Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Έλα, πάμε, έχουμε Καρναβάλι!

Έλα, πάμε, έχουμε Καρναβάλι!

Του Γιάννη Μάκκα

«Βάλε το ντόμινο και πάμε στον χορό» γιατί «ήρθε πάλι ναι, το Καρναβάλι ΟΛΕ» .Έτσι κι αλλιώς «Καρναβάλι η ζωή μας». Γι αυτό «Παίρνουν ζωή τα λιοντάρια, χορεύουν στο σιντριβάνι». «Τώρα η Πάτρα  χορεύει». Κομφετί, σερπαντίνες, άρματα, άνθινα και μη, η «κατεβασιά» της Γούναρη στις παρελάσεις ( κάποτε) το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, οι χοροί, τα μπουρμπούλια, το Κομιτάτο, ο σοκολατοπόλεμος. Όλα κάνουν το Πατρινό Καρναβάλι. Κι αν δεν έχεις ζήσει αυτή την καρναβαλική τρέλα από μέσα, ίσως δύσκολα την κατανοείς σε όλη της τη διάσταση. «Έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός» γιατί  το βίωμα του καρναβαλιστή δεν μεταφέρεται εύκολα με λόγια .

Το αποτύπωσε πολύ ωραία ο Αλέξης Σκαρμέας, πρώην Αντιδήμαρχος και κυρίως καρναβαλιστής «από κούνια» . «Μια ολόκληρη ζωή που δεν θα είχα ζήσει αν δεν ήμουν Πατρινός». Αυτό είναι και το «μυστικό»  που έκανε το Καρναβάλι μας τόσο ξακουστό και πόλο έλξης επισκεπτών. Αλλά παραμένει κοινό «μυστικό» επίσης, ότι τελευταία ο θεσμός ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Είναι απλό να το διαπιστώσει κανείς. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι φτάνει στο πικ του με τις παρελάσεις των μεγάλων και μια εβδομάδα πριν θα μας προετοιμάσουν οι μικροί. Παρόλα αυτά αρκετοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμα  και δεν έχουν μπει στο κλίμα.

Τι κι αν λέμε συνέχεια ότι το Πατρινό Καρναβάλι είναι η «βαριά βιομηχανία» της πόλης;  Σε αρκετά σημεία φαίνεται να έχει μείνει σε επίπεδο βιοτεχνίας. Πού είναι το Καρναβαλικό Μουσείο; Σε τι κατάσταση παραμένει το Καρναβαλικό Συνεργείο, εκεί όπου χτυπά η «καρδιά» της δημιουργίας; Περνάς και βλέπεις εκτεθειμένους, χειμώνα –καλοκαίρι, μπάστακες, άρματα κι άλλα καρναβαλικά στοιχεία.

Γιατί παραμένουμε «κλεισμένοι» στα «τείχη» μας; Πού είναι η επικοινωνιακή προώθηση εκτός των τοπικών συνόρων μας;Ας μην το βλέπουμε το πράγμα μόνο εντός των ορίων της Πάτρας, γιατί ποτέ δεν ήταν έτσι. Η σύνδεση με περιφερειακές γειτονικές πόλεις, όπως το Αίγιο και η Κάτω Αχαΐα καθώς και με άλλες ανά την Ελλάδα, θα μπορούσε να αναδείξει περισσότερο την τεχνογνωσία μας και να  προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντί να κερδίζουμε πια σε προβολή, χάνουμε. Άλλα καρναβάλια φαίνεται να κερδίζουν περισσότερο κι εμείς να συρρικνωνόμαστε, στις μεταδόσεις τηλεοπτικών σταθμών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Πατρέων μπορούν και  οφείλουν να συντονιστούν και να κάνουν περισσότερα. Αυτά που τόσα χρόνια λέμε, να τα διεκδικήσουμε και να γίνουν επιτέλους πράξη. Μόνο οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου Αχαΐας δεν αρκούν. Και πέρα από τους θεσμικούς και πολιτικούς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φορείς, εμείς, οι καρναβαλιστές, οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι καταστηματάρχες, μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλο. Από το να στολίσουμε τη βιτρίνα μέχρι το να καλοϋποδεχτούμε τον επισκέπτη, σε μια καθαρή και φιλόξενη πόλη.

Πάντα πίστευα ότι η δύναμη και η αποτελεσματικότητα βρίσκονται στη συμμετοχή, στο μαζί. Από μέλος ενός πληρώματος, μέχρι μέλος κριτικής επιτροπής κλπ., όλοι μπορούμε να πάμε παραπέρα .Για τον καθένα από εμάς που  αγαπά το Καρναβάλι και το ζει χρόνια τώρα, δεν είναι δύσκολο να βοηθήσουμε σε αυτό.

Για να μην μαραζώσει μέσα σε στενά τοπικά όρια και τοπικιστικές αντιλήψεις. Το Πατρινό Καρναβάλι χει μια πηγαία δύναμη και ζωντάνια που δεν τη συναντάς σε άλλα, ακόμα και αν κάνουν παρόμοιες ή ίδιες με μας δράσεις. Ο «αυτόματος πιλότος» μπορεί να βοηθά στο ξεφάντωμα των καρναβαλιστών, όχι όμως και στην ανάκτηση της χαμένης αίγλης και της δυναμικής του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχει «αποτυπωθεί» στον κινηματογράφο, στην λογοτεχνία, στη μουσική , στην τηλεόραση, στον καμβά.

 

Το Πατρινό Καρναβάλι από καταβολής του δεν ήταν ποτέ κλειστοφοβικό και μονοδιάστατο. Είναι ένα κράμα διάφορων πολιτισμικών στοιχείων με ρίζες στην αρχαιότητα και επιρροές από τη Ιταλία, τη Δύση μέσω Επτανήσων. Όλο το χρόνο σχεδόν η Πάτρα μπορεί να αποτελεί επί της ουσίας και επί του πρακτέου την πρωτεύουσα του καρναβαλιού. Με κινήσεις έξυπνες και στοχευμένες.  Με διάθεση συνεργασίας και με κέφι. Ας ανοίξουμε την «βεντάλια».

Καλό Καρναβάλι!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις