Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ thebest.gr:"Η ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑ"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ thebest.gr:"Η Π...

Απόψε στην "Τρελή ροδιά" με τον "Απερίσκεπτο πλοηγό" του

Στην Πάτρα με την οποία έχει στενούς δεσμούς θα βρεθεί σήμερα ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου για να παρουσιάσει την ποιητική του συλλογή «Ο απερίσκεπτος πλοηγός» Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις «Μικρή Άρκτος» και το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» και θα πραγματοποιηθεί στην «Τρελή Ροδιά» (Καραϊσκάκη 156, Πάτρα) στις ώρα 8:30 μ.μ.Λίγο πριν την επίσκεψη του στην πόλη, ο Γιώργος Ανδρέου μίλησε στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

-Με την Πάτρα έχετε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση όλα αυτά τα χρόνια… Ποια είναι ακριβώς;

Αγαπώ την Πάτρα πολύ. Μου δώρισε απλόχερα ευκαιρίες και δυνατότητες να δημιουργήσω στο χώρο της θεατρικής μουσικής και της δισκογραφίας (σε συνεργασίες μου με το ΔΗΠΕΘΕ της και την αγαπημένη μου Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων). Με αγάπησε και την αγάπησα.

-Ποια είναι η πιο όμορφη ανάμνηση σας από αυτή την πόλη;

Οι ηχογραφήσεις στην αίθουσα "Οδυσσέας Ελύτης" (του Πανεπιστημίου Πατρών) του δίσκου "ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ", σε στίχους (του Πατρινού) Διονύση Καρατζά, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και τον (εκλιπόντα, δυστυχώς) μαέστρο της Θανάση Τσιπινάκη. Ακόμα, πολλές συναυλίες στο αρχαίο Ωδείο της.

-Αυτή τη φορά θα βρεθείτε στην Πάτρα με αφορμή την ποιητική σας συλλογή. Τι ακριβώς θα συμβεί  απόψε στην «Τρελή Ροδιά»;

Θα μιλήσει ο Διονύσης Καρατζάς για την ποιητική μου συλλογή  "Ο απερίσκεπτος πλοηγός" (εκδόσεις "Μικρή Άρκτος"). Θα διαβάσουμε ποιήματα της συλλογής, θα μιλήσουμε με τους ακροατές, θα υπογράψω βιβλία…Κι ό,τι άλλο, καλό, προκύψει.

 

-Δυο λόγια για τον «Απερίσκεπτο Πλοηγό»

Σχεδόν σαράντα ποιήματα, καρπός βασάνου, είκοσι περίπου χρόνων.Αγαπώ την ποίηση (σχεδόν) όσο την μουσική. Δίσταζα να εκδώσω. Αγαπητοί φίλοι (διαβασμένοι και… γνώστες του αντικειμένου)με προέτρεψαν να εκδώσω το υλικό μου. Τους άκουσα. Τους ευχαριστώ.

-Πώς προέκυψε αυτή η ποιητική συλλογή;

Γράφω ποίηση πολλά χρόνια. Τα θέματα που με απασχολούν είναι σταθερά (σχεδόν εμμονικά) τα ίδια και συνομιλούν (κρυφά) με τα θέματα πολλών από τα (σε δικούς μου στίχους) τραγούδια μου.

-Τι είναι για εσάς η ποίηση ;

Είναι πολύτιμη συνομιλίτρια, καταφυγή και ορυχείο ιδεών. Μαζί και η κεντρική υπεύθυνη της απελευθέρωσης της Γλώσσας από την εννοιολογική (δικτατορική) κυριολεξία της.

-Μεγάλο κομμάτι της ζωής σας καταλαμβάνει και η μουσική… Τι ετοιμάζετε αυτό τον καιρό σε σχέση με αυτή;

Μια θεατρική και μουσική παράσταση σε συνεργασία και συνέργεια υλικού με τον Θοδωρή Γκόνη. Ονομάζεται "ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ" και συμβαίνει στο θέατρο Α-Ιδέα τρεις Τετάρτες (την περασμένη 18 /1 και τις δυο επόμενες 25/1 και 1/2). Μαζί μας θα είναι  η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελένη Κοκκίδου, η Γιώτα Νέγκα, η Κορίνα Λεγάκη κι η Μυρτώ Γκόνη.

-Που μπορεί να βρίσκει έμπνευση ένας δημιουργός στην Ελλάδα του σήμερα;  Που βρίσκετε εσείς;

Η έμπνευση υπάρχει παντού. Γύρω μου και μέσα μου. Στους συνανθρώπους μου, στην λογοτεχνία, στο σινεμά, στην ζωοφιλία, στον έρωτα. Παντού.

-Ποιο  θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο σας άγχος καλλιτεχνικά;

Να μην προλάβω  να εκδώσω, να πειραματιστώ, να συνεργαστώ, να ηχογραφήσω, να κάνω πράξη όσα επιθυμώ κι οραματίζομαι στην τέχνη μου.

-Για ποια στιγμή στην καλλιτεχνική σας διαδρομή θα λέγετε ότι είστε περισσότερο περήφανος;

Για όσα μου εξομολογήθηκαν ψιθυριστά στο αυτί οι συνάνθρωποι μου ακροατές και αναγνώστες της καλλιτεχνικής μου εργασίας.

-Υπάρχουν όνειρα που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα; Πολλά. Αλλά ξέρω πως ποτέ δεν θα τα προλάβω όλα.Ευτυχώς και δυστυχώς…

-Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;

Αρχικά δισκογραφικές εργασίες . Μάλιστα, να σας αποκαλύψω ότι μια από αυτές θα είναι με την αγαπημένη μου Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων. Επίσης ετοιμάζω ένα νέο μυθιστόρημα αλλά και μουσικές για το θέατρο. Δεν θα λείψει η καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής σε ηχογραφήσεις συναδέλφων μου (νεώτερων και συνομηλίκων) αλλά και συναυλίες. Στα μελλοντικά μου σχέδια υπάρχουν και συνεργασίες με ορχήστρες (κλασσικές και "μοντέρνες"). Κι άλλα. Στην ώρα τους.

*Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, ενώ επιλεγμένα ποιήματα θα διαβάσει η Μαρία Καλλιαμβάκου.

*O Γιώργος Aνδρέου γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε μουσική στην Eλλάδα και στην Eυρώπη, όπου ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμιναριακές σπουδές ψυχοακουστικής, ηχοληψίας και μέσων παραγωγής. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Με τις ιδιότητες του συνθέτη, του στιχουργού, του ενορχηστρωτή, του μουσικού, του ηχολήπτη, του δισκογραφικού και συναυλιακού παραγωγού έχει συνεργαστεί και συμπράξει με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού. Από το 2000 δρα ως άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας. Από το 2009 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του label AΚΤΗ live’n’studio της Sonymusic Greece. Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα («Δαίμονας ξένος», εκδ. Γαβριηλίδη).

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture