Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η συνθήκη της Λωζάνης, για να ξέρουμε τι λέμε

Η συνθήκη της Λωζάνης, για να ξέρουμε τι λέμε

Του Δημήτρη Αβραμίδη

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θαρρώ και το επόμενο πολύς λόγος θα γίνεται για τη συνθήκη της Λωζάνης. Το θέμα το έχει ανακινήσει για τα καλά ο Ερντογάν και πριν πάμε στην ουσία του, αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς γνωρίζουν τι λέει αυτή η συνθήκη.

Ως γνωστόν ή άγνωστον, είμαι προσφυγικής καταγωγής. Οι παλιοί πρόσφυγες ήξεραν μέσες-άκρες την συνθήκη, την είχαν άλλωστε βιώσει. Μερικοί μάλιστα (μνήμη θείου Αντώνη Στρατή) δεν την ήξεραν μέσες-άκρες αλλά πολύ καλά. Εν πάση περιπτώσει αφότου άρχισα να διαβάζω, πριν πολλά χρόνια, για τα μικρασιατικά έφτασα υποχρεωτικά και στην περιλάλητη συνθήκη.

Για να ξέρουμε τι μας γίνεται: Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η ιδρυτική πράξη της σύγχρονης Τουρκίας. Ρυθμίζει τα γεωγραφικά της όρια, ορίζει τις τύχες του υπέρογκου οθωμανικού δημόσιου χρέους, η Τουρκία παραιτείται παντός δικαιώματός της επί της Αιγύπτου και του Σουδάν, ενώ εκεί ρυθμίζεται και το καθεστώς στα στενά των Δαρδανελίων. Βεβαίως ορίζει και τα ελληνοτουρκικά, από τις ανταλλαγές των πληθυσμών έως τα Δωδεκάνησα που παραχωρούνται στην Ιταλία και μάλιστα χωρίς δικαίωμα αυτοδιάθεσης των κατοίκων τους ή την Κύπρο που με τη συνθήκη γίνεται μέρος της Βρετανικής αυτοκρατορίας.

Για να έλθουμε στα τωρινά. Όταν ο Ερντογάν ανακινεί θέμα συνθήκης Λωζάνης κάνει δύο πράγματα. Πρώτον αμφισβητεί τον Κεμάλ και τον Κεμαλισμό αφού αμφισβητεί την ιδρυτική πράξη της Τουρκίας. Δεύτερον αμφισβητεί τα σύνορα με Ιράκ και Συρία δεδομένου ότι ανησυχεί σφόδρα για την ίδρυση Κουρδικού κράτους. Και μόνο παρεμπιπτόντως η ιστορία αφορά τα ελληνοτουρκικά. Μας αφορά δηλαδή η όλη υπόθεση αλλά τριτεύοντως και όχι σε πρώτο πλάνο.

Αυτά για να ξέρουμε τι μας γίνεται και όλη η συνθήκη της Λωζάνης με τα παραρτήματά της εδώ:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις