Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής στο thebest.gr: Στόχος μας να ανοίξουμε το ΤΕΕ σε κάθε πολίτη

Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασ...
Βγενόπουλος Φάνης

Μιλά για τους στόχους και τις επιδιώξεις της νέας διοίκησης του επιστημονικού φορέα

Ο 42χρονος Βασίλης Αϊβαλής ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του πρόεδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και για τον τεχνικό κόσμο. Μιλώντας στο thebest.gr, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, τονίζει ότι στόχος του είναι να διευρύνει ακόμη περισσότερο τον φορέα στην τοπική κοινωνία, να δημιουργήσει νέους δρόμους οικονομικής – επαγγελματικής  δραστηριότητας των πληττόμενων από την κρίση μηχανικών και να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της περιοχής.

Όλα αυτά, κατά τον κ. Αϊβαλή πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, σε κλίμα συναίνεσης και σύνθεσης των απόψεων, με την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και των γενεών του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Ο Βασίλης Αϊβαλής εργάζεται ως αναπληρωτής διευθυντής της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, (η οποία διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις),  θέση που ανέλαβε το 2012, αφού για οκτώ χρόνια υπήρξε στέλεχος της Διαχειριστικής και έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ είναι και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Διαχείριση Έργων στο ΕΑΠ.

Είναι παντρεμένος με την Γιώτα η οποία είναι εκπαιδευτικός και έχουν δύο παιδιά, τον Νίκο και την Κατερίνα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας;

Μερικές φορές τα πράγματα στη ζωή έρχονται από μόνα τους. Ξεκίνησα από

Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, όπου έθεσα υποψηφιότητα για πρώτη φόρα. Στο παρελθόν ουδέποτε είχα ασχοληθεί με τα του επαγγέλματος, αν και πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά. Ωστόσο, έως τότε, δεν ήθελα να μπω κάτω από μια παραταξιακή ταμπέλα.

Τότε, το 2009, αποφάσισα να εμπλακώ με τις εκλογές του Συλλόγου, διότι ήταν ένα πιο ανοικτό σχήμα, στο οποίο συμμετείχαν όλοι μου οι συνάδελφοι και οι φίλοι.

Εκλέχθηκα πρώτος σε ψήφους, αλλά πήγα μέλος, σεβόμενος τους παλαιότερους και την εμπειρία τους. Μάλιστα, σε εκείνο το Δ.Σ., τις δυο τελευταίες θέσεις καταλάβαμε ο Θανάσης Γιανναδάκης (σ.σ. ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας) και εγώ.

Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή γιατί, πιστεύω ότι οι γενιές πρέπει να συμβαδίζουν. Το όραμα και το κέφι των νεοτέρων, με την εμπειρία των παλαιοτέρων. Αυτό, θα φανεί και τώρα στη λειτουργία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Στόχος μου είναι να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί.

Μετά από το 2011 έως τον Μάιο του 2012, υπήρξα αντιπρόεδρος του συλλόγου και από τον Ιούνιο έως και την παραίτησή μου για την Διοικούσα, διετέλεσα πρόεδρος.

Από το 2013 έως το 2016, ήμουν Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Όταν ανακοινώθηκαν εκλογές για το ΤΕΕ, ο  Θανάσης Γιανναδάκης, o οποίος είχε αφιερώσει κόπο, χρόνο, μόχθο, αλλά και μέρος της υγείας του, για το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν ήθελε να ξανά θέσει υποψηφιότητα. Προφανώς υπήρχαν και άλλα μέλη μέσα στην παράταξή μας, τη «Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση, ωστόσο οι συνάδελφοί μου με τίμησαν επιλέγοντας με, ως επικεφαλή της παράταξης.

Αναλαμβάνετε την προεδρία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε μια δύσκολη συγκυρία. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Μηχανικών», ήταν και διευρυμένο και ανανεωμένο, ακριβώς διότι εκφράζει το στόχο μας, που είναι να δώσουμε ένα νέο αέρα στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς συνεχίζοντας σε αρκετούς τομείς το πολύ καλό έργο, της προηγούμενης διοίκησης.

Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να ανοίξει το ΤΕΕ τις αγκάλες του προς όλους τους μηχανικούς, αλλά και προς όλη την κοινωνία.

Εξίσου σημαντικός στόχος για εμάς, λόγω της δύσκολης συγκυρίας, είναι να δημιουργήσουμε νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους μηχανικούς.

Και αυτό γιατί μέχρι πρότινος, η ανάπτυξη της χώρας βασιζόταν στην οικοδοσιμότητα. Πλέον όμως αυτή δεν υπάρχει.

Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, γιατί πλέον η «πίτα» έχει ελαχιστοποιηθεί  και υπάρχει έντονη δυσπραγία στην εν λόγω οικονομική δραστηριότητα.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέους δρόμους επαγγελματικής / οικονομικής δραστηριότητας για τους μηχανικούς, για να διακόψουμε την «αιμορραγία» των συναδέλφων που φεύγουν για το εξωτερικό, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, όμως, απαιτείται να δραστηριοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ΤΕΕ, διότι μέσα από τη «ζύμωση» στα εργαστήρια του ΤΕΕ θα βρούμε αυτούς τους νέους επαγγελματικούς δρόμους.

Βασική μας επιδίωξη είναι το ΤΕΕ να ανοίξει και στον πολίτη, να μάθει ότι εδώ υπάρχει τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας που μπορεί να τον βοηθήσει σε συγκεκριμένα τεχνικά θέματα να βρει το δίκιο του.

Στόχος μου είναι όταν παραδώσω την προεδρία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, είναι να αφήσω ένα ΤΕΕ μεγαλύτερο, καλύτερο αγαπητό και από τους συναδέλφους μηχανικούς αλλά και από τον απλό πολίτη, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία.

Να είναι σημείο αναφοράς και να προσφέρει στον κάθε πολίτη.

Εκλεχτήκατε πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με τη ψήφο έξι παρατάξεων. Που το αποδίδετε;

Στο ψηφοδέλτιο μας υπάρχουν άνθρωποι ευρύτερης αποδοχής, τόσο από το σύνολο των συναδέλφων, όσο και από την κοινωνία.  Στην παράταξη μας δεν υπάρχουν κομματικές αγκυλώσεις, αν προφανώς προερχόμαστε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν συζητήσεις με τις άλλες παρατάξεις σε θετικό κλίμα συνεννόησης για τη συγκρότηση του προεδρείου.

Στόχος της Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών ήταν να δημιουργηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση με προοδευτικό πρόσημο κάτι που  κατάφερε να πετύχει, δημιουργώντας ένα πλουραλιστικό προεδρείο.

Μακάρι, να μπορούσαμε να συνεργαστούμε όλοι, αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται.

Το ασφαλιστικό, υποστηρίζεται από τον τεχνικό κόσμο ότι, οδηγεί σε αφανισμό τους μηχανικούς; Τώρα που εφαρμόζεται το νέο καθεστώς επιμένετε;

Ο πρόεδρος ενός περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ σίγουρα, δεν μπορεί να αλλάξει ένα νόμο του κράτους, πόσο δε μάλλον όταν είναι και μνημονιακή απαίτηση. Για εμάς το ασφαλιστικό είναι κίνδυνος – θάνατος.

Το Ταμείο μας δέχθηκε στο παρελθόν ένα μεγάλο «κούρεμα», ωστόσο εμείς δεν είπαμε ότι θέλουμε ειδική μεταχείριση. Είμαστε αλληλέγγυοι με όλη την κοινωνία. Αυτό που ζητήσαμε είναι να μην καταστραφεί ο τεχνικός κόσμος. Διότι, δεν είναι μόνο το μέρος της ασφάλισης. Είναι και η εγγυοδοσία που λαμβάνουν οι μηχανικοί και οι τεχνικές εταιρείες από το ΤΣΜΕΔΕ για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς των έργων. Πλέον, δεν ξέρω πόσοι μηχανικοί/τεχνικές εταιρείες μπορούν να λάβουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα…ίσως ελάχιστοι.

Το τμήμα της εγγυοδοσίας μέσω του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών η χώρα πρέπει να το διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού.

Βέβαια, στο νέο ασφαλιστικό υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, εμείς σε κάθε περίπτωση, ζητούμε να διαφυλαχθεί το θέμα της εγγυοδοσίας, αλλά και να υπάρξει δικαιοσύνη στην απονομή των συντάξεων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων.

Ποια είναι τα ζητήματα της Δυτικής Ελλάδας για τα οποία θα παλέψετε ως πρόεδρος του ΤΕΕ;

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, έχει καταφέρει να έχει επιστημονικά τεκμηριωμένες και επεξεργασμένες από τις Επιτροπές του θέσεις για όλα τα μεγάλα έργα της περιοχής. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Όπως θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την υλοποίηση των μεγάλων έργων, όπως κάναμε με την Ολυμπία Οδό, την Ιονία Οδό, το Σιδηρόδρομο, το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου,  αλλά και  το Φυσικό Αέριο που είναι το «παιδί του ΤΕΕ».

Όσον αφορά το Φυσικό Αέριο ήταν το 2011 , αν θυμάμαι καλά, όπου κλιμάκιο του ΤΕΕ μαζί με τον Περιφερειάρχη Αποστόλη Κατσιφάρα, ξεκινήσαμε τη διεκδίκηση για το Φυσικό Αέριο από το τότε Υπουργό κ.Μανιάτη από το τότε ΥΠΕΚΑ

Τώρα, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, φτάσαμε πλέον σε αποτέλεσμα, και με τη συμμετοχή και άλλων θεμικών Φορέων όπως του ΟΛΠΑ. Είναι ευτύχημα, ότι πρόεδρος του ΟΛΠΑ είναι ο Ν. Κοντοές, που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα και από την εμπειρία του από τη θέση του τέως προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Όταν όλοι οι φορείς συνεργαζόμαστε και είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τις διεκδικήσεις της κοινωνίας. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θα είμαστε μπροστά σε όλους τους αγώνες και όλες τις διεκδικήσεις της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις