Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Κοινο_τοπία στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέα - Γνωριμία με την ιστορία της καθολικής κοινότητας στην Πάτρα

Η Κοινο_τοπία στον Καθολικό Ι. Ναό του Α...

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Άλλη μια δραστηριότητα της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Tοπίαwww.koinotopia.gr πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα Πατρών με αφορμή τα 175 χρόνια (1841-2016) λειτουργίας του Ναού.

Η δράση αυτή όπως και άλλες ανάλογες γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του συλλόγου για την προαγωγή της παιδείας, της αλληλοκατανόησης, της ιστορίας και του πολιτισμού σε χώρους που σηματοδοτούν την ταυτότητα και την εξέλιξη της Πάτρας διαχρονικά.

Αρχικά τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο π. Γεώργιος Ντάγκας η "ψυχή’’ της Καθολικής εκκλησίας της Πάτρας -τα τελευταία 4 χρόνια- με σπουδές στη Θεολογία και τις οικονομικές επιστήμες ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της παρουσίας της καθολικής κοινότητας στην περιοχή μας.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν από τον Αντώνη Γρίμα ο οποίος είναι στέλεχος της ενοριακής επιτροπής και υπεύθυνος του αρχείου της Καθολικής εκκλησίας στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της καθολικής κοινότητας της Πάτρας από την απελευθέρωση της Ελλάδας και εντεύθεν, το ρόλο της στη διαμόρφωση της σημερινής κοινωνίας, την αλληλεπίδραση των δύο κοινοτήτων ορθόδοξων και καθολικών και τέλος την ανάγκη και τις συνθήκες οικοδόμησης του πρώτου Καθολικού Ναού Πατρών -ενός μικρού πρόχειρου ξύλινου- την εποχή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1831) σε οικόπεδο 1000τ.μ. που έλαβαν από το Ελληνικό κράτος κατόπιν ενεργειών του Γάλλου Προξένου Bertini όπου είναι η σημερινή θέση του Ναού. Πως κατόπιν ανεγείρεται ο δεύτερος ναός (1838-1925) από τον οποίο διασώζεται η εικόνα του Αγίου Ανδρέα που φιλοτεχνήθηκε στη Ρώμη από τον Enrico Bartolomei το 1842 και πως τέλος διαμορφώνεται ο ναός που βλέπουμε σήμερα και που οικοδομήθηκε τμηματικά σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καραβέλλα.

Παρέμβαση με στοιχεία έγινε από τον Σάκη Κάπαρη Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτισμού της Κοινο_Τοπίας ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε δύο προσωπικότητες της καθολικής κοινότητας της Πάτρας.

α) Τον πολυτάλαντο Νίκο Ατζαρίτη (1900 Πάτρα–1976 Αθήνα) που συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Αιμίλιο Βεάκη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την αγιογραφία, τη γλυπτική, τη γελοιογραφία, τον κινηματογράφο και το καρναβάλι. Δύο -μεγάλων διαστάσεων- από τις περίφημες αγιογραφίες του κοσμούν τον καθολικό ναό ενώ ζωγραφικά του έργα υπάρχουν στο Δημοτικό Μέγαρο Πάτρας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων στα γραφεία της Καθημερινής στην Αθήνα κ.α. η δε Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών τιμώντας την προσφορά του στη φιλοτελική ιδέα καθιέρωσε την απονομή του βραβείου «Ν. ΑΤΖΑΡΙΤΗ» η οποία συμβολικά γίνεται από την κόρη του Λάουρα.

β) το Νικόλα Κροτσέτη (1940 Πάτρα-Μιλάνο) άριστο μεταφραστή Ελληνικών ποιημάτων στην Ιταλική (Σολωμού, Καβάφη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, πατρινών ποιητών κ.α.) εκδότη του φιλολογικού περιοδικού Poesia, με συνδρομητές και αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη, που διαφεύγει το 1945 από την Πάτρα αρχικά στη Φλωρεντία ως πρόσφυγας και όπου τον αποκαλούν Γκρέτσι.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις