Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ποιος δρόμος της Πάτρας μεταμορφώνεται σε Greenwich Village της πόλης;

Ποιος δρόμος της Πάτρας μεταμορφώνεται σ...

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Μας το πρωτοεπισήµανε ο λογοτέχνης Βασίλης Λαδάς και έχει απόλυτο δίκιο. Η Φιλοποίµενος, έχει αρχίσει να αποκτά συγκεκριµένη φυσιογνωµία που παραπέµπει σε Greenwich Village της Πάτρας.

Την αρχή έκανε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Στέλιος Αποστολόπουλος µε την πιο εναλλακτική ψησταριά της Πάτρας, τον «Βασίλη», επί της Μαιζώνος. Τον τελευταίο χρόνο όµως η γειτονιά άρχισε να αποκτά πιο σαφή χαρακτήρα, όταν άνοιξε το «Κελλάρι», ένα ξεχωριστό wine bar και new wave παντοπωλείο - delicatessen αποκλειστικά αχαϊκών προιόντων. Ακολούθησαν το ρετρό δισκοπωλείο αποκλειστικά δίσκων βινυλίου, «Joe Records», το πιο artistic, ενηµερωµένο, θεµατικό Βιβλιοπωλείο της Πάτρας «Το Δόντι», το αναγνωστήριο «Bright Side Study Room» κι όλα αυτά µια ανάσα από την Δηµοτική Πινακοθήκη και την Δηµοτική Βιβλιοθήκη.

«Κελλάρι»

Οινοπωλείον - Παντοπωλείον – Δωροπολείον

«Όταν αποφασίσαµε να ανοίξουµε το «Κελλάρι» είχαµε στο µυαλό µας αυτό το πολυµορφικό είδος µαγαζιού που υπάρχει στο εξωτερικό, το οποίο συνδυάζει το delicatessen µε το wine bar. Να µπορείς να πιεις ένα κρασί από την κάβα, να το συνοδεύσεις µε ένα πιάτο από τα πρoϊόντα που πωλούνται στα ράφια του, να αγοράσεις ένα δώρο. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι όλα τα προϊόντα είναι αποκλειστικά Αχαϊκά. Εντυπωσιαζόµαστε συνεχώς από την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων της περιοχής, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα. Η Φιλοποίµενος το τελευταίο διάστηµα αποκτά µια ιδιαίτερη φυσιογνωµία και δυναµική και χαιρόµαστε πολύ που αποτελούµε µέρος αυτής της open mind, artistic γειτονιάς».

«Το Δόντι»

Bιβλιοπωλείο (Ανδρέας Τσιλίρας)

«Στόχος µας ήταν να προτείνουµε βιβλία που µας αρέσουν σ' ένα θεµατικό βιβλιοπωλείο. Θέλαµε να προσπαθήσουµε να το συνδέσουµε µε την πόλη, την τέχνη, τη µουσική, µε οτιδήποτε όµορφο υπάρχει και έχει προκύψει από Πατρινούς δηµιουργούς. Γι΄ αυτό στο βιβλιοπωλείο υπάρχουν cd από Πατρινά συγκροτήµατα, φιγούρες του καραγκιόζη, ενώ διοργανώνουµε και εκδηλώσεις που δίνουν βήµα σε δηµιουργούς και καλλιτέχνες.

Η Φιλοποίµενος, αν το παρατηρήσει κανείς, χωρίς να το συνεννοηθούµε, έγινε µια ωραία γειτονιά, «εναλλακτική».

«Ο Βασίλης»

Ψησταριά (Στέλιος Αποστολόπουλος)

«Οι δυσκολίες στον χώρο µου µε οδήγησαν στο να γίνει η µουσική το χόµπι µου και η ψησταριά η βασική µου ενασχόληση.

Μαζεύω αντικείµενα, τα οποία δηµιουργούν µια άλλη ατµόσφαιρα στον χώρο του µαγαζιού. Μάλιστα είναι αρκετοί αυτοί που έχουν µάθει για τη συλλογή µου και µου φέρνουν παλιά πράγµατα που έχουν σχέση µε την Πάτρα. Εισιτήρια, λαχεία, καταλόγους, ρεκλάµες, χειρόγραφα, εξώφυλλα περιοδικών και δίσκοι µετατρέπουν το µαγαζί σε έναν χώρο αναµνήσεων µε στοιχεία της πόλης.

Γενικά η Φιλοποίµενος έχει αποκτήσει έναν άλλο χαρακτήρα. Τα µαγαζιά που άνοιξαν το τελευταίο διάστηµα δηµιούργησαν ένα ιδιαίτερο κλίµα και έδωσαν στον δρόµο την προοπτική να γίνει ένας «πυρήνας» στο κέντρο της πόλης».

«Joe Records»

Δισκοπωλείο βινυλίου (Γιώργος Σταθόπουλος)

«Παλιότερα για να βρεις ένα µεταχειρισµένο δίσκο έπρεπε να πας στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι ή στα Εξάρχεια και σε κάποια συγκεκριµένα µαγαζιά. Να ψαχτείς ιντερνετικά σε κοινότητες όπως το e-bay και το discogs. Στόχος µου είναι να µπορώ να το προσφέρω αυτό στο χώρο µου. Στο Joe Records το 95% είναι µεταχειρισµένοι δίσκοι και το υπόλοιπο 5% είναι νέες κυκλοφορίες και επανεκδόσεις. Κατάστηµα µε µεταχειρισµένο βινύλιο στην Πάτρα έχει να υπάρξει από την εποχή του Sticky Finger. Όταν άνοιξα το µαγαζί υπήρχε µόνο το «Κελλάρι» στην γωνία και το vintage σουβλατζίδικο του Στέλιου. Σε ένα χρόνο έχουν ανοίξει όλα τα µαγαζιά που παρέµεναν ανοίκιαστα και έχουν εξαιρετικές προτάσεις.

«Bright Side Study Room»

Αναγνωστήριο (Κατερίνα Παναγιωτοπούλου)

«Ήθελα ένα χώρο όπου θα µπορούσα να δουλεύω εξ’ αποστάσεως και παράλληλα να είναι ανοικτός προς την ακαδηµαϊκή κοινότητα, µε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Πρόκειται για έναν χώρο που σέβεται αυτόν που θέλει να διαβάσει.

Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το «Bright Side Study Room» συνειδητοποίησα ότι µέσα σε λίγο χρονικό διάστηµα έχουν δηµιουργηθεί στέκια που δίνουν στην Φιλοποίµενος έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Ίσως είναι και η κρίση που βοηθά στην υλοποίηση εναλλακτικών ιδεών».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight