Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ACT "TO ΠΑΛΤΟ" 20, 21, 22/1 - ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ POLITHEATRO

ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ACT "TO ΠΑΛΤΟ" ...

Γκόγκολ από το ντουέτο ηθοποιών Χαλίδα- Σιώλου

Το θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, στην Πάτρα, ύστερα από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων φιλοξενεί για 2η φορά το έργο - σταθμός στη ρωσική λογοτεχνία, του Νικολάι Γκόγκολ «Το Παλτό», μία παραγωγή από το Politheatro.

Η παράσταση θα παιχθεί στην Πάτρα την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21, και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στις 21.30.

Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, ενός συγγραφέα που θεωρείται ως ο πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.

«Το Παλτό» είναι η ιστορία ενός ασήμαντου ανθρώπου που ήρθε στον κόσμο "κομμένος - ραμμένος" για να γίνει δημόσιος υπάλληλος.

Ενός αντιγραφέα, που η «μοίρα» τον οδηγεί να αποκτήσει ένα καινούργιο παλτό, το οποίο όχι μόνο θα τον προστατεύει από το κρύο, αλλά θα του προσφέρει κύρος και αποδοχή. Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει…

Η παράσταση είναι φτιαγμένη με τα αυθεντικά υλικά του γκροτέσκο, με μια σύγχρονη ματιά, αναδεικνύοντας έτσι την διαχρονικότητα του έργου που αποτελεί το δίχως άλλο έναν ύμνο στον απλό και ανυποψίαστο άνθρωπο που συνθλίβεται από κάθε είδους μηχανισμούς.

Σκηνοθεσία – διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος

Βοηθός Σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Φωτογραφίες: Ροζίνα Καρκαμπούνα

Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Σκηνικά - σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος

Επιλογή μουσικής: Χαρά Σιώλου

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Παίζουν οι:

Παλαιολόγος Χαλίδας

Χαρά Σιώλου.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ και 8€ (φοιτητικό, ανέργων)

Περισσότερες πληροφορίες-κρατήσεις: 6936122263, 2610272037.

Ο Νικολάι Γκόγκολ και η ρωσική λογοτεχνία

Η μεγάλη παράδοση του ρώσικου μυθιστορήματος – χάρη στην οποία η Ρωσία κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία – οφείλει κατά πολύ το ξεκίνημά της στο έργο του Νικολάι Γκόγκολ. Τα έργα του – διηγήματα, θεατρικά, μυθιστορήματα – ξεχωρίζουν για το καυστικό τους χιούμορ και το συγκερασμό φανταστικών και ρεαλιστικών στοιχείων, έφεραν στο προσκήνιο την τάση της ρωσικής λογοτεχνίας προς ένα μέσο έκφρασης περισσότερο ρεαλιστικό παρά ρομαντικό.

Όσο παράξενη και αινιγματική και αν φαίνεται η ζωή και η πνευματική ιδιοσυγκρασία του Γκόγκολ, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η τεράστια επίδρασή του στη ρωσική λογοτεχνία. Ο Γκόγκολ ήταν ο πρώτος που είδε τον απλό ανθρωπάκο ως μυθιστορηματικό ήρωα, και οι πνευματικές του αναζητήσεις συνεχίστηκαν και αυτές, σε υψηλότερο όμως επίπεδο, και από τον Τολστόι και από τον Ντοστογιέφσκι, όπως και η προσπάθειά του να ξεπεράσει την ‘απλή λογοτεχνία’.

Ο Θοδωρής Γκόγκος έχει γεννηθεί στα Γιάννενα όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε την Ανώτερη  Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και για δέκα χρόνια συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και συμμετέχει σε πλήθος παραστάσεων, καθώς και με θιάσους του ποιοτικού θεάτρου. Σκηνοθέτης και παραγωγός είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του «Θεάτρου Διαδρομή» και των «Θεατρικών Διαλόγων» όπου είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Την τελευταία δεκαετία ζει μόνιμα στα Γιάννενα οπού συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων καθώς και με πολιτιστικούς οργανισμούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας. Είναι δε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολυθεάτρου με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό και το θέατρο της πόλης των Ιωαννίνων. Είναι υπεύθυνος σπουδών στα εργαστήρια θεατρικής έκφρασης για ενήλικες που διοργανώνει εδώ και πέντε έτη το Πολυθέατρο όπου και διδάσκει υποκριτική, ορθοφωνία, στοιχεία σκηνοθεσίας και θεωρητικά του θεάτρου, ενώ παράλληλα διδάσκει τα ίδια πεδία στο τμήμα Υποκριτικής τέχνης θεάτρου και κινηματογράφου του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας.

*Η Σεμέλη Παπαοικονόμου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Βόλο. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίων και υποκριτική στη δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδης. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και έκανε οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής για τις παραστάσεις ‘Μια τεράστια έκρηξη’ του Βασίλη Μαυρογεωργίου (Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόγκος – θέατρο Πολυθέαμα), ‘Η τρυφερή σου μολότωφ’ του Γκουστάβο Οτ (Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόγκος – θέατρο Πολυθέαμα), ‘Το κύκνειο άσμα’ του Άντον Π. Τσέχωφ (Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόγκος – θέατρο Πολυθέαμα), ‘Το παλτό’ του Νικολάι Γκόγκολ (Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόγκος – θέατρο Πολυθέαμα).  Έχει παρακολουθήσει πλειάδα σεμιναρίων σωματικού θεάτρου, σύγχρονου χορού, δημιουργικής γραφής και θεάτρου Improv.

Ο Παλαιολόγος Χαλίδας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε θέατρο στο θεατρικό εργαστήρι του Άγγελου Παπαγγελόπουλου, στο New York Acting Studio, στο Θέατρο των Αλλαγών και στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου από τους Γιάνκα Αβαγιανού, Πέτρο Ζηβανό, Νίκο Κατή, Αναστασία Κουμίδου, Σοφία Πάσχου και Κώστα Φιλίππογλου.

Ειδικά αντικείμενα: Σωματικό θέατρο (Κώστας Φιλίππογλου), Musical Theatre (Νίκος Κατής, Πέννυ Ρίζου, Cindy Trend),  Τεχνική Laban (Αναστασία Κουμίδου),  Patari project (Σοφία Πάσχου),  Impro (Βασιλική Κίσσα)

Έχει συμμετάσχει στις παρακάτω παραστάσεις:

Αυτό το...  Σκηνοθ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος

Ρομπέρτο Τσούκκο Σκηνοθ. Συγκλητική Βλαχάκη

Ένα υπόστεγο στη δύση Σκηνοθ. Περικλής Βασιλόπουλος

Το σκυλί του Ωρίωνα Σκηνοθ. Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Το φιλί ανάποδα Σκηνοθ. Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Το χώμα λερώνει Σκηνοθ. Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Αναμονή 13 ονείρων Σκηνοθ. Νίκος Κατής

Atlas_athina Σκηνοθ.Ana Borralho και João Galante

Νους Διός Σκηνοθ. Παλαιολόγος Χαλίδας

3 αδερφές Σκηνοθ. Νίκος Κατής

Το παιχνίδι της μοναξιάς Σκηνοθ. Πέτρος Ζηβανός

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

«Δεν πρόλαβα» των Γ. Χαρίση και Andy Grabocka (Φεστιβάλ Αθηνών).

Τέλος η Χαρά Σιώλου γεννήθηκε το 1989 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε βιολί σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της καθηγήτριας βιολιού Ιουλίας Μάκου στο Ωδείο Φ.Νάκας, από όπου αποφοίτησε το 2010 με δίπλωμα (Άριστα 10). Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007-2012)και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης (2012-2014) του ίδιου Πανεπιστημίου. Καθ'όλη τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ά βιολιά-διεύθυνση Δ.Δημόπουλου) με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών σε Θεσσαλονίκη(ΜΜΘ,αίθουσα τελετών ΑΠΘ) Κοζάνη, Πτολεμαίδα,Κρήτη κλπ.

Κατά τα έτη 2011και 2012 διετέλεσε εξάρχουσα (Ά βιολιά) της ίδιας ορχήστρας και έκτοτε συμμετέχει περιστασιακά σε συναυλίες της. Στην πόλη των Ιωαννίνων έχει δώσει πλήθος συναυλιών ως μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων του Ωδείου Φ.Νάκας και άλλων μουσικών συνόλων του Ωδείου.

Το 2016 ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης "Το Παλτό" του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία -διασκευή Θ. Γκόγκου, που ανέβηκε από το Politheatro, παράσταση στην οποία έπαιζε βιολί επί σκηνής. Ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα Ιωάννινα ως Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture