Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Οι προβολές του Χειμερινού Κινητού Κινηματογράφου για την Τετάρτη 7 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

Πάτρα: Οι προβολές του Χειμερινού Κινητο...

Δείτε τις ταινίες

Με τον «Ραούφ» μια έγχρωμη ταινία διάρκειας 94’, που μέσα από την ματιά ενός 9χρονου αγοριού οι σκηνοθέτες Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζανέρ, επχειρούν να αφηγηθούν τον αγώνα των Κούρδων για αυτοδιάθεση και ένα αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες σκηνοθέτιδες, την Κωνσταντίνα Γκοτζαμάνη, συνεχίζεται αύριο (Τετάρτη) 7 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ο κύκλος των προβολών του Χειμερινού Κινητού Κινηματογράφου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο «Ραούφ» θα προβληθεί στις 9.00 αύριο (Τετάρτη) το βράδυ στο χώρο του «Πάνθεον» και το αφιέρωμα στην Κωνσταντίνα Γκοτζαμάνη, το οποίο περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών της εκ των οποίων η μία έχει γυριστεί στο Μεσολόγγι, στις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής στο «Ηδύφως» Κύπρου 63 (πλησίον γηπέδου Παναχαϊκής).

ΟΙ ΤΑΙΝΊΕΣ

 

"ΡΑΟΥΦ" των Μπαρίς Καγιά, Σονέρ Τζανέρ ( Baris Caya / Soner Caner)

(Rauf, Τουρκία, 94', 2016, έγχρωμο, μυθοπλασία)

 

Πώς είναι δυνατόν να είσαι άνθρωπος και να μην ξεσπάσεις με το συνταρακτικό, λες και βγήκε από τον Κουστουριτσικό «Καιρό των Τσιγγάνων», φινάλε του “Rauf”. Οι σκηνοθέτες Soner Caner και Baris Kaya επιλέγουν να αφηγηθούν τον αγώνα των Κούρδων για αυτοδιάθεση μέσα από τα μάτια του αξιαγάπητου εννιάχρονου πιτσιρικά Ραούφ, που μην αντέχοντας άλλο τις άδικες τιμωρίες του δασκάλου εγκαταλείπει το σχολείο για να μάθει κάτι χρήσιμο. Ξυλουργική δίπλα στον μάστορα Aχμέτ. Εκτός από το ξύλο θ’ αρχίσει να σκαλίζει με ερωτήματα και την ίδια την ζωή. Γιατί οι άντρες του χωριού έχουν ανέβει στο βουνό;Ο μικρός Ραούφ θα νοιώσει έλξη για την 20χρονη Ζάνα, την κόρη του μάστορα. Πιστεύει, ότι θα την κατακτήσει εάν βρει το ροζ φουλάρι, που του ζήτησε. Μόνο, που δεν έχει δει ποτέ στην ζωή ροζ και δεν ξέρει πώς είναι!

Ρωτάει, ρωτάει, αλλά οι απαντήσεις, που παίρνει περισσότερο τον μπερδεύουν και λιγότερο τον βοηθούν. Βλέπετε η ζωή του είναι ασπρόμαυρη, μοιρασμένη ανάμεσα στην μαυρίλα της καθημερινότητας και το άσπρο του χιονιού, που χαρίζει στο τοπίο μιαν άλλη ομορφιά. Ο βραβευμένος 40χρονος διευθυντής φωτογραφίας Vedat Özdemir εκμεταλλεύεται με μαεστρία το μοναδικό τοπίο της Ανατολίας (η ταινία είναι γυρισμένη στην πόλη Kars, μιά ανάσα από την Αρμενία) δικαιώνοντας ακόμα περισσότερο την επιλογή των σκηνοθετών να αφήσουν την εικόνα να μιλήσει. (Νικόλαος Ε. Καββαδίας στο tetartopress.gr)

(η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το "Νεανικό Πλάνο" και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας γιά Παιδιά και Νέους)

http://www.rauffilm.com/

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

Αφιέρωμα σε μιά πό τις σημαντικότερες σύγχρονες σκηνοθέτιδες στον παγκόσμιο κινηματογράφο με προβολή τεσσάρων ταινιών. Ανάμεσά τους και η τελευταία της δημιουργία "Limbo" (γυρισμένη στο Μεσολόγγι), που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ Καννών και είναι ανάμεσα στις δεκαπέντε ταινίες, που διεκδικούν το Βραβείο της Ευρωπαικής Ακαδημίας κινηματογράφου γιά την Καλύτερη Ευρωπαική Μικρού Μήκους Ταινία γιά το 2016. - http://www.europeanfilmawards. eu/en_EN/film/limbo.4665#2016- nominated

Η τελετή και η απονομή του Βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. 'Ετσιτο αφιέρωμα της 9ης Δεκεμβρίου μπορεί να εκληφθεί και σαν γούρι γιά πιθανή βράβευση την επομένη!

Στον σύνδεσμο http://www.tovima.gr/culture/a rticle/?aid=793728 ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης παρουσιάζει την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

κατάλληλη από 15 ετών και πάνω

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture