Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συνεδρίασε ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας για το «ακατάσχετο», το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς

Συνεδρίασε ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρ...

Τα καταστήματα μπορούν ν' ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 6/11/2016

Την Τρίτη 25/10/2016 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, στα γραφεία του Συλλόγου, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Αχαΐας, Ιωάννης Μαντάς.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις για το «ακατάσχετο», το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια», τους πλειστηριασμούς, το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης και άλλα θέματα στα οποία εμπλέκεται η δημοτική αρχή και αφορούν στην αγορά. Έγινε ενημέρωση και για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας καθώς και για τη διαδικασία αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου του Εμπορικού Συλλόγου.

Το θέμα τον «κόκκινων δανείων», του «ακατάσχετου»,  των πλειστηριασμών, του ασφαλιστικού, ανέπτυξε διεξοδικά ο  Aν. Ταμίας κ. Πολυχρόνης Θωίδης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωβνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Θωίδης αναφέρθηκε στον τρόπο κατάσχεσης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, στο ακατάσχετο όριο των 1500 ευρώ, στους τρόπους αναστολής εκτέλεσης του πλειστηριασμού και στην απαγόρευση τους μέχρι το 2017, στην άρση κατάσχεσης και την εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το δημόσιο κλπ.

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα των συναδέλφων είναι η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» (επισυνάπτεται αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα), καταργείται το άρθρο 99 και στη θέση του έρχεται ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος για να επιτευχθεί θα πρέπει η επιχείρηση να κριθεί βιώσιμη.

Η θέση του Συλλόγου την οποία και διεκδικεί είναι: «Είμαστε απέναντι στους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία και απαιτούμε προστασία των εμπόρων με χρήση του νόμου Κατσέλη που τους δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουν σε εξωδικαστικές διαφορές με απλοποιημένη διαδικασία ώστε να βγουν από το αδιέξοδο».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αναμένουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Πρωθυπουργού για παγιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ ώστε από 1/1/2017 πληρώνοντας τις τρέχουσες εισφορές βάσει φορολογικής δήλωσης να εξασφαλίζεται ασφαλιστική κάλυψη και σύνταξη.

Εν συνεχεία, συζητήθηκαν τοπικά θέματα της αγοράς. Έγινε λεπτομερής αναφορά και ακούστηκαν πολλές παρατηρήσεις για το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης που τέθηκε σε λειτουργία πριν από δέκα ημέρες. Μάλιστα μεταφέρθηκαν στη συνεδρίαση και όλες οι παρατηρήσεις που κατετέθησαν στη γραμματεία του Συλλόγου από μέλη μας αλλά και πολίτες της Πάτρας. Ήδη ο ΕΕΣΠ προχωρά σε βελτιωμένες προτάσεις για τη λειτουργικότητα του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν πολλές. Παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος των Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Αχαΐας, κ. Ιωάννης Μαντάς για το εν λόγω θέμα. Συνοψίζουμε τις θέσεις μας:

•             Επέκταση της 1 ώρας στάθμευσης σε 2 ώρες.

•             Αυστηροποίηση ελέγχου από του Δημοτικούς Υπαλλήλους.

•             Διαχείριση φορτοεκφόρτωσης με διάθεση των θέσεων μετά το πέρας, σε καταστήματα με βαριά αντικείμενα.

•             Έναρξη διαδρομών λεωφορείων στις 6.30 με πέρας στις 21.30

•             Σύνδεση πάρκινγκ Τερψιθέας και Αγ. Ανδρέα με δωρεάν λεωφορεία

•             Βελτιώσεις στα πάρκινγ (ασφαλτόστρωση κλπ)

•             Θέσεις μοτοποδηλάτων κ.ά.

Οι παραπάνω θέσεις θα συμπεριληφθούν στις ήδη διαμορφωμένες προτάσεις του ΕΕΣΠ για το κυκλοφοριακό και θα  προωθηθούν στο Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα  στη συνάντηση που θα έχει το ΔΣ του Συλλόγου με τον Δήμαρχο την Πέμπτη,  27/10/2016. Στην ίδια συνάντηση θα τεθούν και άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο όπως είναι η εξάλειψη του παραεμπορίου, οι λαϊκές αγορές και η καθαριότητα της πόλης.

Σχετικά με το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας (Patras Open Mall), ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ  ενημέρωσε για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΕΕ στις 5/10/2016 και αφορούσε στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του συστήματος πιστότητας loyalty (επιβράβευση καταναλωτών από τις αγορές τους στα καταστήματα του οpen mall και λειτουργία της εφαρμογής μέσω smart phone).

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων των τεσσάρων ΟPEN MALL (Αλεξανδρούπολη, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και συμφωνήθηκε να ισχύσει ένα κοινό προφίλ για όλα τα Open Μall πανελλαδικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (κεντρική διαφήμιση, κοινά οφέλη για τους καταναλωτές, χρήση από όλους τους καταναλωτές που επισκέπτονται και τις πόλεις που έχουν Open Μall  κλπ). Ήδη στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας έχουν εκπαιδευθεί στο σύστημα και αναμένεται η υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για την εκπαίδευση και των καταστηματαρχών στην εφαρμογή αυτή.

Συζητήθηκε  το θέμα αποκατάστασης του κτιρίου του Εμπορικού Συλλόγου και ένταξής του στο ΤΑΣ. Συγκροτήθηκε  Επιτροπή παρακολούθησης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΕΕΣΠ  κ. Γιώργο Ρώρο, τον Β΄Αντιπρόεδρο κ. Κων/νο Ζαφειρόπουλο και το Μέλος του Δ.Σ. κ. Μιλτιάδη Καγιάφα, η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οδηγίες προς τους συναδέλφους και καταναλωτές για την έναρξη του «φθινοπωρινού» εκπτωτικού δεκαήμερου, το οποίο ξεκινά 1/11 και λήγει 10/11/2016.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1, Ν. 4177/2013, τα καταστήματα δύνανται να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23, Ν.2224/1994). Πάγια θέση του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών είναι η διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας και το άνοιγμα 2-3 Κυριακών.

Τέλος,  έγινε διάλογος για το θέμα των προσφύγων στο Ρίο. Οι Πατρινοί διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε τέτοια κοινωνικά θέματα και στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα διαχειριστούν με διακριτικότητα, εγκαρδιότητα και ευγένεια.

Ήδη ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών έχει έρθει σε επαφή με τη ΜΚΟ PRAKSIS που διαχειρίζεται το θέμα αυτό, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για παροχή ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους συνανθρώπους μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται διάθεση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πόλης ώστε να χαράσσεται κοινή πολιτική διαχείρισης του θέματος για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Τέλος ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, σε ψήφισμά του καλωσορίζει τους πρόσφυγες δηλώνοντας αρωγός και συμπαραστάτης τους με όποιο τρόπο είναι δυνατόν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις