Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Με δάφνες από το Φεστιβάλ του Βερολίνου έρχεται 10 Νοεμβρίου το φιλμ «Θάνατος στο Σαράγεβο» από τη Βοσνία

Με δάφνες από το Φεστιβάλ του Βερολίνου ...

Ευελπιστεί να διεκδικήσει και Όσκαρ

Η εταιρεία διανομής ΑΜΑ Films φέρνει στις Ελληνικές αίθουσες την​ βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής καθώς και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών - FIPRESCI, ταινία «Θάνατος στο Σαράγεβο» του ​Βόσνιου, βραβευμένου με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, δημιουργού Ντάνις Τάνοβιτς ("No Man's Land").

Η ταινία που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έβγαινε στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 3 ​Noεμ​βρίου 2016, τελικά θα βγει μία εβδομάδα αργότερα στις 10/11.

Το φιλμ θα παιχθεί πρώτα στους κινηματογράφους Άστυ​ ​και Πτι Παλαί της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ​η συγκεκριμένη αξιόλογη ταινία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Βοσνίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2017.

Αυτή η πολιτική αλληγορία για το σύγχρονο πρόσωπο της Ευρώπης του Ντάνις Τάνοβιτς, βασίζεται στο δημοφιλές έργο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί "Hotel Europe". Το ξενοδοχείο Ευρώπη στο Σαράγεβο προετοιμάζεται για το αποψινό γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand.

Αλλά το δυσαρεστημένο προσωπικό του σχεδιάζει να απεργήσει, επειδή δεν έχει πληρωθεί δύο μήνες τώρα. Εάν αυτό το αριστοκρατικό πολιτικό δείπνο αποτύχει, το ήδη υποθηκευμένο στις τράπεζες ξενοδοχείο θα κλείσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Ντάνι Τάνοβιτς

Φωτογραφία: Έρολ Ζούμπτσεβιτς

Μοντάζ: Ρέντζιναλντ Σίμεκ

Μουσική: Μίρτσα Ταχίροβιτς

Παραγωγοί: Άμρα Μπάκσιτς Τσάμο, Φρανσουά Μαργκολίν

Παίζουν οι: Σνεζάνα Βίντοβιτς, Μοχάμεντ Χάτζοβιτς, Ιζουντίν Μπαχίροβιτς, Βεντράνα Σεξάν, Ερμίν Σιγιαμίγια.

Χώρα Παραγωγής: Βοσνία, Γαλλία

Έτος Παραγωγής: 2016

Διάρκεια: 86 λεπτά

Διανομή: ΑΜΑ Films.

Το στόρι έχει για επίκεντρο το ξενοδοχείο Ευρώπη στο Σαράγεβο όπου προετοιμάζεται το μεγάλο γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand. Ωστόσο το προσωπικό σχεδιάζει να απεργήσει, καθώς είναι απλήρωτο. Με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να σταματήσει την απεργία, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Ομέρ θα στραφεί στον σκληρό Έντσο, ο οποίος διευθύνει ένα στριπτιτζάδικο. Σύντομα, το σωματείο του προσωπικού θα εξαφανιστεί.

Η αφοσιωμένη επικεφαλής της ρεσεψιόν Λαμίγια κάνει το καλύτερο δυνατό για να λειτουργήσουν όλα ομαλά στο μεγάλο γεγονός. Αλλά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν η μητέρα της Χατίτζα, που δουλεύει στα πλυντήρια, εκλέγεται αρχηγός της απεργίας.

Ο Γάλλος VIP ομιλητής-καλεσμένος δεν έχει πολύ χρόνο να προετοιμαστεί για το γεγονός, και αυτός όμως μπλέκεται μέσα από πολύπλοκες λεπτομέρειες και ονόματα. Οι πρόβες που κάνει στο δωμάτιό του καταγράφονται μυστικά από το ξενοδοχείο. Η επιτήρηση είναι κυριολεκτικά υψηλή για την ασφάλεια του γεγονότος από την ομάδα security του ξενοδοχείου.

Στην οροφή του ξενοδοχείου, η τηλεοπτική δημοσιογράφος Βεντράνα διεξάγει συνεντεύξεις με ειδικούς για την εκατονταετηρίδα. Ανάμεσα τους είναι και ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, απόγονος του δολοφόνου του Αρχιδούκα. Σταθερός στις πολιτικές του θέσεις, γρήγορα η συνέντευξη θα οδηγηθεί σε επιχειρήματα από το παρελθόν.

Από την ταράτσα του ξενοδοχείου στο στριπτιτζάδικο, μέσω της ρεσεψιόν, του δωματίου των πλυντηρίων και την κουζίνα, οι αυξανόμενες εντάσεις θα μετατρέψουν το ξενοδοχείο Ευρώπη σε μια ιδεολογική χύτρα ταχύτητας.

*Το φιλμ ενδεχομένως να έρθει αργότερα για προβολή και στην Πάτρα ενώ αποτελεί και μία ιδανική επιλογή για τον φετινό Β' κύκλο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture