Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Εορταστική ψαροφαγία - Φτιάξαμε βελουτέ αυγολέμονο με άγρια ψάρια και τσιπούρες με αρωματικά χόρτα

Εορταστική ψαροφαγία - Φτιάξαμε βελουτέ ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΕ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑΪΚΟΥ ! ! !
Ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας γεμάτος ονομαστικές εορτές πριν φθάσουμε στις μέρες των Χριστουγέννων.
Σ’ όλα τα σπίτια γιορτάζει κάποιος Νίκος, Διονυσία, Σπύρος… Ας καλέσουμε τους φίλους μας και όσους αγαπάμε σ’ ένα γεύμα ή δείπνο με αρωματικές σούπες, φρέσκα ψάρια και χειμωνιάτικα χόρτα.
Τις επόμενες ημέρες, θα μαγειρέψουμε και θα φάμε γαλοπούλα, χοιρινό και διάφορα άλλα κρέατα, οπότε είναι ευκαιρία να απολαύσουμε ένα ελαφρύ γεύμα που ταιριάζει και με την νηστεία των Χριστουγέννων.
Ο συνδυασμός αγριόψαρα με ψάρια πελαγίσια θα κρατήσει τον προϋπολογισμό μας χαμηλά, αφού δεν είναι από τα ακριβά ψάρια.
Τα ψάρια βρασμένα πάνω στο «στρωματάκι» από τα χόρτα, απορροφούν όλη την νοστιμιά και τα αρώματα των χόρτων και ταυτόχρονα βράζουν χωρίς να λιώνουν. Τα χόρτα εάν δεν αυγοκοφτούν μπορούν να σερβιριστούν και χωριστά σαν σαλάτα.
Το κλειδί της νοστιμιάς και για τα δύο πιάτα είναι τα ψάρια να «σπαρταράνε»!
Καλή επιτυχία & καλή σας απόλαυση ! ! !

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΓΡΙΑ ΨΑΡΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’ –Χρόνος Μαγειρέματος 40’- Μέτρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

● 3 κιλά πετρόψαρα (σκορπίνα, λούτσος, μπακαλάος, σκλεπού κλπ. ανάμεικτα)

● 2 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα , χαραγμένα στα 2

● 2 καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά) καθαρισμένα ολόκληρα

● 2 πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές), καθαρισμένες, κομμένες στη μέση

● 4-5 κομμάτια σέλερυ

● 1 κομμάτι σελινόριζα στο μέγεθος μισής πατάτας κομμένη στη μέση

● 3 lt πολύ κρύο νερό

● 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

● 2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ

● Αλάτι

● Πιπέρια φρεσκοτριμμένα

Για το αυγολέμονο

● 3 κρόκοι αυγών βιολογικών

● Χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον ψαρά μας να μας καθαρίσει τα ψάρια, τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Σε μία κατσαρόλα (εάν έχουμε καλύτερα ψηλή και στενή), βάζουμε στον πάτο τα κομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, και τη σελινόριζα. Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε με το κρύο νερό που πρέπει να τα σκεπάζει.
Βράζουμε τη ψαρόσουπα με ανοιχτό το καπάκι σε πολύ δυνατή φωτιά περίπου για 25’-30’.
Στο μέσο του χρόνου προσθέτουμε το σέλερυ σε ματσάκι.
Ελέγχουμε με ένα πιρούνι εάν έχουν μαλακώσει αρκετά τα λαχανικά. Όταν τελειώσει ο χρόνος βρασμού αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα όλα τα ψάρια.
Σουρώνουμε σε ένα πολύ ψηλό σουρωτήρι το ζωμό.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από τη κατσαρόλα, τα οποία τα λιώνουμε στο μπλέντερ με δύο κουτάλες από τον σουρωμένο ζωμό.
Βάζουμε το σουρωμένο ζωμό πάλι στη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά.
Μόλις πάρουν μια βράση προσθέτουμε μετρημένο και το ρύζι και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 10’.
Η σούπα με τη βοήθεια των λαχανικών θα χυλώσει γρήγορα.
Το ρύζι είναι καλύτερα να μην είναι εντελώς βρασμένο και να κρατάει ελάχιστα «στο δόντι».
Από τα ψάρια που έχουμε κρατήσει στην άκρη, αφαιρούμε προσεχτικά όσα κομματάκια ψαχνού μπορούμε.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το λεμόνι προσθέτοντας σταδιακά λίγο –λίγο από μία κουτάλα ζωμό που έχουμε αφαιρέσει.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί.
Σερβίρουμε σε βαθειά πιάτα και προσθέτουμε εάν θέλουμε κομματάκια από τα ψάρια.
Καρυκεύουμε με έξτρα πιπέρια.

TIPS

- Πρέπει το νερό να είναι πολύ κρύο και να βράσουν τα ψάρια χωρίς καπάκι και σε δυνατή φωτιά για να γίνει ο ζωμός μας όσο το δυνατόν πιο διαυγής.
-Μπορεί να προετοιμαστεί από τη προηγούμενη ημέρα μέχρι και το στάδιο που πολτοποιούμε τα λαχανικά. Πριν το σερβίρισμα ακολουθούμε το στάδιο του τελικού μαγειρέματος.

Τι πίνουμε;
Οι σούπες γενικά δεν ταιριάζουν καλά με το κρασί, όμως εδώ οπωσδήποτε θα πιούμε ένα Σαντορινιό Ασύρτικο!

ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΟΡΤΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’ –Χρόνος Μαγειρέματος 15’- Μέτρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ


● 6 τσιπούρες πελαγίσιες

● 2 κιλά χόρτα (μυρώνια, καυκαλίθρες, λάπατα, σέσκλα)

● 3 κρεμμύδια φρέσκα κομμένα

● 1 lt νερό

● 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

● Ανθός αλατιού ή αλάτι αλυκής

Για το αυγολέμονο (προαιρετικά)

● 3 κρόκοι αυγών βιολογικών

● Χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον ψαρά μας να μας καθαρίσει πολύ καλά τα ψάρια. Τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα κρατάμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα, τα κόβουμε με τα χέρια μας σε κομμάτια, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Ζεματίζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό τα χόρτα για μερικά λεπτά. Σε μία κατσαρόλα αρκετά φαρδιά τοποθετούμε τα ζεματισμένα χόρτα μαζί με το φρέσκο κρεμμύδι.
Επάνω βάζουμε τις τσιπούρες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει ελαφρώς. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10’-15’.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εμποτιστεί το ψάρι από τους ατμούς των χορταρικών.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο μία τσιπούρα μαζί με βρασμένα χόρτα. Προαιρετικά εάν θέλουμε φτιάχνουμε αυγολέμονο, το οποίο ρίχνουμε στη κατσαρόλα στο τέλος του βρασμού.
Σερβίρουμε και με έξτρα στυμμένο λεμόνι.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το λεμόνι προσθέτοντας σταδιακά λίγο –λίγο από μία κουτάλα ζωμό που έχουμε αφαιρέσει.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί.

TIPS

-Μπορεί να μαγειρευτεί και με άλλου είδους ψάρια, όπως μπακαλάος ή κεφάλια.
- Τα ψάρια πρέπει να είναι πάρα πολύ φρέσκα γιατί δεν έχουμε άλλα υλικά παρά μόνο τα χόρτα για να δώσουν γεύση στο συγκεκριμένο πιάτο.

Τι πίνουμε;

Θα συνεχίσουμε μ’ ένα Σαντορινιό Ασύρτικο!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life