Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τέσσερα τα μωρά... χωρίς πατρίδα που γεννήθηκαν στην Πάτρα – Δύσκολη αλλά με αγάπη η προσαρμογή των προσφυγόπουλων

Τέσσερα τα μωρά... χωρίς πατρίδα που γεν...
Χριστακόπουλος Θάνος

Κάνουν τις πρώτες τους Γιορτές στην Ελλάδα

Τρία αγοράκια και ένα κοριτσάκι από την Συρία είδαν το πρώτο φως της ζωής τους στην Πάτρα καθώς οι μητέρες τους, μετά από ένα μεγάλο κι επίπονο ταξίδι βρήκαν προσωρινό λιμάνι σε ξενοδοχείο του Ρίου. Τα τέσσερα παιδάκια που ποτέ δεν γνώρισαν την πραγματική τους πατρίδα και βέβαια κανείς δεν γνωρίζει ακόμα που θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αποτελούν πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των συμπατριωτών τους που διαμένουν στην Πάτρα.

Τα βρέφη, σύμφωνα με πληροφορίες του  thebest.gr χαίρουν άκρας υγείας κι έχουν βρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα την φροντίδα και τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να μεγαλώσουν όπως τους αξίζει. Τα τέσσερα μωράκια μπορεί ουσιαστικά να είναι χωρίς πατρίδα, όμως παρά τα όποια αρχικά προβλήματα και δυσκολίες, γράφτηκαν στο ληξιαρχείο Πατρών, αφού δηλώθηκαν κανονικά και οι μητέρες τους έβγαλαν ληξιαρχική πράξη γέννηση.

 

 

Πάντως δεν αναμένεται να περάσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην Πάτρα καθώς οι μητέρες τους , που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έχουν καταθέσει αίτηση για μετεγκατάσταση σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης όπου υπάρχουν μέλη της οικογένειάς τους.

Και βέβαια δεν είναι τα μόνα προσφυγόπουλα στην πόλη. Από τους συνολικά 165 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο περίπου οι 80 είναι ανήλικοι. Η περίοδος προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα δεν ήταν εύκολη.

 

 

Πολλά από τα παιδιά αυτά ήταν φοβισμένα καθώς είχαν σαφώς επηρεαστεί από όσα πέρασαν για να φθάσουν την Συρία μέχρι την Ελλάδα αλλά και τα όσα έζησαν στην χώρα τους η οποία βασανίστηκε από παρατεταμένες και αιματηρές πολεμικές συρράξεις. Ο τρόμος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια αυτών των παιδιών, δεν ανοίγοντας εύκολα και κάποια εμφάνιζαν σημάδια κατάθλιψης γι’ αυτό χρειάστηκε να τους δει παιδοψυχολόγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr αυτά τα παιδάκια που είχαν την ανάγκη ειδικού με τη βοήθεια της οργάνωσης  praksis ήρθαν σε επαφή με τους εθελοντές του ΣΟΨΥ που τους δείχνουν το δρόμο να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα που τους δημιούργησε η σκληρή πραγματικότητα που έχουν βιώσει. Παράλληλα όλα τα παιδιά όπως και οι ενήλικες απολαμβάνουν δωρεάν υγειονομικής περίθαλψη στα Νοσοκομεία της πόλης.

Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προσαρμογής των προσφυγόπουλων το  praksis, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ την λειτουργία του προγράμματος στέγασης, έχει αναλάβει μια σειρά δράσεων. Μεταξύ αυτών η δημιουργική τους απασχόληση σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, πολιτιστικές δράσεις κ.α..

 

 

Ενόψει δε των εορτών των Χριστουγέννων προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις και γιορτές στο ξενοδοχείο σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ και το Δήμο Πατρέων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τρεις από τις οικογένειες που είχαν αρχικά εγκατασταθεί στο Ρίο έφυγαν για την Αθήνα όπου διαμένουν πλέον σε μισθωμένα για λογαριασμό τους διαμερίσματα καθώς η αίτησή τους για μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της Ε.Ε. έγινε δεκτή και πλέον αναμένουν να φθάσει η σειρά τους για να ταξιδέψουν . Καθώς η λίστα αναμονής είναι μεγάλη δεν αποκλείεται όλη αυτή η διαδικασία να διαρκέσει ακόμα και 3 μήνες.

 

Τα μωρά των Σύρων προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του ετήσιου τεύχους του Time! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις