Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 2 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες η ανατρεπτική κωμωδία δράσης "Δολοφονικά αμαξίδια"

Στις 2 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα στις ε...

Το φιλμ ξεχώρισε και βραβεύτηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016

Η πολυβραβευμένη κωμωδία δράσης που σπάει τις νόρμες, «Δολοφονικά αμαξίδια - Kills on Wheels», η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016, έρχεται από 2 Φεβρουαρίου 2017 στις ελληνικές αίθουσες, σε διανομή από τη Filmcenter ΤΡΙΑΝΟΝ.

Ο 20χρονος Ζολί, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, σπρωγμένοι από απελπισία κι από φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία ως πληρωμένοι δολοφόνοι. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν και η ιστορία γίνεται ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο που μας δείχνει γκάνγκστερ και πιστολίδια, αλλά και τη γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια ζωή στο αμαξίδιο, όπως και τον πόνο που προξενεί η απόρριψη από τον πατέρα. Σ’ αυτή την αυθεντική κωμωδία δράσης, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Ατίλα Τιλ επιχειρεί μια διακριτική εξερεύνηση στις ζωές των πρωταγωνιστών που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και αγωνίζονται για πράγματα που οι μη ανάπηροι θεωρούν δεδομένα.

Βραβεία

2016 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Χρυσός Αλέξανδρος) και Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε

2016 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου – Βραβείο Σκηνοθεσίας (Χάλκινη Πυραμίδα)

2016 Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Cinedays (Π.Γ.Δ.Μ.) – Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας

2016 Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κότμπους (Γερμανία) – Βραβείο Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI και Βραβείο Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής

2016 Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αρράς (Γαλλία) – Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Νέων, Βραβείο Γαλλικού Τύπου και Βραβείο Κοινού

2016 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφο του Σικάγο (ΗΠΑ) – Βραβείο Roger Ebert

2016 Φεστιβάλ Κινηματογράφου CinÉast (Λουξεμβούργο) – Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

2016 Ούγγρικο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (ΗΠΑ) –Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου ηθοποιού στον Σάβολτς Τούροτσι

2016 Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάλικ (Σερβία) – Βραβείο Κοινού

2016 Διεθνής πρεμιέρα: 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι – Διαγωνιστικό τμήμα «Ανατολικά της Δύσης» – Ταινία Έναρξης.

Ο σκηνοθέτης του φιλμ, Ατίλα Τιλ γεννήθηκε το 1971 στη Βουδαπέστη και αποφοίτησε από το Τμήμα Intermedia του Ούγγρικου Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Panic (Pánik) έκανε πρεμιέρα το 2008 στην Εβδομάδα Ούγγρικου Κινηματογράφου στη Βουδαπέστη και κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, ενώ προβλήθηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους Beast (Csicska) το 2011, ένα ανατριχιαστικό δράμα για τη σύγχρονη σκλαβιά.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάνες και περιόδευσε σε πάνω από 100 φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Πράγας), ενώ ήταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης, εργάζεται για την τηλεόραση και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τηλεοπτικές προσωπικότητες με μεγάλο κύρος στην Ουγγαρία. Τα Δολοφονικά αμαξίδια (2016) είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για την κατηγορία του Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους χρήστες αμαξιδίων, ενώ έκανα εθελοντισμό για άτομα με αναπηρία. Αυτές οι προσωπικές συναντήσεις ήταν που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω μια ιστορία για ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του, αλλά και να προσδιορίσει τις σχέσεις με το περιβάλλον του, βρίσκοντας έναν τρόπο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής μέσω του ακραία φαντασιακού του κόσμου. Ήταν καίριας σημασίας για μένα να κάνω μια ταινία για ανθρώπους με αναπηρία, που δεν τους υποδύονται ηθοποιοί, αλλά έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν οι ίδιοι ρόλους και να είναι οι αληθινοί ήρωες.

Ο εκ των πρωταγωνιστών Ζόλταν Φένιβεσι (βασική φωτ.) είναι μόλις 23 ετών και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο. Είναι ένας πραγματικός σταρ και το αναπηρικό του αμαξίδιο δεν τον περιορίζει με κανέναν τρόπο. Ο Ζολί δίνει συχνά το «παρών» σε σημαντικές επιδείξεις μόδας, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει, δουλεύει και δίνει συχνά εμψυχωτικές ομιλίες.

Τα Δολοφονικά αμαξίδια είναι η 1η του μεγάλου μήκους ταινία, αλλά έχει επίσης εμφανιστεί σε διαφημιστική ταινία της Coca-Cola.

Είναι ένα από τα βασικά μέλη του Ιδρύματος SUHANJ! (Whizz!) – του πρώτου πλήρως προσβάσιμου γυμναστηρίου της Ουγγαρίας για ΑμεΑ – ενώ ολοκλήρωσε με επιτυχία τον μαραθώνα της Νέας Υόρκης με το χειροκίνητο ποδήλατό του το 2014. Με το ψευδώνυμο «@wheelchairguy» έχει σήμερα 10.000 ακολούθους στο Instagram. Στην ταινία υποδύεται εν μέρει τον εαυτό του, έναν νεαρό αποφασισμένο να γευτεί στο έπακρο τη ζωή.

Στην ταινία παίζουν και οι:  Σάβολτς Τούροτσι, Άνταμ Φέκετε, ο οποίος είναι μέλος της θεατρικής εταιρίας TÁP και πτυχιούχος δραματουργός του Πανεπιστημίου Τεχνών Θεάτρου και Κινηματογράφου, Δρ. Ντούσαν Βιτάνοβιτς, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ένας εν ενεργεία νευροχειρουργός, Λίδια Ντάνις, Μόνικα Μπαλσάι, η οποία κέρδισε μεγάλη αναγνώριση πρωταγωνιστώντας στην ταινία Λίζα, η αλεπού ξωτικό (2014), Τζούντιτ Στάλτερ, κ.α.

Το φιλμ ενδεχομένως να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture