και όπως είναι φυσικό έχω πολύ καλούς φίλους που περιμένουμε να ανταμώσουμε και σε αυτή την ευκαιρία.

Τι ακριβώς θα ακούσουμε το βράδυ της Τετάρτης;

Θα παίξουμε ρεμπέτικα και σμυρνέικα, γνωστά και αγαπημένα, αλλά και κάποια πιο "ψαγμένα" τραγούδια. Θα παίξουμε τραγούδια από τον καινούργιο μας δίσκο, την "Κρίση" και φυσικά θα δούμε τον Καραγκιόζη του αγαπημένου μου φίλου του Κώστα Μακρή, του συνεχιστή της Πατρινής σχολής. Ο Καραγκιόζης και το ρεμπέτικο εξάλλου πάντα πήγαιναν χέρι χέρι...

Η σύμπραξη με τον Αγάθωνα…

Με τον Αγάθωνα είμαστε φίλοι πολλά χρόνια και υπάρχει μεγάλος θαυμασμός από τη μεριά μας και ασφαλώς πιστεύω και εκτίμηση από τη μεριά του προς εμάς! Νομίζω πως ταιριάζουμε απόλυτα μουσικά, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, που το θεωρώ πολύ σημαντικό για μια καλή συνεργασία.

Λίγα λόγια για την νέα σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κρίση»…

Είναι ο 3ος μας δίσκος. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια Σουηδική παραγωγή, από την εταιρία Nobel Records, ηχογραφημένος στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, με τον παλιό τρόπο. Δηλαδή όλοι μαζί ζωντανά στο στούντιο. Ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από το ομόνυμο τραγούδι του Κώστα Ρούκουνα, από το 1933 παρακαλώ, καθώς η ιστορία και τα γεγονότα επαναλαμβάνονται ως φάρσα ή τραγωδία. Υπάρχει και μια bonus version του τραγουδιού, σε συνεργασία με την Latin-Balkan ορχήστρα "Faela", που νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα του Πατρινού καρναβαλιού!

Τι προσπαθείτε να πετύχετε μέσα από την καλλιτεχνική διαδρομή που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε;

Είμαστε εραστές και υπηρέτες της λαϊκής μουσικής. Αυτό που προσπαθούμε είναι να διατηρήσουμε και αν είναι δυνατόν να ανανεώσουμε κιόλας, αυτό το σπουδαίο μουσικό είδος που λέγεται ρεμπέτικο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που ταξιδεύουμε συστηματικά στο εξωτερικό, πιστεύω πως συμβάλλουμε σημαντικά και στη διάδωση του πολιτισμού και της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας και διεθνώς.

Πόσο δύσκολο είναι την σημερινή εποχή να φτάσει στο ευρύ κοινό το είδος της μουσικής που υπηρετείτε;

Η αλήθεια είναι πως το ρεμπέτικο υπήρξε πάντα αδικημένο από άποψη προβολής, σε σχέση με πολλά άλλα είδη μουσικής. Είναι όμως τόσο βαθειά ριζωμένο μέσα στον Έλληνα, που δεν γίνεται να χαθεί. Όπως λένε, το ρεμπέτικο είναι σαν σπόρος και όσο το θάβουν τόσο φυτρώνει και ανθίζει!

Ποια είναι τα «συστατικά» της επιτυχίας της KOMPANÍA;

Η αγάπη για τη μουσική που παίζουμε και η φιλία που μας δένει πρώτα σαν ανθρώπους, αλλά και σαν μουσικούς! Το ακούμε συχνά και από πολλούς, αλλά λίγες φορές ισχύει τόσο πολύ όσο στην περίπτωσή μας. Εμείς έχουμε κουμπαριάσει κιόλας μεταξύ μας! Είμαστε μια πραγματική παρέα που χαίρεται να βρίσκεται και να παίζει μουσική και αρκεί να έρθει κανείς σε ένα live μας για να το αισθανθεί και μόνος του.

Εμφανίζεστε συχνά με επιτυχία και σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Λίγα λόγια για αυτή σας την εμπειρία…

Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία το να παίζεις στο εξωτερικό και μάλιστα με τόσο μεγάλη αποδοχή από το κοινό άλλων χωρών, που σημειωτέον, δεν καταλαβαίνει καν τους στίχους συνήθως! Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη επικοινωνία, καθαρά μέσα από τη μουσική. Κατά τα άλλα είναι χαρά, τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη να είσαι έστω και για λίγες ώρες "πρεσβευτής" της χώρας σου, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο πολιτισμός. Μέχρι τώρα έχουμε παίξει σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία και έχουμε καταφέρει να διακριθούν οι δίσκοι μας στο top10 των ευρωπαϊκών charts.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία της KOMPANÍA;

Νομίζω, πως οι τρεις δίσκοι μας είναι οι τρεις σταθμοί στην πορεία μας. Κάθε ένας από αυτούς είναι ένα "παιδί" μας και κάθε φορά που μπαίνουμε στο στούντιο έχουμε τον ενθουσιασμό του γονιού που περιμένει ένα μωρό!!

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σχέδια;

Στα μελλοντικά σχέδια υπάρχουν κάποια ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και μια διαφορετική παράσταση που ετοιμάζουμε και θα παρουσιάσουμε αρχικά, τον Ιούνιο, στις Βρυξέλλες και την επόμενη σεζόν σε εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η τιμή της πρόσκλησης στην προπώληση που συνεχίζεται είναι 10 ευρώ και στην είσοδο 12 ευρώ και περιλαμβάνει ένα ποτό (ένα ποτήρι κρασί, ή ούζο, ή τσίπουρο, ή μια μπύρα, ή ένα αναψυκτικό).

Η Προπώληση γίνεται από το ΚΕΛΛΑΡΙ (Μαιζώνος και Φιλοποίμενος, Πάτρα, τηλ. 2610240872), όπου μπορούν να γίνουν και κρατήσεις για τα περιορισμένα τραπέζια που θα υπάρχουν στο χώρο και από το κατάστημα Coffebrands στην πλατεία Μαρούδα (3ου Ορειβατικού 10, τηλ. 2613007970). Στο χώρο θα λειτουργεί και μπαρ με τα αγαπημένα ποτά των φίλων του Καραγκιόζη και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Ο χορός διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία "Μαύρο Θέατρο" που σκοπό έχει τη διάσωση και ανάδειξη του Καραγκιόζη.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η λουξ cola plus n light και Υποστηρικτές η Εκτυπωτική Μονάδα ΚΑΤΡΙΒΕΣΗ και η Πατρινή ποτοποιία CAMARI.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture