Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι- Το thebest.gr συμμετέχει στην απεργία

Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι- Το the...

Μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης

Το ασφαλιστικό και η προστασία των δημοσιογραφικών ταμνείων είναι τα αιτήματα της σημερινής εικοσιτετράωρης απεργίας των δημοσιογράφων. Το thebest.gr συμμετέχει στην απεργία που ξεκίνησε στις 6 σήμερα το πρωί και θα λήξει στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Στην ανακοίνωση των δημοσιογραφικών Ενώσεων αναφέρεται:

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Σύσσωμος ο κόσμος της Ενημέρωσης όλων των έντυπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών Μέσων όλης της χώρας καλείται να πάρει μέρος στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, απεργώντας ε στις 7 Δεκεμβρίου από 06:00 μέχρι τις 06:00 της επομένης, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας στη ζωή και υγεία που απειλούνται άμεσα.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και κυρίως οι δημοσιογράφοι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 είναι ο μοναδικός κλάδος για τον οποίο δεν καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά.

Η κυβέρνηση πέτυχε ώστε οι εργοδότες και η ίδια να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για την ασφάλιση του Κλάδου. Με το νόμο για τον ΕΦΚΑ, επέρχεται η δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών των δημοσιογραφικών Ταμείων. Χάνεται δηλαδή ακόμη και ό,τι απέμεινε από τη ληστεία του PSI.

Το αγγελιόσημο –οιονεί εργοδοτική εισφορά–, που εξασφάλιζε επί δεκαετίες τη λειτουργία των Ταμείων του κλάδου, έχει μετατραπεί με τον τελευταίο νόμο (Ν. 4387/2016) σε διαφημιστική δαπάνη, δηλαδή έσοδο που εισπράττουν κανάλια, ραδιόφωνα, ημερήσιος και εβδομαδιαίος τύπος και ιντερνετικά ΜΜΕ.

Προσφέρεται έτσι ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που έχουν ήδη φροντίσει να τσακίσουν δικαιώματα και μισθούς και να βγάλουν στην ανεργία το 40% του Κλάδου.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) με 13 κλάδους ασφαλισμένων και λογαριασμούς ανεργίας, συγχωνεύονται από την 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, τα ταμειακά τους διαθέσιμα, το χαρτοφυλάκιό τους (με ομόλογα και αμοιβαία) και τα αποθεματικά τους άνω των 900 εκ. ευρώ, απλώς πέφτουν στο πηγάδι της μαύρης τρύπας του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν λύνουν το γενικό ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας. Αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στα ΜΜΕ και στους εργαζόμενους. Ρίχνουν στον Καιάδα και φορτώνουν στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου το κόστος της ασφάλισής τους. Προξενούν, έτσι, πρόσθετο κόστος 1,8 δις ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός και ο Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ για τον Κλάδο των ΜΜΕ.

Τα έσοδα των δημοσιογραφικών Ταμείων (πόροι, αποθεματικά, περιουσία) τα παίρνει το ΕΦΚΑ για να καλύψει τα ελλείμματα των άλλων Ταμείων που συγχωνεύονται σε αυτόν.

Ο ΕΔΟΕΑΠ (αυτόνομος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός Περίθαλψης και Επικούρησης των μελών των Ενώσεων Συντακτών και των Ενώσεων Προσωπικού Εφημερίδων) με την κατάργηση του πόρου του, από την κυβέρνηση, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και κινδυνεύει με στάση πληρωμών.

Οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, συντάκτες και διοικητικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πληρώνουν απ’ την τσέπη τους τη δική τους αναλογία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την νοσοκομειακή κάλυψη, ενώ η κάλυψη των ανέργων συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Ωστόσο, όμως, με τα χρήματα από τις εισφορές των ασφαλισμένων, δεν διασφαλίζεται η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ και όλα είναι στον αέρα.

Τα ΤΕΑΣ (Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών) παρέχουν επικουρική ασφάλιση στους δημοσιογράφους της περιφέρειας. Χωρίς αγγελιόσημο όμως και αυτά οδηγούνται σε κλείσιμο και χάνουν την επικούρησή τους και οι συνάδελφοι της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει καμία από τις δεσμεύσεις της να κρατήσει ανοιχτό τον ΕΔΟΕΑΠ. Πώς, όμως, θα συμβεί αυτό όταν έχει κάνει ήδη δώρο στους εργοδότες το αγγελιόσημο; Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ απαλλάσσονται από το κόστος της ασφάλισης.

Με υπονομευμένα  τα ασφαλιστικά Ταμεία μας, απειλείται επικίνδυνα και το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Μαζί με όλη την κοινωνία θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα μνημονιακά μέτρα.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος διεκδικεί:

Þ                      Θεσμοθέτηση πόρου από τα έσοδα όλων των έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων, υπέρ των επικουρικών Ταμείων μας.

Þ                      Την αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.

Þ                      Ένταξη στα Ταμεία αυτά όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, σε οποιοδήποτε Μέσο και αν εργάζονται, με μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης και ΣΣΕ, και με την προϋπόθεση ότι θα είναι μέλη αντίστοιχης συνδικαλιστικής Ένωσης.

Η συνολική και πραγματική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προϋποθέτει αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ρύθμιση των σχέσεων εργασίας.

Οι θέσεις μας είναι αμετακίνητες. Ο αγώνας μας για την ελευθεροτυπία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, καθώς μοναδικός φραγμός απέναντι στις καταστροφικές επιλογές, που επιβάλλει η τρόικα και οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, είναι η αντίδρασή μας σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικά και νομικά όπου χρειαστεί.

  • Ο ΕΔΟΕΑΠ με την κατάργηση του πόρου του, από την κυβέρνηση, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και κινδυνεύει με στάση πληρωμών.
  • Τα ΤΕΑΣ χωρίς αγγελιόσημο οδηγούνται και αυτά σε κλείσιμο

 

ΠΟΕΣΥ – ΕΣΗΕΑ – ΕΣΗΕΜΘ – ΕΣΗΕΘΣτΕΕ – ΕΣΗΕΠΗΝ – ΕΠΗΕΑ – ΕΠΗΕΘ – ΕΤΗΠΤΑ – ΕΣΠΗΤ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις