Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

37 δις τα χρέη προς το Δημόσιο - Αδυνατούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Υπ. Οικονομικών

37 δις τα χρέη προς το Δημόσιο - Αδυνατο...

Το χρέος καλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμα του 2010!

Στα 36,8 δις ευρώ ανέρχονται τα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί από εφορίες και τελωνεία σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ". Το γεγονός είναι απίστευτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως, το ποσό των "χρωστούμενων" καλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμα του 2010, είναι δηλαδή ικανό να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας!

Ωστόσο, όπως φαίνεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζει μία τεράστια αδυναμία στην είσπραξη. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υποβλήθηκε στη Βουλή, από την οποία προκύπτει επίσης ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα εισπράττεται ετησίως μόλις το 56,8% και τα υπόλοιπα προστίθενται στα ήδη λιμνάζοντα χρέη, ενώ μέρος αυτών διαγράφεται!

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως ένας από τους "υφάλους" που είχε εντοπιστεί από τους οικονομολόγους κατά την είσοδο στο μνημόνιο, ήταν ακριβώς αυτός, η αδυναμία δηλαδή των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ:

Τα ληξιπρόθεσμα

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009 αποκαλύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31-12-2009, έφτασε στα 36,8 δισ. ευρώ, ή στο 15,9% του ΑΕΠ, ποσό που αναλύεται σε:

- 33,55 δισ. ευρώ είναι βεβαιωθέντα στις ΔΟΥ και

- 3,3 δισ. ευρώ, είναι τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων.

Οπως παρατηρεί το ελεγκτικό συνέδριο, από τους φόρους ύψους 89,1 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισ. ευρώ ή το 56,8% και έμεινε ανείσπρακτο το 43,2%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν στα μη φορολογικά έσοδα, όπου το ποσοστό είσπραξης έναντι των βεβαιωθέντων διαμορφώθηκε στο 13,5%, ενώ στα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το ποσοστό είσπραξης ήταν 63,8% επί των βεβαιωθέντων.

Αμεσοι φόροι

Από τα 33,55 δισ. ευρώ που οφείλονται στο Δημόσιο, τα 6,37 δισ. ευρώ προέρχονται από άμεσους φόρους παρελθόντων ετών, τα 10,64 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, τα 11,5 δισ. ευρώ από προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές, τα 2,27 δισ. ευρώ είναι μη φορολογικές οφειλές παρελθόντων ετών, τα 776 εκατ. ευρώ προέρχονται από φόρο εισοδήματος του 2009 και τα υπόλοιπα 4,26 δισ. ευρώ από άλλες κατηγορίες φορολογικών και μη φορολογικών εσόδων.

Το εισπρακτέο υπόλοιπο αναφέρεται σε έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, τα οποία διαγράφονται λογιστικά από το οικονομικό έτος στο οποίο έχουν βεβαιωθεί και επαναβεβαιώνονται ως έσοδα του επόμενου οικονομικού έτους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτει ότι τα περισσότερα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο προέρχονται από πρόστιμα για φορολογικές κυρίως παραβάσεις, αλλά εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι από τους τρέχοντες έμμεσους και άμεσους φόρους δεν πληρώνεται ένα ποσοστό πάνω από 35%, ενώ, το 2008, το αντίστοιχο ποσοστό των «κακοπληρωτών» ήταν 32%.

Τριπλάσια...

Το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι, από το 2003 έως το 2009, το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων αλλά μη εισπραχθέντων εσόδων του Δημοσίου τριπλασιάστηκε, αφού, από 11,6 δισ. ευρώ το 2003, έφτασαν πέρυσι σε 33,6 δισ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στην είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών εγκυμονεί κινδύνους για την παραγραφή τους. Το 2009, το συνολικό ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο βεβαιωθέντων αλλά ανείσπρακτων εσόδων, που διαγράφηκαν, ανήλθε σε 731,9 εκατ. ευρώ, ενώ, το 2008, οι διαγραφές ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά