Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Επετειακή εκπομπή σήμερα στην ΕΡΑ βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργου Μόσχου

Πάτρα:Επετειακή εκπομπή σήμερα στην ΕΡΑ ...

«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση»

«Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας πατριωτών κατά της αμαύρωσης του Πολιτισμού μας στον εικοστό αιώνα από το ναζιστικό τέρας, που και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, με κοινοβουλευτικό μανδύα βγάζει θρασύτατα την γλώσσα του, γιατί η Πολιτεία μετά την απελευθέρωση από την ναζιστική Κατοχή δεν φρόντισε να διατηρήσει οξυμένη την θύμηση των εγκλημάτων πολέμου που παραμένουν ατιμώρητα έως τις μέρες μας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Δημ. Μόσχου, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τα πλήρη στοιχεία ονομάτων αυτών που εκτελέστηκαν στην μάντρα του Μουρτζούχου από τους Γερμανούς ναζί, πίσω από το ΚΕΤΧ, αλλά και των αμάχων της Πάτρας, που πρόσφεραν τη ζωή τους κατά τις ημέρες των μαχών της απελευθέρωσης της πόλης, όπως και γραπτές αναφορές των πρωταγωνιστών των ημερών και μετά από αυτές, σαν της Γρίβα, της Κακού, του Κοντόγκωνα, του Κένταυρου, του Ζησιάδη, του Ερενστρώλε, αλλά και του ίδιου του Κουρκουλάκου που αυτοεπιγράφεται ως αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, αξιωματικών του και πολλών άλλων.

Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ο τρόπος διάσωσης του λιμανιού της Πάτρας από τις δυνάμεις τους ΕΛΑΣ με την συμβολή του εκπροσώπου του ΔΕΣ Χανς Ερενστρώλε και καταρρίπτεται ο μύθος περί πλοηγού που συντήρησαν ανιστόρητοι από άγνοια ή σκοπιμότητα.

OIKIA EAM ITI

Αποτελεί προσφορά στην ανάπαυση της ψυχής των ΕΠΟΝιτών και των όσων αγωνιστών έπεσαν από γερμανικά πυρά την ώρα του καθήκοντος, τις παγωμένες νύχτες της Πάτρας, αφήνοντας μισό το αντιφασιστικό σύνθημα που έγραφαν στον τοίχο, ανεπίδοτο το μήνυμα προς τις δυνάμεις του αντιναζιστικού αγώνα. Αλλά και μνημόσυνο για όσους σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά εκτός Πατρών.

Η αναφορά στον Πατρινό 29χρονο τραγικό αντιναζί αγωνιστή των υποβρύχιων καταστροφών Μιχάλη Κατραβά, θύμα της δικής του αγγλικής ωρολογιακής βόμβας, που εξερράγη στην οδό Κανακάρη 32 ενώ προορίζονταν για το προσδεμένο στο λιμάνι της Πάτρας ιταλικό νοσοκομειακό πλοίο, το οποίο είχε λάβει μέρος στο ναζιστικό έγκλημα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Άκουϊ στην Κεφαλονιά τον Σεπτέμβρη του 1943, γίνεται μαρτυρία ιστορίας, αυτού του σχετικά άγνωστου περιστατικού από τον τελευταίο Πατρινό επιζώντα εκείνης της οργάνωσης του στρατηγείου της Μ. Ανατολής στην Πάτρα, που δρούσε με την συμβολή των αξιωματικών σαμποτέρ του Ελληνικού Στρατού, «Βαγγέλη» Βανδουλάκη και «Μανώλη» Κάμπακη ή «Περικλή» ή «Σοφιανό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις