Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Αν περάσουν το δρόμο θα πέσουν στο γκρεμό-Παραμένουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία στον Δήμο Ερυμάνθου

Αχαΐα: Αν περάσουν το δρόμο θα πέσουν στ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Επιστολή του Δημάρχου σε Περιφέρεια και Υπουργείο Εσωτερικών για οικονομική ενίσχυση

Αποκομμένοι είναι ουσιαστικά οι κάτοικοι της κοινότητας Σπατιάς στον Δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, και από κάτω, όπως εξηγεί στο thebest.gr o Δήμαρχος Θάνος Καρπής, υπάρχει γκρεμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τις ζωές όσως διέλθουν από το σημείο, γι΄αυτό και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

"Υπάρχει ένας άλλος δρόμος μέσω Αλεποχωρίου, που οδηγεί στη Σπατιά,αλλά ηαπόσταση είναι μεγάλη" λέει ο Δήμαρχος, που με επιστολή του στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υπουργείο Εσωτερικών, εξηγεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητά οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Καταστροφές στον Δήμο Ερυμάνθου από τα καιρικά φαινόμενα-Ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών ζητά ο Δήμαρχος-ΦΩΤΟ

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δήμαρχο καθίζηση έχει υποστεί και ο δρόμος για τα Λακκώματα, ο οποίος δεν έχει κλείσει, αλλά θεωρεί σίγουρο πως κάτι τέτοιο θα συμβεί με την επόμενη νεροποντή.

"Τα προβλήματα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Κάνουμς ότι μπορούμε αλλά χρειάζονται χρήματα. Έχουμε απελευθερώσει δρόμους ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να πηγαίνουν στα μαντριά και ο κόσμος στο σπίτι του αλλά η κατάστασή τους δεν είναι καλή. Επιπλέον γεφύρια έχουν υποστεί ζημιές, τα έχει αδυνατίσει το νερό και χρειάζονται ενίσχυση. Και είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα" σχολιάζει ο κ. Καρπής.

Όπως έχει ξαναγράψει το thebest.gr η οικονομική κατάσταση πολλών δήμων ιδιαίτερα περιφερειακών (ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών) δεν είναι καλή. Πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί και το "ψαλίδι" συνεχίζεται. Ζήτημα το οποίο απασχόλησε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καρπής δηλώνει ότι εκτός από τα παρακρατηθέντα που σταματούν να αποδίδονται από το 2017 στους Δήμους, θα γίνει και νέα περικοπή 10% στα χρήματα που θα δοθούν στην Τ.Α. το 2017, όπως προκύπτει από τον νέο προϋπολογισμό που κάνει η κυβέρνηση.

"Στη μείωση του 65% που έχει κάνει η κυβέρνηση στους πόρους προς τους Δήμους, θα γίνει επιπλέον μείωση 10%. Εκτός του ότι σταματά η καταβολή των παρακρατηθέντων.Φτάσαμε πια οριακά. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους", δηλώνει ο Δήμαρχος.

Αχαΐα:Ούτε για χαλίκι...Σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι στους ... - Thebest.gr

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

"Εξ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας προκλήθηκαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές στις Δημοτικές υποδομές και κυρίως στα δίκτυα οδοποιίας και ύδρευσης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε έτι περεταίρω μετά τη μεγάλη χθεσινοβραδινή νεροποντή η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη και μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις είχαν ως συνέπειες την πρόκληση κατολισθήσεων και πλημμυρών οι οποίες προκάλεσαν καταστροφή μεγάλων τμημάτων δημοτικών και αγροτικών δρόμων, καθώς και άλλων δημοτικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στις εγκαταστάσεις πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και σε καλλιέργειες.

Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο βρίσκονται οι ορεινές Κοινότητες της Δ.Ε. Τριταίας (Σκιαδά, Σπαρτιά, Βελιμάχι, Αλεποχώρι, κ.ά.), καθώς και η Δ.Ε. Καλεντζίου.

Ο Δήμος μας με τα ελάχιστα μηχανικά μέσα που διαθέτει συνεπικουρούμενος και από την Περιφέρεια, κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, οι οποίες συνίστανται στην αποκατάσταση τόσο των ζημιών που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο, όσο και στο υδρευτικό. Παρ’ όλα αυτά η έκταση και το μέγεθος των ζημιών είναι πολύ μεγάλα με συνέπεια να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, καθώς πρόκειται για ένα Δήμο με ελάχιστα μέσα και ανύπαρκτες οικονομικές δυνατότητες.

Σημειωτέον στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την Τ.Κ. Σπαρτιάς και σε οδικό τμήμα πενήντα (50) περίπου μέτρων, υπήρξε μεγάλη καθίζηση του οδοστρώματος και κρίθηκε αναγκαία η απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων, με συνέπεια τη διακοπή της επικοινωνίας του οικισμού με τον «έξω κόσμο».

Από τις πρώτες εκτιμήσεις η καθίζηση οφείλεται στην υποχώρηση τσιμεντένιου τοιχίου διαστάσεων 30Χ15μ. το οποίο στηρίζει το δρόμο του οποίου τα θεμέλια βρίσκονται στο τοίχωμα χαράδρας 100μ. περίπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από τεχνικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του επικίνδυνου τμήματος του κεντρικού δρόμου του Βελιμαχίου, το κόστος για την αποκατάσταση ανέρχεται στο ποσόν των 100.000€ κατ’ ελάχιστον.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, απευθυνόμαστε σε σας και ζητάμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και ενημέρωση".

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Θάνος Καρπής

Αχαΐα: Τι δουλειές κάνουν για να γλιτώσουν τη φυλακή οι ... - Thebest.gr


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις