Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Καρναβάλι εδώ, καρναβάλι εκεί, καρναβάλι και παραπέρα - Γιατί να πάω στην Πάτρα;

Καρναβάλι εδώ, καρναβάλι εκεί, καρναβάλι...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ποια είναι η ειδοποιος διαφορά του; Κι αν υπάρχει τι γνωρίζει ο κόσμος

Πατρινό Καρναβάλι. Οκ. Αλλά τα τελευταία ειδικά χρόνια, κάθε πόλη, κάθε ραχούλα έχει και το δικό της καρναβάλι. Αν είναι κακό αυτό; Οχι απαραίτητα. Κι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων υπάρχουν άπειρες. Ωστόσο 2, 3 κάνουν το 70% των πωλήσεων παγκοσμίως. Γιατί; Αυτό θα αναζητήσουμε παρακάτω. Με τις μονάδες μέτρησης που ταιριάζουν σε ένα πολιτιστικό προϊόν όπως το Καρναβάλι - ένα Διονυσιακό γλέντι (κατα τις δικές μας δοξασίες) και όχι απαραίτητα με τη στενή έννοια του όρου προϊόν.

Γιατί να πάω λοιπόν στην Πάτρα; Θέλετε να μιλήσουμε για πολιτιστικοτέτοια ή για αυτό που όλοι ξέρουν αλλά εντάξει μωρέ δεν είναι τόσο κομψό να παραδέχεται κανείς; Το καρναβάλι ως θεσμός, όπως ξεκίνησε, όπως χτίστηκε μέσα στις δεκαετίες, φυσικά και είναι πολλά περισσότερα, απλά.. αλλοιώθηκε, διασκευάσθηκε και.. προσαρμόσθηκε έτσι όπως ετεροχρονισμένα υπαγορεύουν οι επιταγές κάθε εποχής. Με κοινό παρονομαστή βεβαίως βεβαίως.. το χρήμα!

Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, τα τελευταία χρόνια περισσότερο, το πατρινό καρναβάλι τύχαινε αθρόας προσέλευσης από όλη τη χώρα και όχι μόνο, για έναν βασικό λόγο. Για τον ίδιο λόγο που πάει κανείς σε ένα μαγαζί στο οποίο.. "γίνεται", το οποίο.. "μαζεύει"! Για τον κόσμο. Για τις γνωριμίες. Κι αν προκύψει και κάτι πιο.. "απαραίτητη η γονική συναίνεση" εννοείται πως είναι επιθυμητό. Από άνδρες γυναίκες. Για την ακρίβεια.. αγόρια, κορίτσια.

Και κάπως έτσι το καρναβάλι "γέμιζε ταξί". Για τον ίδιο λόγο που το καλοκαίρι είναι must η Αγ. Νάπα, η Μύκονος, κλπ κλπ. Γιατί όλα επιτρέπονται, γιατί τίποτα (;) δεν απαγορεύεται και μετά φεύγουμε και αφήνουμε συντρίμια. Εξάλλου καρναβάλι είναι. Αφού η λέξη "ζημιά", "μπάχαλο", "π%τ$#α όλα" είναι στα χείλη των 2 από τους 3 νέους. Θέλετε να μην το λέμε γιατί δεν ακούγεται καλά; Ας μην το λέμε. Ας λέμε οτί έρχονται στο καρναβάλι για να μάθουν πως ξεκίνησε από τον πρώτο αποκριάτικο χορό μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη και να εντυπωσιαστούν από την ιστορία του. Πως τιμούν την Πάτρα και ζουν τα έθιμά της αποκριάς συμμετέχοντας στον κρυμμένο θυσαυρό. Πως επιλέγουν περίτεχνες στολές και άλλα τέτοια όμορφα!

Πείτε εσείς τα υπόλοιπα, γιατί το Πατρινό καρναβάλι πρέπει και οφείλει να έχει εκείνη την ειδοποιο διαφορά από όλα τα άλλα. Το οφείλει στην ιστορία του. Στο κόσμο του. Τον αγνό κόσμο. Τον πλακατζή που δεν κάνει πλάκα για να κάνει φιγούρα για να εντυπωσιάσει και να συνευρεθεί το βράδυ. Αλλά εκείνον που θέλει να γελάσει με την ψυχή του και μαζί με αυτόν ολόκληρη η παρέα. Για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους με αναμνήσεις και όχι ντε και καλά την αντζέντα του smartphone με τηλέφωνα από τις επιτυχίες της μιας βραδιάς.

Δεν είναι αυτό το καρναβάλι. Δεν είναι τόσο ίδιο..  το πατρινό καρναβάλι!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις