Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιτωλοακαρνανία: Τεράστιες απώλειες για τους ελαιοπαραγωγούς-Μεγάλη πληγή το Γλοιοσπόριο

Αιτωλοακαρνανία: Τεράστιες απώλειες για ...

Σε πρωτοφανή επίπεδα η ασθένεια φέτος στα λιοστάσια

Ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα δέχονται οι ελαιοπαραγωγοί, που αυτή την περίοδο, με σύμμαχο τον καλό καιρό σπεύδουν να συλλέξουν ότι έχει απομείνει στα δέντρα, …πριν σαπίσει κι αυτό! Το Γλοιοσπόριο έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα λάμβανε.

Οι ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν στην Ένωση Αγρινίου απώλεια τουλάχιστον του ήμισυ της σοδειάς τους, αφού ακόμη και ο καρπός που παραμένει στα δέντρα σαπίζει εκεί, με αποτέλεσμα ούτε στο εμπόριο να μπορεί να προωθηθεί ούτε όμως και προς ελαιοποίηση να κατευθυνθεί, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, η ποιότητα του λαδιού θα υποβαθμιστεί αισθητά.

Έτσι, οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε σχολαστική διαλογή του καρπού και απομάκρυνση, μια προς μια, όλων των ελιών που έχουν προσβληθεί. Η νόσος οφείλεται σε έναν μύκητα.

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία και οι συνθήκες που επικράτησαν κατά το προηγούμενο διάστημα συνέβαλλαν στο να υπάρχει σήμερα τόσο έντονο το φαινόμενο.

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή, αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Η ασθένεια εισέρχεται απευθείας από την επιδερμίδα του καρπού, και εγκαθίσταται διακυτταρικά. Το πρώτο όργανο που καταστρέφεται είναι το χλωρόπλασμα, ακολουθούν τα μυτοκίνδρια και ύστερα το ίδιο το κύτταρο.

Η μόλυνση επέρχεται με υγρασία άνω του 96%. Επωάζεται 4 ώρες σε κανονική υγρασία κι ύστερα βλασταίνει, για να διαπεράσει πάλι ιστούς σε διάστημα 8 ωρών. Οι παραγωγοί, που αναγνωρίζουν το Γλοιοσπόριο ως «σαπίλα», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, θα πρέπει να  κάνουν τον πρώτο ψεκασμό  με χαλκό (Υδροξείδιο του χαλκού, Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός),όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα της ελιάς από πράσινο σε μαύρο.

Ο δεύτερος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει 3 εβδομάδες μετά τον πρώτο (ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή 21, σε δόση 320 γρ. σκευ./100 λίτρα νερό). Απαραίτητο είναι και το τακτικό κλάδεμα, για να αερίζονται καλά τα ελαιόδεντρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρίνιο: Κυνηγός έκλεψε κυνηγούς και συνελήφθη με τρία δίκαννα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις