Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 30/1 ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΙΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΟΛΑΣ ΝΤΑΙΦΑ

Η ΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 30/1 ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ...

Μια tv star με τις κυρίες του Σορροπτιμιστικού Ομίλου

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 20.00, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (www.koinotopia.gr) θα παρουσιάσει το λεύκωμα «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)» των εκδόσεων Μίλητος στο ξενοδοχείο Αστήρ (Αγ. Ανδρέου 16 και Αράτου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ρούλα Κορομηλά (παρουσιάστρια, δημοσιογράφος), Μανούσος Μανουσάκης (σκηνοθέτης), Λόλα Νταϊφά (συλλέκτρια, Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου STAR Channel), Κατερίνα Παρασκευοπούλου (υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών), Αλέξης Σκαρμέας (Δικηγόρος, τ. Αντιδήμαρχος Πατρέων).

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Νατάσα Ράγιου (δημοσιογράφος, τ. Βουλευτής Αχαΐας).

Το λεύκωμα φιλοξενεί τη σπάνια συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά -τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα από το 1863 μέχρι και το 1973- τηv πληρέστερη συλλογή πιάτων που υπάρχει σε δημόσια και ιδιωτική συλλογή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό θέμα, ένα προϊόν υπομονετικής και συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων κεραμικών κατά τη διάρκεια πολλών ετών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική επεξεργασία, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει όχι μόνο για ιστορικές στιγμές, αλλά και για την καθημερινότητα ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και τα χρησιμοποίησαν.

Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης συλλεκτικής έκδοσης θα «συναντήσει» τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α΄ έως τον Κωνσταντίνο Β΄, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας», συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.

Την επιστημονική έρευνα της έκδοσης έχει η πολυγραφότατη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου. Τον πρόλογο υπογράφει ο Ακαδημαϊκός και μακροβιότερος διευθυντής Μουσείου (από τη θέση του στο Μουσείο Μπενάκη), Άγγελος Δεληβορριάς.

*Οι εκδόσεις «Μίλητος», με διορατικότητα, γνώση και επαγγελματισμό, χωρίς χορηγούς, ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της προσεγμένης έκδοσης.

H κυρία Λόλα Νταιφά.

H κυρία Λόλα Νταιφά.

H κυρία Λόλα Νταιφά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture