Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Συνέχεια του κύκλου προβολών της «Σινε-Παρέας» με την ταινία "Νεκρή Ζώνη" του David Cronenberg

Πάτρα: Συνέχεια του κύκλου προβολών της ...

1 Δεκεμβρίου 2016

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr, συνεχίζει για τη φετινή χρονιά τις προβολές της με την ταινία Νεκρή Ζώνη (Dead Zone) του David Cronenberg την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 8μμ. Προσέλευση 7.45μμ.

H προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με δωρεάν είσοδο αλλά με κάρτα κράτησης θέσης η οποία δίνεται από τη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας, πληροφορίες στο 2615.002009. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία. Συντονίζουν Κώστας Νταλιάνης και Χρήστος Σκλίβας.

Σκηνοθεσία: David Cronenberg, Σενάριο: Jeffrey Boam από βιβλίο του Steven King, Παίζουν: Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt, Herbert Lom, Martin Sheen, Μουσική: Michael Kamen, Φωτογραφία: Mark Irwin, Χώρα: Η.Π.Α. 1983, Έγχρωμο, Διάρκεια: 103 λεπτά

Ο Κώστας Νταλιάνης, στο site της Κοινο_Τοπίας γράφει σχετικά: Ο Τζόνι Σμιθ είναι ένας νεαρός δάσκαλος, ο οποίος παθαίνει ένα σοβαρό αυτοκινητικό δυστύχημα, λίγο πριν το γάμο του με τη συνάδελφό του Σάρα. Όταν ξυπνάει από κώμα, 5 χρόνια αργότερα, μαθαίνει, προς μεγάλη του θλίψη, ότι η Σάρα έχει συνεχίσει τη ζωή της και είναι παντρεμένη με παιδί πια. Ο Τζόνι, όμως, ανακαλύπτει επιπλέον ότι έχει αποκτήσει μια ψυχική ικανότητα. Αγγίζοντας έναν άνθρωπο μπορεί να δει το παρελθόν, το μέλλον και τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του. Όταν κάποια στιγμή συναντηθεί τυχαία με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Αμερικής και «δει» το καταστροφικό μέλλον που θα επιφέρει η εκλογή του, ο Τζόνι θα βρεθεί αιχμάλωτος ενός εφιαλτικού διλήμματος.

Με ξεπλυμένα χρώματα και έντονη την παρουσία του χιονιού, ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δημιουργεί μια ταινία, που επιφανειακά φαίνεται να κινείται στο χώρο του μεταφυσικού θρίλερ, αλλά είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένα ψυχολογικό και κοινωνικό δράμα, μια ιστορία αγάπης και ένα φιλοσοφικό δοκίμιο. Αφήνοντας πίσω του τις νοσηρές και μακάβριες εικόνες από τις προηγούμενες ταινίες του, ο Κρόνενμπεργκ κρατά, ωστόσο, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της φιλμογραφίας του: τη μετάλλαξη. Ο ήρωάς του είναι ένας άνθρωπος που τα έχει χάσει όλα, συμπεριλαμβανομένης και της αγαπημένης του, και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική αποξένωση λόγω του χαρίσματος-κατάρας που έχει αποκτήσει. Μια ικανότητα που έχει μεταμορφώσει την ψυχή του και τον έχει οδηγήσει σε ένα νέο στάδιο εξέλιξης.

Η ταινία, επίσης, ασχολείται με τη σχέση επιστήμονα-ανθρώπου, την απαγορευμένη γνώση και τα όρια της επιστήμης. Με τα συγκεκριμένα ερωτήματα και αυτούς τους προβληματισμούς ο Κρόνενμπεργκ θα ασχοληθεί και στην αμέσως επόμενη ταινία του την «Μύγα». Ουσιαστικά η «Νεκρή Ζώνη» είναι μια κομβική δημιουργία για το σκηνοθέτη. Είναι η ταινία όπου έπλεξε τον τρόμο, το μεταφυσικό και την κοινωνική αλληγορία κάνοντας την αρχή για τα επόμενα αριστουργήματά του.

Ο Κρίστοφερ Γουόκεν δίνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία της κινηματογραφικής του καριέρας, ζωγραφίζοντας στο πρόσωπό του την ψυχική τρικυμία του χαρακτήρα του. Ζει μέσα στη λευκή ομίχλη του χιονιού - ανάλογη του κώματός του - και ο κόσμος γύρω του δεν είναι παρά μια μακρινή φωτογραφία. Προσπαθώντας να κάνει μια νέα αρχή, δε μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να κλειστεί στον εαυτό του ή να βοηθήσει με το χάρισμά του μια κοινωνία που τον μισεί, απλά γιατί φοβάται να δει αυτά που ο ίδιος βλέπει. Και κάθε φορά που τη βοηθά, αυτός αποδυναμώνεται, ακολουθώντας μια κλιμακούμενη πορεία, που θα οδηγήσει σε ένα ηρωικό και συγχρόνως τραγικό τέλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture