Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας : "Η ανάγκη και η μαγεία του να συγκρίνεσαι "

Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας : "Η ανάγ...

Του Αλέξη Σκαρμέα

Με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών,  μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες σκέψεις.

Την Πολυφωνική την παρακολουθώ πολλά χρόνια σαν απλός θεατής.  Την παρακολουθώ να δουλεύει με κόπο, να επιμένει στην λεπτομέρεια, να προτείνει καινούργια πράγματα, να ρισκάρει και να υλοποιεί νέες ιδέες και ξεχωριστές συναυλίες, να εξελίσσεται και να σκαρφαλώνει στη κορυφή βήμα- βήμα. Πέρα από τη σκληρή δουλειά όλων των ανθρώπων της, σκεφτόμουν συχνά ποιό ήταν το μυστικό, της τόσο γρήγορης και θεαματικής επιτυχίας και αναγνώρισή της. Και πάντα κατέληγα στο ίδιο συμπέρασμα. Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας δεν κλείστηκε ποτέ στο εαυτό της. Αρνήθηκε να αυτοθαυμάζεται και να αυτοχειροκροτείται. Ταξίδεψε και διαγωνίστηκε σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έζησε την ανάγκη και την μαγεία του να συναντιέσαι και να συγκρίνεσαι με άλλους ανθρώπους και άλλους πολιτισμούς. Έζησε την όσμωση που έχει ανάγκη ο πολιτισμός για να προχωρήσει. Και σ΄ αυτές τις συναντήσεις  έχασε, κέρδισε, έπεσε, σηκώθηκε, έμαθε, δίδαξε, έδωσε, πήρε, άκουσε, ακούστηκε,  μα πάνω από όλα εξελίχθηκε. Γιατί η εξέλιξη έρχεται όταν τολμάς να ανοίγεις τα φτερά σου και να ζυμώνεσαι με άλλους ανθρώπους και άλλες ιδέες. Έτσι, έφτασε να μην εκπροσωπεί πια μόνο τον εαυτό της, αλλά να εκπροσωπεί, να προβάλλει και να διαφημίζει ολόκληρη την  Πάτρα.

Κορυφαία στιγμή της Πολυφωνικής αποτελεί  το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της. Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, που μέσα από μοναδικά χορωδιακά σύνολα και εξαιρετικούς ερμηνευτές και μουσικούς, παίρνει το θεατή από το χέρι και τον περπατάει στην λάμψη και την  γαλήνη των Χριστουγέννων. Είναι μια δυνατή στιγμή που αφήνει πάντα ένα ζεστό αποτύπωμα σε όλους τους θεατές.  Ένα αποτύπωμα τόσο ποιοτικό,  τόσο ιδιαίτερο και τόσο Χριστουγεννιάτικο.  Αποτελεί όχι απλά μια άρτια πολιτιστική πρόταση, αλλά ένα αναγκαίο  χάδι  για τη ψυχή μας. Αυτό το χάδι το δικαιούνται όλοι.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που φέτος για πρώτη φορά το κοντσέρτο θα γίνει για δύο βράδια. Έτσι θα δώσει την δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να νοιώσει αυτό το χάδι και να  εισέλθει στην ανθρωπιά, στην τρυφερότητα και στην λάμψη των Χριστουγέννων.

 

Αλέξης Σκαρμέας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις