Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση του Δήμου Πατρέων για τους πρόσφυγες - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πάτρα: Ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση του ...

Παρόντες ήσαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Γεροπαναγιώτη

Ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε τηνΤετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, μια ζεστή, ανθρώπινη εκδήλωση για τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους, που διαμένουν στην περιοχή του Ρίου.

Το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων και το μουσικό σχήμα του, με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς, έδωσαν χαρά και κέφι, στις οικογένειες που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Δημήτρης Πελεκούδας και  Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας, η Αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Ελένη Μπιρλή, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρίου, Μαρία Νιάρου, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, που μοίρασαν δώρα στα προσφυγόπουλα, τα οποία προσέφεραν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, διανεμήθηκε στους πρόσφυγες επιστολή του Δημάρχου Πατρέων, μεταφρασμένη στα Συριακά, που αναφέρει τα εξής:

«Απευθυνόμαστε σε εσένα που έφτασες στην πόλη μας μέσα από τη φωτιά του πολέμου.

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ο νέος χρόνος να βρει τον καθένα σας μαζί με την οικογένειά του. Με ασφάλεια στις χώρες που έχετε επιλέξει.

Θέλουμε να ξέρετε πως είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση που στηρίζει το δίκαιο αίτημα σας να φύγετε άμεσα για τις χώρες προορισμού σας. Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε κάνει ήδη συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία.

Η γνώμη μας είναι πως οι πρόσφυγες που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας  είναι θύματα των  συγκρούσεων που γίνονται ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το μοίρασμα της «λείας» τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό έχει για τους λαούς. Οι πόλεμοι και η προσφυγιά, γεννιούνται από το ίδιο το σύστημα στο οποίο σήμερα ζούμε, τον καπιταλισμό. Κανένας λαός δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όσο διαφεντεύουν τις τύχες τους, χαράζουν τα σύνορα τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, γιατί:

- Στηρίζουν και συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που σκορπάει το θάνατο στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και αλλού.

- Έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και η επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και έχουν μετατρέψει τα νησιά σε τεράστιες «αποθήκες» απελπισμένων ανθρώπων.

- Έχει εγκαταστήσει τους πρόσφυγες σε ακατάλληλους καταυλισμούς, χωρίς εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με ανεπαρκείς παροχές σίτισης, υγιεινής, υγείας και πρόνοιας, παραδομένες στις ΜΚΟ.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για την καταγραφή και την μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμεί ο καθένας σας, με διαδικασίες που δεν θα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς μήνες αναμονής.

Ο Δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται αλληλέγγυος και θα σας στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο,  αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει. Ήδη έχει γίνει προσφορά παιδικών ρούχων και βρεφικών ειδών. Με πρωτοβουλία του Δήμου έγινε επίσκεψη γιατρού.

Ο λαός της Πάτρας θα συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στηρίζει τον αγώνα σας για μια καλύτερη ζωή..

Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξάρτητα από φυλή-χρώμα-θρησκεία, έχουμε κοινά συμφέροντα.

Να παλέψουμε ενάντια στους πολέμους των Ιμπεριαλιστών που δεν διστάζουν να τσακίσουν χώρες και λαούς, με στόχο  να ελέγξουν αγορές, δρόμους ενέργειας και  πρώτες ύλες. Να αντιπαλέψουν  τις αποφάσεις Τουρκίας ελληνικής κυβέρνησης και Ε.Ε., που οδηγούν στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτισης, υγείας, σε όλους τους χώρους και τις δομές όπου στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, εκπαίδευση για  όλα τα προσφυγόπουλα.

Για την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Για να μπορούν οι λαοί να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, νοικοκύρηδες στον τόπο τους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις