Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αχαΐα:"Σκάνε" τα εξωτερικά των νοσοκομείων από τις ιώσεις-Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα, "έρχεται" και η γρίπη

Αχαΐα:"Σκάνε" τα εξωτερικά των...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε

Σε έξαρση παραμένει ο ιός της γαστρεντερίτιδας ενώ οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για εισβολή του ιού της γρίπης από τα Βαλκάνια και ήδη έχει εκδηλωθεί ένα κρούσμα στον Έβρο. Στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία των μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας (Γ.Κ.Ν.Π. Άγιος Ανδρέας και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο) τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με το σύστημα να "πιέζεται" μιας και λειτουργεί με ελλείψεις σε πολλές περιπτώσεις, σε προσωπικό κλπ.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr o  Πρόεδρος των γιατρών του ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας Γιώργος Κακούρης τις προηγούμενες ημέρες και μέχρι σήμερα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ασθενών με γαστρεντερίτιδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το σύστημα και να ταλαιπωρείται και ο ασθενής, καθώς όπως υπογραμμίζει, ο ιός της  γαστρεντερίτιδας στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να ιαθεί στο σπίτι με συμβουλές από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή.

Ωστόσο λόγω οικονομικής κρίσης και αδυναμιών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας τα ΤΕΠ των νοσοκομείων δέχονται το μεγαλύτερο βάρος.

"Η προσέλευση ασθενών στα ΤΕΠ του Αγίου Ανδρέα ήταν τις προηγούμενες ημέρες αρκετά αυξημένη και ο ιός παραμένει σε έξαρση και φυσικά αν υπήρχε πιο οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη τα νοσοκομεία θα δέχονταν λιγότερο βάρος. Τώρα παρατηρείται το εξής. Nα συναντάς στα εξωτερικά τον τραυματία του τροχαίου και τον ασθενή με γαστρεντερίτιδα".

Μεγάλη προσέλευση ασθενών παρατηρήθηκε και στα εξωτερικά του ΠΓΝΠ στο Ρίο είτε για τον ιό της γαστρεντερίτιδας είτε της γρίπης.

Επιπλέον αυτή την περίοδο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για εισβολή του ιού της γρίπης στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια. Η έξαρσή της σύμφωνα με τους γιατρούς σημειώνεται από Ιανουάριο έως Απρίλιο με το πικ να σημειώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Θερίζει η γαστρεντερίτιδα- Προειδοποίηση από το ... - Thebest.gr

Θερίζει» η γαστρεντερίτιδα – Οδηγίες από το

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2016-2017 και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, από το ΥΥ_04-10-2016
Πρόγραμμα δράσεων ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο γρίπης 2016-17
Εποχική Γρίπη και η σημασία της επικοινωνίας στην αντιμετώπισή της

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. (Εγκύκλιος του ΥΥ_28/1/2016: "Δωρεάν διάθεση αντιικών φαρμάκων", Εγκύκλιος του ΥΥ_29/1/2016: "Αποστολή αντιικών φαρμάκων στα Νοσοκομεία", Εγκύκλιος του ΥΥ_1/2/2016: "Πρόσθετα μέτρα για την εποχική γρίπη-διάθεση αντιικών από τα φαρμακεία")

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένη εγρήγορση για τη γρίπη των πτηνών! - Κοινωνία ... - Thebest.gr

Νεκρός κύκνος στο Δέλτα του Έβρου από τη γρίπη των ... - Thebest.gr

ΚΕΕΛΠΝΟ:Συναγερμός για εισβολή γρίπης από τα Βαλκάνια - Thebest.gr

Γιατί το φετινό στέλεχος της γρίπης είναι πιο επικίνδυνο ... - Thebest.gr

Πάτρα: Έτοιμο το πολυώροφο κτίριο του νοσοκομείου ... - Thebest.gr

www.thebest.gr/news/index/viewStory/421619

Ελευθερία Μακρυγένη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being