Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τηλεοπτικές άδειες : Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά-Νέα ρύθμιση για προσωρινές άδειες τη Δευτέρα στη Βουλή-Εκλογές ζητά η ΝΔ

Τηλεοπτικές άδειες : Αντισυνταγματικός ο...

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Για αίσθημα αδικίας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, «γιατί (η απόφαση) έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης, η οποία έβαζε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας που υπήρχε επί 27 χρόνια και εκτός αυτού μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας που είχαν την υποχρέωση να τους καταβάλλουν σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη την αξιοποίηση αυτών των πόρων, είτε αυτό αφορούσε τους παιδικούς σταθμούς, είτε τα νοσοκομεία μας, είτε τους νέους επιστήμονες».

«Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα, την Δευτέρα θα φέρει στην βουλή νέα ρύθμιση η οποία θα είναι η ρύθμιση-γέφυρα από τώρα μέχρι την ώρα που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός κατά το σκεπτικό- το οποίο δεν έχουμε δει βεβαίως- του Συμβουλίου της Επικρατείας» πρόσθεσε.

«Κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν, ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας, συνέχισε, αναφέροντας «ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά, φάση. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση προφανώς. Εϊναι όμως και άδικη και δικαίως, νομίζω, δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς αν «αισθάνεται ότι ηττήθηκε» και αν θα παραιτηθεί, όπως ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς είπε «είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης, η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν και όσοι νομίζουν ότι αυτή η απόφαση θα βάλει φρένο στην δεδηλωμένη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα να κάνουμε, πρώτον, αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα να πληρώσουν, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν, εφαρμόζοντας βεβαίως τις αυστηρές προδιαγραφές, να συμμετέχουν σε αυτήν την τηλεοπτική αγορά, ούτε αυτό θα το πετύχουν».

«Και βεβαίως δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ρύθμιση που θα φέρει την Δευτέρα η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει και το ΕΣΡ, είπε «αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης"

«Όποιοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε με τρόπο καθαρό να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο θα μπει και δωρεάν οι καβαλάρηδες των συχνοτήτων δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι όροι θα είναι πάρα πολύ αυστηροί. Όσοι δεν ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό. Αυτό και τίποτα άλλο» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για το τίμημα της προσωρινής άδειας και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και των εργαζομένων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε αναφέροντας ότι «έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος έδωσε ντε φάκτο, ένα τίμημα, μια αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Συνεπώς το τίμημα θα πρέπει να είναι ανάλογο και να φέρνει στο δημόσιο αντίστοιχα έσοδα. Επαναλαμβάνω: Ούτε το τζάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό και αποκλειστικό προνόμιο ενός κλάμπ».

«Λέω κάτι τελευταίο και είμαι σαφής: Αυτήν την στιγμή με βάση την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε σε καθεστώς το οποίο το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό. Ο ομιλών, εφαρμόζοντας συλλογική απόφαση της κυβέρνησης, δεν έχει υπογράψει την παράταση νόμιμης λειτουργίας που ντροπιαστικά υπέγραφαν προκάτοχοί μου, λίγο πριν την βασιλόπιττα, κάθε χρόνο, για να νομιμοποιήσουν το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, κανένα από τα λειτουργούντα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

*Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζητά η ΝΔ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζοντας πως «η αποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβεβλημένη». Η ΝΔ προανήγγειλε πως θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες πρόταση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. «Η ΝΔ, αυτουργός της καταστροφής, θυμήθηκε τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με 27 χρόνια καθυστέρηση», σχολίαζε νωρίτερα η κυβέρνηση.

00:30 «Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση αλλά είναι και άδικη. Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις αλλά η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή.

Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση που θα κάνουμε θα είναι ρύθμιση γέφυρας μέχρι να γίνει ξανά διαγωνισμός. Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

00:11 Στη δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε αναλυτικά τα εξής: "Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

- έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,

- έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,

- έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

- Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:

- στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

- εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό

- στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη

- και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

- Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν."

 

 

00:07 «Μέχρι να γίνει η αδειοδότηση από το ΕΣΡ όσοι χρησιμοποιούν τις τηλεοπτικές άδειες να πληρώσουν», έτσι μεταφράζουν πηγές του Μαξίμου την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από Δευτέρα η κυβέρνηση.

 

23:59 Βολές κατά του ΣτΕ από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η οποία δήλωσε ότι οι αποφάσεις είναι σεβαστές αλλά κρίνονται. Προανήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Δευτέρα με έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

"Το ΣτΕ είναι το ίδιο που είχε κρίνει συνταγματικά τα μνημόνια και το «κούρεμα» (PSI) των ελληνικών ομολόγων των επενδυτών. Η απόφαση του ΣτΕ στερεί 255 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό σε μια στιγμή που η χώρα τα χρειάζεται", είπε μεταξύ άλλων η κυρία Γεροβασίλη.

 

23:47 Νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες προαναγγέλλουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικό το νόμο Πάππά.

 

23:41 Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,30 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

 

23:32 «Επιστροφή σε ένα καθεστώς ανομίας που υπήρχε και πριν», είναι η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση της κυβέρνησης.

23:30 Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα τα κανάλια που δεν πήραν άδεια συνεχίζουν να εκπέμπουν κανονικά, τα επιχειρηματικά σχήματα που πήραν άδεια δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων τους. Στο εξής τη διαδικασία για την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών αναλαμβάνει το ΕΣΡ.

23:10 Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το Νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με πλειοψηφία 14-11. Το ΣτΕ θεώρησε ότι αρμόδιο για την έκδοση αδειών είναι το ΕΣΡ.

Αναμένεται δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Εξερχόμενος από το κτίριο του ΣτΕ μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του οργάνου κ. Σακελλαρίου αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις