Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στα Βραχναίικα την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς η ομάδα από το "Άρμα Θέσπιδος" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Στα Βραχναίικα την προπαραμονή της Πρωτο...

Με την παράσταση «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης»

Συνεχίζει χωρίς σταματημό και πάντα με πολλή όρεξη και διάθεση το ταξίδι της η παρέα του σχήματος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Άρμα Θέσπιδος». Το καινούριο αυτό σχήμα – κινητή μονάδα του ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει την κωμωδία του Μαριβώ «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου και την Παρασκευή 30/12, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς θα κάνουν στάση για να παρουσιάσουν το κεφάτο και αστείο έργο στα Βραχναίικα, στο Σταυροπούλειο πνευματικό κέντρο στις 19.00 το απόγευμα.

Σκηνοθετικό σημείωμα του Χρήστου Στρέπκου:

Ο σπουδαίος Γάλλος κωμωδιογράφος Μαριβώ, με το έργο του «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης», στήνει μια σατανική ίντριγκα γύρω από δύο ζευγάρια που ερωτεύονται αγνοώντας το ένα την πραγματική ταυτότητα του άλλου.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταμφιεσμένων που κινεί επιδέξια ο Οργκόν, ο πατέρας της Σύλβια που σκοπεύει να παντρευτεί τον Ντοράντ. Για να μάθει ποιος στ’ αλήθεια είναι ο Ντοράντ, ζητάει άδεια από τον πατέρα της να αλλάξει θέση με την υπηρέτρια της Λιζέτ, όταν εκείνος τους επισκεφθεί. Ο πατέρας της συμφωνεί γνωρίζοντας  πως και ο Ντοράντ σκοπεύει να κάνει το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Θα παρουσιαστεί  ως  υπηρέτης   και ο υπηρέτης  του Αρλεκίνος θα μεταμφιεστεί σε Ντοράντ.

Είναι ένα έργο ύμνος στον έρωτα, γραμμένο από έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς. Ο Μαριβώ έζησε στην Γαλλία την εποχή που μεσουρανούσε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ροκοκό και οι μεγάλοι τεχνίτες του θεάτρου ήταν  οι πρωταγωνιστές της Comedia dell’Arte.

Για να ζωντανέψουμε την ροκοκό  ατμόσφαιρα του έργου, οι ηθοποιοί ασκήθηκαν σε τεχνικές της Comedia dell’Arte και στην  grammlote.  Την ιδιαίτερη αυτή «εκφραστική» γλώσσα  της Comedia όπου οι «θεατρίνοι»  μιλάνε ακαταλαβίστικα και παντομιμικά αλλά γίνονται απόλυτα κατανοητοί από το κοινό. Με αυτοσχεδιασμούς και στυλιζάρισμα προσπαθήσαμε να τονίσουμε το Marivaudage, το έντεχνο  δηλαδή στυλ γραφής των διαλόγων του Μαριβώ, όπου  με επιτήδεια και πνευματώδη λογοπαίγνια οι πρωταγωνιστές αποκαλύπτουν και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των αισθημάτων τους στο κοινό. Αντιμετωπίσαμε «Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης» πάνω  απ’ όλα ως  παιχνίδι.

Η σκηνοθεσία  και οι  ερμηνείες των ηθοποιών είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην θεατρικότητα της Comedia και την «αισθηματικότητα» της Marivaudage.

Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην μεταμφίεση των χαρακτήρων  και τον πραγματικό τους  εαυτό. Και όπως είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, «Δώσε στον άνθρωπο μια μάσκα και αμέσως θα δεις ποιος είναι στ’ αλήθεια ο χαρακτήρας του».

Μ’ αυτή  λοιπόν  την «παιχνιδιάρικη διάθεση» το «Άρμα Θέσπιδος» για δεύτερη χρονιά θα συνεχίσει την πορεία του προς το λαό  για να συναντήσει το κοινό του και να φέρει την ψυχαγωγία του καλού θεάτρου εκεί που ο κόσμος πραγματικά το χρειάζεται. - Χρήστος Στρέπκος- σκηνοθέτης.

Συγγραφέας: Μαριβώ

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Φωτισμός: Νίκος Σωτηρόπουλος.

Παίζουν οι:  Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου.

Μετά την ανάπαυλα των ημερών της Πρωτοχρονιάς ο θίασος του «Άρματος Θέσπιδος» ξαναξεκινά δριμύτερο τις παραστάσεις του, με το εξής πρόγραμμα:

ΤΡ-3/1/2017  ΑΣΥΛΟ         7.30 μμ

ΤΕ-4       ΓΗΡΟΚOMEIO     11 πρωί

ΠΕ-5      ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΠΑΡΙ   9 μμ

ΠΑ-6      ΜΠΑΡΙ           9 μμ

ΤΕ-11     ΜΕΡΙΜΝΑ 10 π.μ.

ΠΕ-12    ΜΕΡΙΜΝΑ    5μμ

Σ-14       ΜΠΑΡΙ   2ο ΔΣ     9μμ

Δ-16       ΦΥΛΑΚΕΣ   ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 10.15 π.μ.

ΤΡ-17     ΚΑΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓ.  5 μ.μ.

ΤΕ-18     ΚΑΠΗ ΖΑΡΟΥΧΛΕΙΚΩΝ  5μμ

ΠΕ-19    ΚΑΠΗ ΑΓΥΙΑΣ      5 μ.μ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture