Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

"Η εμπροστοβαρής χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων ΕΣΠΑ, σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία"

"Η εμπροστοβαρής χρηματοδότηση των ...

Ο Πάνος Καρβούνης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπέρ της πρότασης της Επιτροπής, να επεκταθεί χρονικά η εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση της ΕΕ, προς την Ελλάδα (μηχανισμός συμπληρωματικής πληρωμής "top-up"), ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέλιξη που θα ωφελήσει την Ελλάδα και χαιρέτισε η Επιτροπή.

"Η απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών να παρατείνουν την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων του ΕΣΠΑ, που υλοποιούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια στη χώρα μας, συνιστά μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η βοήθεια αυτή», προσθέτει, «που ανέρχεται σε μια προσωρινή αύξηση των ευρωπαϊκών πληρωμών κατά 10%, προστίθεται στην περυσινή απόφαση για αυξημένη προκαταβολή, κατά 1 δισ. ευρώ, που χορήγησε η ΕΕ στην Ελλάδα για την επιτάχυνση εκκίνησης νέων αναπτυξιακών έργων εφέτος».

«Με αυτά τα εργαλεία, δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να παρακάμψει τόσο τη δημοσιονομική στενότητα όσο και το πρόβλημα υποχρηματοδότησης των επενδύσεων. Και να βαδίσει στο δρόμο της ανάκαμψης", καταλήγει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κανονισμός για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ) 2014 - 2020 προβλέπει ότι, κατόπιν αιτήσεως, οι χώρες που υπάγονται σε προγράμματα στήριξης της σταθερότητας επωφελούνται από μια προσωρινή αύξηση των πληρωμών κατά 10 % (το λεγόμενο «top-up») έως τις 30 Ιουνίου 2016. Η συμπληρωματική αυτή πληρωμή είχε ως αποτέλεσμα από το 2011 έως το 2015, η Ελλάδα να λάβει 1,3 δισ. ευρώ νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, συμβάλλοντας στην άμεση ελάφρυνση της δημοσιονομικής πίεσης και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ρευστότητα για την έναρξη επενδύσεων. Η επιλεξιμότητα του εν λόγω μηχανισμού συμπληρωματικής πληρωμής έχει πλέον επεκταθεί.

«Χαίρομαι πολύ που αμφότεροι οι συννομοθέτες στήριξαν σήμερα την πρότασή μας. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ταχύτερη ανάπτυξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο και θα στηρίξει τις προσπάθειες για την ταχεία, αποτελεσματική και στρατηγική υλοποίηση των προγραμμάτων της πολιτικής για τη συνοχή στα κράτη μέλη», δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, μετά την ψήφιση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την κατάθεση της πρότασης μάλιστα, είχε τονίσει ότι «σε πολλές χώρες της ΕΕ τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για τις δημόσιες επενδύσεις» και προέτρεψε για «στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς, όπως η έρευνα και η καινοτομία ή η χορήγηση στήριξης προς τις ΜΜΕ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ευημερία στο μέλλον». Παράλληλα, επεσήμανε «το εμπόδιο που αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας στην ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων των ΕΔΕΤ», στην άρση του οποίου έρχεται να συμβάλει η πρόταση της Επιτροπής. «Αποδεικνύει, ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε χείρα βοηθείας. Θέλω όλα τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχουν τα Ταμεία», είπε χαρακτηριστικά η Κορίνα Κρέτσου.

Το Συμβούλιο θα εγκρίνει τώρα τυπικά τον τροποποιημένο κανονισμό ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει αφού δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα τους εθνικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς σε πολλά κράτη μέλη, περιορίζοντας την χρηματοδότηση για όλους τους τύπους επενδύσεων. Κατά συνέπεια, η σημασία των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για τις δημόσιες επενδύσεις στην ΕΕ, έχει αυξηθεί σημαντικά σε ό,τι αφορά την στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδίως στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από δημοσιονομικές δυσκολίες.

Η Επιτροπή αποφάσισε την συνέχιση της βοήθειάς της προς αυτά τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014 - 2020.

Σε αυτό το κλίμα, η Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η επιλεξιμότητα για τον εν λόγω μηχανισμό συμπληρωματικής πληρωμής πέρα από τον Ιούνιο του 2016, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά