Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

EIΡΗΝΗ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ, ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ thebest.gr

EIΡΗΝΗ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΔΕΥΤ...

"Oλοι ανασύρουμε από το παρελθόν ό,τι χρειαζόμαστε"

Το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» του Ανδρέα Τσιλίρα στην οδό Φιλοποίμενος στην Στοά Πραπόπουλου στην Πάτρα και οι εκδόσεις «Αστάρτη» και «Ναυτίλος» παρουσιάζουν τα βιβλία της αρχαιολόγου - συγγραφέα Ειρήνης Γαβριλάκη «Από το υλικό που φτιάχνονται οι κούκλες» και «Οι νύχτες πριν».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Ποικίλη Στοά» (στην Ρήγα Φεραίου 129 και Παντανάσσης, στην Πάτρα) απόψε (Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου) στις 19.30 το βράδυ.

Λίγο πριν την παρουσίαση η συγγραφέας μίλησε στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας  Τσίχλα

Ταξιδέψατε μέχρι την Πάτρα για την παρουσίαση των βιβλίων σας. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη;

Υπάρχουν τεράστιοι δεσμοί με την Πελοπόννησο. Η μητέρα ήταν Κορίνθια. Πολλά καλοκαίρια και γιορτές τα πέρασα στο σπίτι της γιαγιάς μου στην Κόρινθο. Η Πάτρα μου λέει κάτι παραπάνω γιατί συνδέεται με τα ταξίδια του πατέρα μου, είχα πάρα πολλά χρόνια να έρθω και πράγματα συγκινούμαι που είμαι πάλι εδώ.  Άλλωστε, ποιος δεν έχει δεσμούς με μια πόλη που σε περνάει απέναντι;

Τι θα συμβεί απόψε στην Ποικίλη Στοά;

Θα παρουσιαστούν τα δυο βιβλία μου. « Από το υλικό που φτιάχνονται οι κούκλες» και «Οι νύχτες πριν». Μια εκδήλωση που έχει οργανώσει η Ρούλα Κωστακοπούλου και το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι». Θα με συγχωρήσετε που προέταξα την φίλη μου αλλά την γνωρίζω και την εκτιμώ. Βέβαια εδώ στην πάτρα κάνετε εξαιρετική δουλειά σχετικά με τους νέους συγγραφείς.

Να πούμε δυο λόγια για το κάθε βιβλίο ξεχωριστά...

Δυο βιβλία που δεν θεωρώ 0τι διαφέρουν ιδιαίτερα, ίσως γιατί τα έγραψα στο ίδιο συναισθηματικό περιβάλλον. Οι «κούκλες» παραπέμπουν στις ρώσικες κούκλες, αυτές που βρίσκονται η μια μέσα στην άλλη. Το βιβλίο αφορά τις γυναίκες της οικογένειας μου.  Μια σειρά γυναικών από την μεριά της μητέρας μου, από την γιαγιά μέχρι την κόρη μου. Αναφέρονται με το όνομα τους και τις συνέδεσα με ρώσικες κούκλες γιατί σε κάθε μια από αυτές υπάρχει οπωσδήποτε η επόμενη ή η προηγούμενη υπό μορφή εικόνων, αναμνήσεων, συζητήσεων στις κουζίνες, τρόπου και φιλοσοφίας ζωής. Το πρώτο βιβλίο λοιπόν έχει αυτό το θέμα.

Είναι ένα γυναικείο βιβλίο που μας περιέχει όλες. Γράφτηκε στην τελευταία απώλεια, αυτής της μητέρας μου, μέσα σε μια συναισθηματική φόρτιση όπου έπρεπε να σκεφτώ τι ήταν αυτό που θυμάμαι από αυτές.

Πόσο επίπονη  μπορεί να ήταν αυτή η διαδικασία;

Καθόλου. Επίμονη είναι η ζωή, μια κατάσταση. Το να επιστρέφεις στις αναμνήσεις σου και κρατάς αυτό που σε έχει φέρει μέχρι εδώ  δεν είναι επίπονη διαδικασία. Είναι νοσταλγική, συγκινητική, λίγο θλιμμένη αλλά όχι επώδυνη. Αν ήταν, θα σήμαινε και ότι οι ζωές των ανθρώπων είναι επώδυνες. Όλοι ανασύρουμε από το παρελθόν ότι χρειαζόμαστε.  Αυτό δεν το κάνουμε με επώδυνο τρόπο. Το κάνουμε αυτόματα. Το μυαλό, το σώμα αποκλείουν αυτό που είναι τραυματικό.  Μένει η ουσία των πραγμάτων. Αυτό που πραγματικά ήταν ο καθένας.

Πώς συνδέεται η αρχαιολογία με τη συγγραφή βιβλίων;

Δεν είναι και τόσο μακριά. Η αρχαιολογία είναι μια τεχνική, μια μέθοδος που σε βοηθάει, από το τίποτα που μένει στο χρόνο, να βρεις και να σκεφτείς όλα τα πράγματα που λείπουν.  Κάνεις μια ανάποδη πορεία στην ζωή βρίσκοντας ένα υπόλειμμα της.  Οι «κούκλες» έγιναν σε αυτή την βάση. Από το τίποτα που μένει με τα χρόνια από τους ανθρώπους έπρεπε να ανασυνθέσω και να θυμηθώ. Με βοήθησε η αρχαιολογία στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Ειδικά η αρχαιολογία που πρέπει να τη  κάνεις  εύπεπτη  για τα παιδιά των μικρών παιδιών. Εκεί πρέπει να αφηγηθείς κάτι που να έχει σχέση και με αυτό και με εσένα . Αυτό το κάτι το δικό σου με αυτό το κάτι που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τον ακροατή  σου να είναι εκείνο το μίνιμουμ που συνδέεται σε έναν ορίζοντα  κοινής εμπειρίας, ανάγκης, αναμνήσεων. Είναι καθαρά αρχαιολογικό παράδειγμα αυτό το βιβλίο.

«Οι νύχτες πριν»…

Δεν συγκεκριμενοποιώ, πριν από τι… Οι νύχτες λοιπόν είναι η  κάθε περίοδος προετοιμασίας για κάτι. Είχα στο μυαλό μου κάτι που είχα διαβάσει στο πλαίσιο της δουλειάς μου. Την περιγραφή της κοσμογονίας από τον Ησίοδο.

Ο Ησίοδος λέει ότι από το τίποτα που είναι η νύχτα άρχισε να γεννιέται ο κόσμος. Μια τέτοια νύχτα υπαινίχτηκα στο βιβλίο μου. Μια τέτοια δυναμική νύχτα που θα οδηγήσει στο μετά, ένα μετά που για τον κάθε άνθρωπο μπορεί να ορίζεται διαφορετικά. Η νύχτα που ισούται με την προετοιμασία για το μετά είναι μια δική μας υπόθεση.

Να φανταστώ ότι ήδη προετοιμάζετε το επόμενο βιβλίο;

Είναι μια παιδική ασθένεια το γράψιμο. Ανήκω στην γενιά των αλληλογράφων με το χέρι, είχα φίλους μακριά και τους έγραφα γράμματα κλπ.  Το γράψιμο με συντροφεύει σε όλη την ζωή και δεν θα μπορούσε να λείπει. Τώρα είμαι πιο μεγάλη και τολμάω να δείχνω αυτό που έγραψα.

Την επόμενη  φορά που θα έρθω στην Πάτρα θα έχω το «Κανένας τοίχος μόνο μπλε» και το «Κήποι».

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας…

Να βλέπουν τους ήρωες των βιβλίων με συμπάθεια γιατί έτσι μπορεί να αναπτύξουν εκείνη την ενσυναίσθηση για τους διπλανούς ανθρώπους που δεν γράφουν ή δεν διαβάζουν.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η πρόεδρος του συλλόγου «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας», Λιολιώ Κολυπέρα και η συγγραφέας Νίνα Κουλετάκη.

Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν η αντιπρόεδρος του συλλόγου «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας», Αγγελική Στεφανάκη και η ηθοποιός - χημικός Νάνσυ Χριστοπούλου.

Την εκδήλωση που θα συντονίσει η δημοσιογράφος - κοινωνιολόγος Ρούλα Κωστακοπούλου, θα πλαισιώσουν μουσικά ο συνθέτης - κιθαριστής Γιώργος Αθανασακόπουλος και η ερμηνεύτρια Δέσποινα Κριμπά.

*Η Ειρήνη Γαβριλάκη έχει γεννηθεί το 1960 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Montpellier. Αυτή την περίοδο εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 1986 εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Μουσείο Ρεθύμνου, αρχικά στην ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και πλέον στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Παράλληλα με τις ανασκαφές και τις έρευνες και μελέτες που δημοσιεύει, σχεδιάζει και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2005 ως το 2010 διηύθυνε το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture