Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Οι νέες αλλαγές στον Καλλικράτη - Μέχρι το τέλος του χρόνου στην αρμόδια επιτροπή το προτεινόμενο σχέδιο

Οι νέες αλλαγές στον Καλλικράτη - Μέχρι ...

Ανακοινώσεις χθες από τον Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδώσει η Επιτροπή Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις οριστικές της προτάσεις για τη μετά «Καλλικράτη» εποχή, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, και Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του 19ου Forum Aνάπτυξης/Μoney Show Πάτρας 2016.

 

Ο κ. Πουλάκης, αφού διευκρίνισε πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση είναι μία κοινωνική αναγκαιότητα και όχι εμμονή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τις βασικές αιχμές και τους στόχους της. Συνοπτικά, αυτοί είναι:

*Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ

*Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών ως διοικητικών ορίων

*Η μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης.

 

«Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τον τρόπο, τη μεθοδολογία και τη διαδικασία μέσω της οποίας θα προχωρούσαμε αυτή τη μεταρρύθμιση, είχαμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δίλημμα «δημοκρατία ή αποτελεσματικότητα». Ανοίξαμε μία δημοκρατική συζήτηση χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς θέματα «ταμπού» για όλο το φάσμα των αυτοδιοικητικών θεμάτων: τη θεσμική συγκρότηση, τη λειτουργία, την οικονομική διοίκηση, τη χρηματοδότηση, το προσωπικό και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης σήμερα και στο μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι και η ουσία και η διαδικασία της μεταρρύθμισης που σχεδιάζουμε θα αποτελέσουν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής», τόνισε ο κ. Πουλάκης.

 

Κ. ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν, ο Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, Επικεφαλής της παράταξης ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη, Κώστας Σπαρτινός, ο οποίος χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» το «μνημόνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από τα μνημόνια που σκόπευε να συρρικνώσει τους πόρους και να μετατρέψει το θεσμό σε εξάρτημα της κεντρικής μηχανής». Όπως είπε, ο κ. Σπαρτινός ο Καλλικράτης εξουθένωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη άμεσης προώθησης ενός θεσμικού πλαισίου. «Η αντιδημοκρατική λειτουργία του Καλλικράτη ξεκινά από το εκλογικό σύστημα, καθώς η αντιπολίτευση παίζει διακοσμητικό ρόλο. Ακόμη, το γραφειοκρατικό σύστημα είναι δαιδαλώδες. Δεν προβλέπει την συμμετοχικότητα, δεν αποκεντρώνει την εξουσία, την έχει στραγγαλίσει οικονομικά», είπε ο κ. Σπαρτινός και πρότεινε ένα εκλογικό σύστημα αναλογικό με διαχωρισμό της εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων απ’ αυτής των Δημάρχων. Ακόμη, ο Αχαιός βουλευτής, τόνισε πως μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου πρέπει να επιτευχθεί και αποκέντρωση, προτείνοντας ο χωρικός σχεδιασμός να μην γίνει μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια.

 

Κ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: ΕΠΤΑΜΕΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Παιδείας Δήμου Ναυπακτίας, Κώστας Καρακώστας, πρότεινε στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου να προβλέπεται η εκλογή επταμελών συμβουλίων στα χωριά από ενιαίο ψηφοδέλτιο, να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης συμβούλων της αντιπολίτευσης στις θέσεις των αντιδημάρχων, όπως επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει επιτελικό όργανο, ενώ επέμεινε στο θέμα της αποκέντρωσης λέγοντας χαρακτηριστικά «Αποκέντρωση ή θάνατος!». Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη επίσπευσης του ελέγχου νομιμότητας, το σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, ενώ για το χωροταξικό διαχωρισμό, τόνισε πως στο μέλλον θα μπορούσαν να επιτραπούν κάποια «βελούδινα διαζύγια».

 

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΜΕΣ

Παρέμβαση στη διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος άσκησε κριτική για τη στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώσουν πλήρως τον Καλλικράτη, λέγοντας πως «η χώρα πάσχει από έλλειψη ιστορικής μνήμης. Το 2010 που έγινε ο Καλλικράτης δικαιώθηκε η αιρετή αυτοδιοίκηση, καθώς για πρώτη φορά η Περιφέρεια έγινε δημοκρατικός θεσμός. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο Καλλικράτης στα έξι του χρόνια, σήκωσε στην πλάτη του όλη την κοινωνική πίεση. Πρέπει να τολμήσουμε και να πάμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση, γιατί αν ακολουθήσουμε την πεπατημένη και αυτή η νέα μεταρρύθμιση δεν πάρει προίκα, τότε δεν θα κάνουμε τίποτε», είπε.

Μάλιστα, η τοποθέτηση του κ. Κατσιφάρα, προκάλεσε την απάντηση του Γεν. Γραμματέα, ο οποίος είπε πως «ο Καλλικράτης αντιμετώπισε τους Δήμους σαν κορσέ, δηλαδή, ίδιους. Εμείς θα τους προσεγγίσουμε ως νησιωτικούς, ορεινούς και αστικούς. Αναζητούμε ένα αναλογικό σύστημα εκλογής για να σπάει και το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε σε πέρας έστω κι αν κοντραριστούμε», κατέληξε.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου, ο επικεφαλής παράταξης στην Αιγιάλεια, Κ. Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής παράταξης στον Ερύμανθο, Τάκης Γεωργακόπουλος, ο οποίος μάλιστα, πρότεινε και όνομα για τη νέα μεταρρύθμιση, αυτό του «Κλεισθένη», ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Α. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Ανδρέας Κεπενός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο εκπρόσωπος του τομέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε.Α Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Λάμπρου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr