Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Η δύναμη της προσφοράς στην εκδήλωση της Περιφέρειας στο 19ο forum ανάπτυξης

Η δύναμη της προσφοράς στην εκδήλωση της...

Χθες το απόγευμα

H φιλοσοφία και η δράση των κοινωνικών φορέων που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εθελοντική προσφορά των ενεργών πολιτών και η ανάγκη συνεργασίας τους με τους θεσμούς στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο του 19ου Forum Aνάπτυξης/Μoney Show Πάτρας 2016.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αναφέροντας πως «τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα αλλάζουν συνεχώς μορφή στον τρόπο έκφρασής τους και συχνά ένας φορέας δεν αρκεί από μόνος του να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους, αλλά απαιτείται μια διασύνδεση των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

 

Πρέπει να αναδείξουμε τις βέλτιστες πρακτικές στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων», ανέφερε και προσέθεσε πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχτούν τα τοπικά παραδείγματα δράσης και δικτύωσης φορέων για την προαγωγή της υγείας και την ποιότητα ζωής. Ο κ. Αλεξόπουλος κατέληξε λέγοντας πως η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε προτάσεις και συνεργασίες δίνοντας νέα ώθηση στη δυναμική της πρόληψης.

 

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Πρώτη εισηγήτρια ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», Μαρία Τριπολιτσιώτη, η οποία αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στις δράσεις και στην προσφορά του Συλλόγου στην 35ετή διαδρομή του, κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, όπως

1.       Αφιέρωση τουλάχιστον μίας ώρας ανά δεκαπενθήμερο στα σχολεία, από Δημοτικό έως και Αει - Ατει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους

2.       Άμεση και ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού σε ανθρώπους καταρτισμένους για τον ίδιο λόγο, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παρευρισκομένων

3.       Ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της περιοχής προκειμένου να είναι πιο εύκολα προσβάσιμες και συχνότερες οι εξωτερικές αιμοληψίες

4.       Παροχή οικονομικής και ηθικής στήριξης από τους αρμόδιους φορείς ώστε μέσα από τις δράσεις να ενημερώνεται κυρίως η νεολαία και να γνωρίζουν έναν τρόπο ζωής και υγείας μέσα από την εθελοντική, μη αμειβόμενη, αιμοδοσία μακριά από παντός είδους εξαρτήσεις.

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τις τοπικές δράσεις που έχει αναλάβει και περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, παρουσίασε το μέλος της,  Μελπομένη Κορδιστού.

Η κα Κορδιστού αφού αναφέρθηκε στο καταστατικό και στις αρχές της ΟΙΚΙΠΑ, παρουσίασε τις δράσεις της Οικολογικής Κίνησης για την προώθηση της ανακύκλωσης, της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου, του καθαρισμού των χειμάρρων, της ενίσχυσης του πρασίνου με δεντροφυτεύσεις, κ.α. Ακόμη μίλησε για τις παρεμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αναδειχθούν και να υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών για μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και για πολιτιστικές παρεμβάσεις και επισκέψεις σε Μουσεία, κι αλλού.

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Ακολούθως, έγινε παρουσίαση των παρεμβάσεων και των συνεργειών που έχει αναπτύξει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού, Κοινο_Τοπία από την Δρ Πληροφορικής, εκπαιδευτικό, Ανθή Καρατράντου. Όπως είπε, η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του Περιβάλλοντος, των Ανθρωπιστικών Δράσεων, του Πολιτισμού, ενώ  διαθέτει Χορωδία και Εργαστήρι Φωτογραφίας και παραδίδονται μαθήματα Δημιουργικής Απασχόλησης. Στον τομέα των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, η κα Καρατράντου αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το κατάστημα κράτησης Πάτρας και το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στη συνέργεια με τη Διεθνή Αμνηστία σε καμπάνια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όσον αφορά στις ανθρωπιστικές δράσεις έγινε αναφορά στη στήριξη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Kατάστημα Kράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας, στη συγκέντρωση και προώθηση βοήθειας για τους πρόσφυγες μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS και στην προσφορά δύο αναπηρικών αμαξιδίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ

Ακόμη, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις, οι συνεργασίες και οι συνέργειες του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» από την κοινωνική λειτουργό, επιστημονική υπεύθυνη, Γιάννα Ζορμπά. Η κα Ζορμπά μίλησε κυρίως, για τα προγράμματα στη σχολική κοινότητα, για την ενημέρωση –ευαισθητοποίηση των μαθητών, ενημέρωσης των εκπαιδευτικών με σεμινάρια, αλλά και συγκρότηση ομάδων υποστήριξης και ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών στο ρόλο τους.

«Η συνεργασία και δικτύωση είναι επιβεβλημένη όμως δεν επιβάλλεται. Ο κάθε φορέας-δομή πρέπει να έχει σαφή ταυτότητα, στοχοθεσία, όραμα και να διαθέτει μία επαρκή εσωτερική συγκρότηση και ταυτόχρονα να είναι ανοιχτό ως σύστημα στο διαφορετικό και την αλλαγή. Τους φορείς θα πρέπει να τους συνδέει ένα κοινό αξιακό σύστημα . Πρέπει να κατακτηθεί κοινή γλώσσα και να υπάρχουν κοινά στοιχεία στη φιλοσοφία . Η συνεργασία και δικτύωση θα πρέπει να απαντά σε μία διαπιστωμένη ανάγκη και η δράση θα πρέπει να είναι προϊόν κοινού σχεδιασμού», είπε συμπερασματικά η κα Ζορμπά.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΚΤΥΑ

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κίνησης «Πρόταση», ιατρός, Βασίλης Πασσάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των πλαισίων στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δικτύων, βάσει του παραδείγματος της «Πρότασης» η οποία όπως είπε, γεννήθηκε από την κοινωνική ανάγκη. Τόνισε πως «τα Δίκτυα είναι στην φύση μας και αναγκαία προϋπόθεση για επιβίωση και εξέλιξη» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δίκτυα των Πολιτών Εν Δράσει και του Δικτύου των φορέων κατά της ηχορύπανσης.» Η δικτύωση των υπηρεσιών όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους φορείς ενεργών πολιτών αποτελεί την μόνη απάντηση με προοπτικές σε τέτοιες κοινωνικές καταστάσεις. Οι πολίτες πρέπει να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στα πλαίσια. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην δικτύωση υπηρεσιών και φορέων η οποία θα λειτουργήσει θετικά  και αποτελεσματικά προς όφελος της κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Πασσάς.

 

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος συλλογικοτήτων, Παντελής Κυπριανός.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr