Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κάνουν τελικά απεργία πείνας οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Ρίο; Τι υποστηρίζει το Praksis

Πάτρα: Κάνουν τελικά απεργία πείνας οι π...

Υπάρχουν κάποια "μεμονωμένα" παράπονα

Διαψεύδει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis την πληροφορία ότι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Πάτρας μέσω του ειδικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρεται. Ωστόσο η εκπρόσωπος του Praksis Γεωργία Τζανάκου δεν αποκλείει να υπάρχουν κάποια μεμονωμένα, όπως τα χαρακτηρίζει, παράπονα.

Παράλληλα αναφορικά με τα χρήματα που δικαιούνται οι πρόσφυγες υποστηρίζει ότι καταβάλλονται κάθε μήνα κανονικά μέσω προπληρωμένων καρτών που χρησιμοποιούν για τα ψώνια τους ενώ για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων η κυρία Τζανάκου σημειώνει ότι γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία της περιοχής και εθελοντές ιατρούς που επισκέπτονται το ξενοδοχείο.

«Δεν υφίσταται απεργία πείνας και ουδέποτε στους τρεις μήνες που διαμένει εδώ ο πληθυσμός δεν έχουν προβεί σε κάποια τέτοια ενέργεια. Απορώ κι εγώ πως διέρρευσε μια τέτοια πληροφορία δεδομένου ότι  όταν άρχισε να βγαίνει στον τοπικό και τον αθηναϊκό τύπο αυτή η πληροφορία ήρθαν συνεργάτες από το δήμο Πατρέων, στην Αστυνομία και άλλοι συνεργάτες για να δουν αν χρειαζόμαστε βοήθεια και τι ακριβώς συμβαίνει, αυτό που αντίκρισαν είναι το φαγητό να δρομολογείται κανονικά. Το φαγητό δρομολογήθηκε κανονικά, και το μεσημεριανό και το βραδινό, καμία μερίδα του κόσμου ή κάποιοι μεμονωμένα επέλεξαν αυτού του τύπου τη διαμαρτυρία.

Από εκεί και πέρα εμείς φιλοξενούμε τους πρόσφυγες αλλά δεν είναι φυλακισμένοι όποιος έχει μια δυσαρέσκεια ή με κάποιον τρόπο δεν είναι ικανοποιημένος, μπορεί να το εκφράσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι λέγεται ή ότι εκπροσωπούν όλο τον πληθυσμό που φιλοξενούμε. Μεμονωμένα αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για το φαγητό καθώς είναι πολύ διαφορετικό από τις διατροφικές τους συνήθειες, κι αυτό συμβαίνει σε όλους τους χώρους φιλοξενίας. Από εκεί και πέρα εμείς βρισκόμαστε εδώ. Για την ποιότητα του φαγητού, γιατί εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι να δίνουμε το φαγητό αυτό είναι ευθύνη του ξενοδοχείου,  έχει κληθεί πολλές φορές το υγειονομικό και το δοκιμάζουμε.

Τα γεύματα είναι επαρκέστατα και όπως θα πρέπει να είναι διατροφικά ακόμα και για τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχουν κάποιοι άνθρωποι λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν», υποστηρίζει η κυρία Τζανάκου.

Αναφορικά με το κομμάτι των χρημάτων, για το οποίο επίσης ακούστηκαν παράπονα σε σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην πόλη, η εκπρόσωπος του Praksis είπε ότι τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε οικογένεια καταβάλλονται κανονικά με προπληρωμένες κάρτες και μέσω αυτών οι πρόσφυγες κάνουν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα.

«Ο πληθυσμός, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πριμοδοτείται με prepaid card και για τον Νοέμβριο και για τον Δεκέμβριο έχει πάρει βοήθεια. Τις χρησιμοποιούν κανονικά και θα συνεχιστεί κανονικά και για τον Γενάρη. Ανά οικογένεια υπάρχει μηνιαίο ποσό το οποίο το λαμβάνει ο επικεφαλής της οικογένειας στην κάρτα και μπορεί να προβεί σε όποιες αγορές αυτός κρίνει με ένα πιστωτικό όριο ανάλογα με μέλη της οικογένειάς του. Εξυπηρετούνται κανονικά από την τοπική αγορά, δηλαδή όλοι τις έχουν χρησιμοποιήσει κανονικότατα», προσθέτει.

Τέλος σε σχέση με την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο του Ρίου, η κυρία Τζανάκου απαντώντας στα παράπονα που εξέφρασε, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ένας εκ των Σύριων είπε ότι όλα αυτά της φαίνονται αναμενόμενα καθώς μιλάμε για ένα πλήθος ανθρώπων που έχει το αίσθημα της ανυπομονησίας και γενικά χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα ή τουλάχιστον το αίσθημα μιας ιδιαίτερης φροντίδας.

Όπως υποστηρίζει οι παραπομπές στα νοσοκομεία γίνονται κανονικά με συνοδεία από μέλη του Praksis. Το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Τζανάκου, έχουν γίνει 40 μεταφορές στα νοσοκομεία της περιοχής.

«Αναφορικά με ειδικές ειδικότητες γιατρών έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο και με την Περιφέρεια για να έχουμε κάλυψη και σε τέτοιες ειδικότητες όπως οδοντίατροι κ.α.. Προσπαθούμε δηλαδή να χτίσουμε κι ένα ενδιάμεσο τοπικό δίκτυο γιατρών πέραν του επισήμου. Επιπλέον υπάρχουν εθελοντές ιατροί που έχουν την έδρα τους στο νοσοκομείο του Ρίου και έρχονται για να φροντίσουν τον κόσμο, όταν π.χ. απαιτείται να γίνουν κάποιες αλλαγές σε τραυματίες πολέμου που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Φυσικά κατόπιν δικού μας αιτήματος έρχεται στο ξενοδοχείο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για επιτόπια προτεραιοποίηση των περιστατικών που είναι για νοσοκομείο.

Παράλληλα κι ενώ το πρόγραμμα δεν καλύπτει φάρμακα, έχουμε συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο, τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τους Γιατρούς του Κόσμου, αλλά και με το πολυϊατρείο του Πράξις.  Επίσης όσα φάρμακα δεν μπορούμε να τα βρούμε από δωρεά τα αγοράζουμε. Είναι καλυμμένοι οι πρόσφυγες λοιπόν κατά 98%. Γενικά θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο κι έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς», σημειώνει η κυρία Τζανάκου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις