Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ολυμπία Οδός «λυπάται» για την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών- ΔΕΙΤΕ που αποδίδει τον πολύωρο αποκλεισμό

Η Ολυμπία Οδός «λυπάται» για την ταλαιπω...

"Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι άλλο"

Την λύπη της για την πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών το βράδυ του περασμένου Σαββάτου οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εξ’ αιτίας της χιονόπτωσης στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου, εκφράζει η «Ολυμπία Οδός». Μάλιστα η υπεύθυνη επικοινωνίας της κατασκευάστριας εταιρίας Σοφία Στάμου, υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο για να αποφευχθεί το χάος που παρατηρήθηκε επί περίπου 18 ώρες επί της οδού από το Δερβένι μέχρι και την Παναγοπούλα.

Η ίδια ρίχνει τις ευθύνες για όσα συνέβησαν στην πρωτοφανή κακοκαιρία, την παλαιότητα του δρόμου στο σημείο που προκλήθηκε το πρόβλημα, και στους φοβισμένους οδηγούς που σε κάποιες περιπτώσεις δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες που τους έδιναν οι άνθρωποι της Ολυμπίας Οδού.

Η κυρία Στάμου, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», τόνισε ότι λυπάται για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας καθώς όπως παραδέχθηκε οι υπεύθυνοι της Ολυμπίας Οδού, από κοινού με την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων και την Πυροσβεστική δεν κατάφεραν να αποφύγουν την ταλαιπωρία κάποιων ανθρώπων.

Δικαιολογώντας τα όσα συνέβησαν η κυρία Στάμου υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα με χιονιά τεσσαρακονταετίας, από τα Θεοφάνεια του ’78, είχαμε ένα παλιό δρόμο όπως ήταν πριν 30 χρόνια, γιατί στο συγκεκριμένο σημείο που είχαμε το πρόβλημα είναι υπό κατασκευή και η κίνηση γίνεται σε μια λωρίδα ανά ρεύμα, είχαμε οδηγούς που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια ακραία φαινόμενα κι είχαμε βαρέα οχήματα συχνά χωρίς αλυσίδες.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ήταν αρκετός για να δημιουργήσει τοπικά το πρόβλημα που δημιούργησε. Έχει σημασία όμως να επισημάνω το εξής: Την ίδια ώρα επιχειρούσαν εκχιονιστικά, από την Παρασκευή το βράδυ ήταν όλος ο μηχανισμός μας στο δρόμο, και σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Ολυμπίας Οδού. Εκεί ο δρόμος διατηρήθηκε συνεχώς ανοικτός και ασφαλής στην κυκλοφορία.

Ρήψεις άλατος είχαμε σε όλο το μήκος του δρόμου και ιδιαίτερα στο δύσκολο σημείο που υπάρχει στενότητα χώρου (από Δερβένι έως Παναγοπούλα) επιχειρούσαν 15 μηχανήματα με λεπίδα και αλατιέρα και ρίξαμε περισσότερους από 100 τόνους αλάτι, δηλαδή περίπου 2,5 τόνοι ανά χιλιόμετρο. Όταν βλέπουμε ένα οδόστρωμα καλυμμένο από χιόνι το φοβόμαστε, από κάτω όμως υπάρχει αλάτι και αυτό για να λειτουργήσει πρέπει να πατηθεί. Είχαμε δηλαδή φαινόμενα που οι άνθρωποι από ανασφάλεια δεν ακολουθούσαν την οδηγίας μας να πατήσουν πίσω από το γκρέιτερ και αυτό μπορεί να δημιουργούσε τοπικά μερικές καθυστερήσεις…».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το τι δεν είχαν προβλέψει οι άνθρωποι της Ολυμπίας Οδού και τι τελικά πήγε στραβά το βράδυ του Σαββάτου η κυρία Στάμου επέμεινε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει κάτι περισσότερο και πως ο σχεδιασμός που είχε γίνει λειτούργησε: «Σωρευτικά τα προβλήματα που σας είπα νωρίτερα όταν δίπλωσε μια νταλίκα, και δημιουργήθηκε ουρά 2-3 χιλιομέτρων για λίγη ώρα, προκάλεσαν αμέσως πάγο. Αυτό μετά θέλει διπλάσιο χρόνο και προσπάθεια για να ξαναπάρει μπροστά ο δρόμος, όταν απομακρύνεις την νταλίκα.

Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι άλλο, λυπάμαι που το λέω έτσι και λυπάμαι που ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι όταν δεν έχουμε δρόμο να πάμε… σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ούτε τα δικά μας οχήματα αλλά ούτε και της Πυροσβεστικής μπορούν να φθάσουν. Η οριστική λύση είναι ο δρόμος που κατασκευάζεται…. Ήδη από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου τα Ι.Χ. είχαν απομακρυνθεί από το σημείο, για 2-3 ώρες επιχειρούσαμε απομακρύνοντας τις νταλίκες, ξέρετε όμως τι σημαίνει να απομακρύνεις 20-25 νταλίκες; Αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο, αυτό δείχνει ότι λειτούργησαν τα σχέδια, παρά τις αντιξοότητες και τα σωρευμένα προβλήματα…», είπε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ολυμπίας Οδού.

Αναφερόμενη στις ευθύνες που επέρριψε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην κατασκευάστρια εταιρία για όσα συνέβησαν η κυρία Στάμου σχολίασε με νόημα:  «Η διαχείριση έντονων καιρικών φαινομένων και τα ζητήματα ασφάλειας δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, δεν θα είναι ο λόγος εναντίον του λόγου του άλλου. Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά μας, να είμαστε εκεί έξω και να κρατάμε το δρόμο ανοικτό. Τώρα επειδή και η Περιφέρεια είναι ένας μηχανισμός που είναι επιφορτισμένος με την Παλαιά Εθνική Οδό, επειδή υπήρχαν κι εκεί προβλήματα, είναι καλό να μείνουμε στα γεγονότα χωρίς ερμηνείες.»

Τέλος η κυρία Στάμου εξήρε τις προσπάθειες των Πυροσβεστών οι οποίοι μεταξύ άλλων έφθασαν στο σημείο με ειδικά βανάκια και έδιναν τη δυνατότητα στους εγκλωβισμένους οδηγούς να απομακρυνθούν από τα Ι.Χ. τους εφόσον το επιθυμούσαν. «Πολλοί δεν το ήθελαν, υπήρχε όμως αυτή η επιλογή γι’ αυτό τα ΣΕΑ της Ακράτας και της Αιγίου είχαν αρκετό κόσμο που απομακρύνθηκε», τόνισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις