Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Έφη Αχτσιόγλου από την Πάτρα: Ξεκίνησε η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας- Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν είναι ιδεοληψία

Έφη Αχτσιόγλου από την Πάτρα: Ξεκίνησε η...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ενημέρωσε το Εργατικό Κέντρο για την πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση

Στην Πάτρα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός είχε πολύωρη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης καθώς και με πολλούς εκπροσώπους σωματείων και συνδικάτων της περιοχής.

Η κυρία Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στα θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είπε ότι εάν είχαν κλείσει τα εργασιακά θα είχε ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε ότι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δεν είναι «ιδεοληψία της Αριστεράς» αλλά, ουσιαστικά ένας βασικό πυλώνας της ανάπτυξης. Αναφορικά με την λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας (είχε αργότερα σχετική συνάντηση στο τοπικό γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας) η κυρία Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανασυγκρότησή της.

Πιο αναλυτικά μιλώντας για τον σκοπό της επίσκεψή της και την επαφή της με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είπε ότι εντάσσεται στον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει και τις οποίες θα προσπαθήσει να εντατικοποιήσει το επόμενο διάστημα.

«Θεωρούμε ότι η αδιαμεσολάβητη επαφή με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους είναι εξαιρετικά σημαντική για να καταφέρουμε να κατανοήσουμε και τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι με τα ειδικότερα θέματα σε κάθε περιοχή. Από την πλευρά μας στις επαφές αυτές ξεκαθαρίζουμε και κοινοποιούμε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και στην δεύτερη αξιολόγηση και στην συνέχεια κυρίως ακούμε και συζητάμε τα ιδιαίτερα προβλήματα.

Σήμερα είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση, καταγράψαμε ειδικότερα θέματα και θεωρώ ότι μέσα από την επικοινωνία και τις συντονισμένες προσπάθειες, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να μοιάζουν μικρά αλλά επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των ανθρώπων».

Ερωτηθείσα για την πορεία της ανεργίας και τις ενέργειες εκείνες που γίνονται για την αντιστροφή του κλίματος η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας θα δοθεί όσο η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιώνεται. Μέσα στο 2016 έχουμε πετύχει μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, κλείσαμε μια χρονιά με το καλύτερο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, φαίνεται να υπάρχουν τάσεις βελτίωσης του προβλήματος.

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας επιτρέπει να επιχαίρουμε, δεδομένης της εξαιρετικά δεινής κατάστασης της ανεργίας σε όλη την χώρα, όμως νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε ότι τα δεδομένα αρχίζουν να είναι ελαφρώς ευνοϊκότερα».

Ως προς την υπό εξέλιξη δεύτερη διαπραγμάτευση και τα θέματα που παραμένουν ανοικτά στον τομέα των εργασιακών η υπουργός Εργασίας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εργαζόμαστε σκληρά να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να εμπεδωθεί αυτή η αίσθηση σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει σημειωθεί μέσα στο 2016 χωρίς όμως υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά και χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων… Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι ένα θέμα ιδεοληψίας της Αριστεράς. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη, πως βλέπουμε δηλαδή την δίκαιη ανάπτυξη. Μόνο μέσα από σταθερές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί ο παραγόμενος πλούτος να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους εργαζόμενους με την μορφή του μισθού. Γι’ αυτό είναι τόσο κεντρικό-σημαντικό ζήτημα, για την κυβέρνηση και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις επαναφέρουμε».

Τέλος για την μαύρη εργασία και τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας ο οποίος είχε ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια η κυρία Αχτσίογλου επισήμανε: «Έχουμε ξεκινήσει ήδη την ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, είναι όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή η μαύρη εργασία, η ανασφάλιστη εργασία αλλά και η υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή συμβάσεις εργασίας που είναι 4ωρες ενώ στην πραγματικότητα είναι πλήρους απασχόλησης, ή αυταπασχόλησης που στην πραγματικότητα υποκρύπτουν μισθωτή εργασία. Κάνουμε εντατικούς ελέγχους, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει περάσει σε μια φάση περισσότερο εντατική και δημιουργική. Αυτό φαίνεται από τους ελέγχους που γίνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται και αυτό καταλήγει στους εργαζόμενους.

Όπως ξέρετε με τους ελέγχους που έγιναν πριν τα Χριστούγεννα πάρα πολλοί εργαζόμενοι πήραν τελικά το δώρο Χριστουγέννων που, υπό συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δεν θα το λάμβαναν. Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μια δέσμη μέτρων, θα περάσει και από τη Βουλή, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Προσπαθούμε να το ενισχύσουμε  (το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και με προσλήψεις προσωπικού γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Επιθεώρηση Εργασία είναι όντως η υποστελέχωσή της.

Έχουμε ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τώρα τον Γενάρη του 2017 και μας βοηθά πλέον να κάνουμε περισσότερο στοχευμένους ελέγχους και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουν οι εργαζόμενοι να βλέπουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους».

«Ουσιαστική η συνάντηση με την υπουργό»

Ουσιαστική χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Σταυρούλα Παναγοπούλου - Νικολάου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «συζητήσαμε θέματα που ταλανίζουν την εργατική τάξη και η υπουργός Εργασίας μάς ενημέρωσε για όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκατασταθούν, τουλάχιστον οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις