Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το καλοκαίρι και...βλέπουμε ολοκληρώνεται η γραφειοκρατεία για το αποτεφρωτήριο-Διεθνής διαγωνισμός στη συνέχεια για την κατασκευή

Το καλοκαίρι και...βλέπουμε ολοκληρώνετα...

Τα γραφεία τελετών ωστόσο θεωρούν ότι θα ήταν ασύμφορη η επένδυση

Την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται περιμένει η δημοτική αρχή της Πάτρας για να προκηρύξει στη συνέχεια το διαγωνισμό για τη δημιουργία του  πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση, αυτό που περιμένουν από το δήμο να ολοκληρωθεί, είναι έγκριση για την  τροποποίηση του σχεδίου πόλης από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων στο οποίο έχει εισαχθεί προς συζήτηση η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τροποποίηση του σχεδίου πόλης είναι αναγκαία αφού ο χώρος του ΒΙΟΠΑ στον οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο προοριζόταν για τη δημιουργία σταθμού βιολογικού καθαρισμού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η όλη διαδικασία, αν όλα πάνε καλά θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το καλοκαίρι οπότε και θα υπάρχει η δυνατότητα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, με διεθνή χαρακτηριστικά δεδομένης της ιδιαιτερότητας της εγκατάστασης , όπως επεσήμανε στο thebest ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος που χειρίζεται το όλο θέμα.

Η απόφαση της δημοτικής Αρχής της Πάτρας να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα, έχει προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον των εταιριών του κλάδου, από όλη την Ευρώπη. Ο Δήμος της Πάτρας όλο το προηγούμενο έχει αλληλογραφία με εταιρείες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Τσεχία, οι οποίες ζητούν να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό (κλιβάνους, συστήματα φίλτρων, κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, μηχάνημα κονιοποίησης, ψυκτικούς θαλάμους και μηχανήματα αυτόματης μεταφοράς εργαλείων) με απόσβεση από τη χρήση.

Οι εταιρείες έχουν «πολιορκήσει» τον Δήμο καθώς με το αποτεφρωτήριο, ανοίγει μια νέα αγορά…

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις του κλάδου των Γραφείων Τελετών, εξέτασαν οικονομικά από την δική τους πλευρά το θέμα και κατέληξαν ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την καύση από τους Έλληνες και δίνουν ως παράδειγμα την Αχαΐα. Στο νομό ετησίως έχουμε περίπου 2.500 θανάτους εκ των οποίων εκτιμάται ότι αυτοί που θα επιθυμούσαν την καύση μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Συνεπώς θεωρούν ότι μια επένδυση που θα κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ και θα απαιτούσε σύμπραξη αρκετών επιχειρηματιών, δεν θα απέφερε κέρδη.

Για την ώρα οι συγγενείς των νεκρών που επιθυμούν να προχωρήσουν στη διαδικασία της καύσης και όχι της ταφής των προσφιλών τους προσώπων απευθύνονται στη Βουλγαρία. Στη γειτονική χώρα το κόστος για την αποτέφρωση της σορού, είναι γύρω στα 600 ευρώ και με έξοδα μεταφοράς, ανέρχεται στα 1.900 ευρώ περίπου.

Δεδομένης της στενότητας των χρονικών πλαισίων, στη δημοτική Αρχή εγκαταλείπουν την ιδέα προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μορφή του κτιρίου όπου θα στεγαστεί το αποτεφρωτήριο. Και αυτό διότι, εκτίμησαν πως ο διαγωνισμός θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία.

Αντ’ αυτού ο Δήμος έχει απευθυνθεί σε καθηγητές του Πανεπιστήμιου Πατρών, ζητώντας τους να υποβάλλουν αρχιτεκτονικές προτάσεις για το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών.

«Αγκάθι» παραμένει η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του κτιρίου, καθώς η άντληση πόρων από τα ΣΕΣ (κοινοτικά κονδύλια), δεν φαίνεται να υλοποιείται, μιας και τα κτίρια δεν αποτελούν προτεραιότητα για το νέο κοινοτικό πλαίσιο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις