Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μειωμένη η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης-Πόσο πάει το λίτρο και πόση είναι η επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι-Πότε θα καταβληθεί το επίδομα

Μειωμένη η προμήθεια πετρελαίου θέρμανση...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Κουβερτούλες, σόμπες και άλλες εναλλακτικές

Μειωμένη είναι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τώρα, δεδομένης της αύξησης της τιμής ανά λίτρο και του καιρού, που ακόμα διατηρεί καλές για την εποχή θερμοκρασίες, παρά τις βροχές.Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Παναγιώτης Θωμάς, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, στην Πάτρα, αυτή την περίοδο η προμήθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι καταναλώσεις είναι μικρές όπως αναφέρει και μειωμένες κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

"Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ο καιρός δεν βοηθούν. Ο μέσος όρος της τιμής ανά λίτρο κυμαίνεται στα 0.90. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με 0,93 στη συνέχεια έπεσε στο 0,87. Η διαφορά είναι αρκετή. Μέχρι στιγμής οι προμήθειες αφορούν ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και όχι ενοίκους πολυκατοικιών, καθώς  σε σχέση με πέρυσι καθώς οι καταναλωτές καλουνται πληρώσουν  500 ευρώ παραπάνω για δύο τόνους πετρελαίου", εξηγεί ο κ. Θωμάς.

Ο ίδιος δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για ιδιαίτερη αύξηση της κατανάλωσης ακόμα κι όταν πέσει περαιτέρω η θερμοκρασία."Θα ψάξουν εναλλακτικές λύσεις. Σόμπες, κουβερτούλες κλπ.".

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών (2/11/2016), όσοι  αγοράσουν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Όσοι όμως  προμηθευτούν πετρέλαιο μετά από τη 1-1-2017, θα λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από τα 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επιδότησης προς τους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνουν τα ίδια, αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.  

Θυμίζουμε ότι το 2015 έγιναν αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα να μειωθεί το συνολικό ποσό επιδότησης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η υπουργική απόφαση θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά τα μέσα Νοεμβρίου και θα προβλέπει αλλαγή στις ζώνες, καθώς κάποιοι νομοί θα μεταφερθούν από μία ζώνη σε άλλη (π.χ. από  την ζώνη «Α» στην «Β»).

Ίδιο με πέρυσι το ποσό για επίδομα θέρμανσης

Σε επανεξέταση της υπαγωγής στις κλιματικές ζώνες περιοχών, οι οποίες έχουν και παραλιακές και ορεινές ζώνες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να διατίθεται αναλόγως το επίδομα θέρμανσης. Μιλώντας τη Δευτέρα 31-10-2016 στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, συμμερίστηκε τους προβληματισμούς του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής του και τόνισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπάγεται το «σπάσιμο» των νομών, που έχουν ταυτόχρονα παραλιακές πόλεις κι ορεινές περιοχές, ώστε να υπαχθούν σε διαφορετικές ζώνες με στόχο την ορθολογική διανομή του επιδόματος θέρμανσης. Πάντως, ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη κατανομή των περιοχών σε κλιματικές ζώνες, δεν αποτελεί επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία εφάρμοσε το προηγούμενο μοντέλο με ορισμένες παρεμβάσεις.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι και φέτος θα διατεθεί για επίδομα θέρμανσης το ίδιο ποσό με πέρυσι, των 105 εκατ. ευρώ και χαρακτήρισε «παραπλανητικά» και «ψευδή» τα δημοσιεύματα, που ισχυρίζονται το αντίθετο.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά