Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

H ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ PRIX MEDITERRANEE ETRANGER!

H ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΕΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ταπεινωμένη Αθήνα συγκίνησε τους Γάλλους

Μετά τις διακρίσεις πανελλήνιας εμβέλειας, ήρθε και η διεθνής αναγνώριση για την εξαιρετική συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη, που έχει ζήσει χρόνια στην πόλη μας: Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματός της «Η άκρα ταπείνωση» της χάρισε υποψηφιότητα για το  Prix Méditerranée Étranger- Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας, διάκριση με την οποία έχουν τιμηθεί διάσημες πένες, όπως ο Ορχάν Παμούκ, ο Αμος Οζ κ.α. ενώ το 2011 το βραβείο είχε αποσπάσει ο ελληνας Δημήτρης Στεφανάκης.

 

Το τελευταίο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Η Άκρα Ταπείνωση» κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γαλλία προκαλώντας συζητήσεις και συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές, σε μετάφραση Loïc Marcou, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί στην αθηναική παρουσίαση του προσεχούς Φεβρουαρίου. Το μυθιστόρημα εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012. Μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθμισμένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Η λοξή ματιά τους εισδύει στην αόρατη και συμβολική πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται μέσα στη δική τους πόλη, εξωθούνται στην επαιτεία, χωρίς να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγμάτων. Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη.
Ο αναρχικός γιος της μιας, ο χρυσαυγίτης μιας τρίτης που τις φροντίζει, μια νεαρή μετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσματα ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και φυσικά, οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται με ποικίλους τρόπους μαζί τους είτε στη σπαρασσόμενη Αθήνα είτε λίγο αργότερα.
Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό μυθιστόρημα, η απερχόμενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο διάλογό της με τις σημερινές εξεγέρσεις, με τη μεγάλη ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, με τη μνήμη αλλά και με την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.

* Θυμίζουμε πως η κρητικής καταγωγής Ρέα Γαλανάκη έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας δυο φορές, με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και με το Βραβείο Ν. Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. Οι λάτρεις των ιστορικών μυθιστορημάτων έχουν αγαπήσει πολύ τα βιβλία της «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά», «Θα υπογράφω Λουί», «Ελένη ή ο Κανένας», «Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων». Στην Πάτρα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με πολλούς φιλότεχνους συμπολίτες και πανεπιστημιακούς. Όπως είχε αναφέρει στη Lifo για τις δυο τελευταίες της ηρωίδες της «Ακρας ταπείνωσης»: "Ήθελα να σταθώ στην κάθετη πτώση της μορφωμένης, χωρίς πολλά χρήματα, μεσαίας τάξης, απ' την οποία προέρχονται και οι δύο, και μέσα από τη λοξή ματιά τους να δώσω μια πιο βαθιά, πιο τελετουργική ερμηνεία της κατάστασης"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View