Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λύκειο Ελληνίδων Πατρών: Πολλαπλά τα οφέλη για την πόλη από τους 500 επισκέπτες των επετειακών εκδηλώσεων-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Λύκειο Ελληνίδων Πατρών: Πολλαπλά τα οφέ...

Απολογισμός των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του Λυκειου Ελληνίδων

Στον απολογισμό των όσων άφησαν στην Πάτρα  οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του, προχωρά το Λύκειο Ελληνίδων.

Εντυπωσίασε το Λυκείο Ελληνίδων Πάτρας – Πλούσιο φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του συλλόγου

«Μόλις μια εβδομάδα πέρασε από την ολοκλήρωση των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.   Ο απόηχος του εορταστικού τριημέρου έδωσε και την αφορμή για τούτο εδώ το κείμενο. Για την άλλη πλευρά του νομίσματος...ή αν θέλετε τις άλλες...

Η πραγματική αφορμή του ΔΣ του ΛτΕ Πατρών για αυτές τις εκδηλώσεις ήταν η ανάγκη που ένιωσαν όλα τα μέλη του, ότι ο πατραικός κόσμος έπρεπε να γνωρίσει από την πηγή, την μουσικοκορευτική παράδοση και της άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας που υπάρχει αλλά δεν την ξέρει είτε γιατί δεν του έχει δωθεί η ευκαιρία να την μάθει είτε γιατί του είναι αδιάφορο να την γνωρίσει.

Ένα τέτοιο εγχείρημα, σε εποχές βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης που λειτουργεί ως προπομπός πολιτισμικής κρίσης θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ‘τρέλα’. Το ΛτΕ Πατρών ακολουθώντας όμως πιστά τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του –παρόλο που έχουν περάσει 105 ολόκληρα χρόνια, αυτός παραμένει αναλλοίωτος- που δεν είναι άλλος από τον «...  προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, ως ελληνικών χορών, ασμάτων, εθνικών ενδυμασιών, κ.λπ.» όφειλε να κάνει μια ‘τρέλα’ γιατί η Ελλάδα το αξίζει και ο πολιτισμικός της πλούτος το απαιτεί.

Το ΛτΕ Πατρών όφειλε να θυμίσει στο κόσμο ότι τόσα χρόνια τώρα υπάρχει στην πόλη μας, προάγει την παράδοση, αγωνίζεται για αυτήν διακριτικά και με γνώμονα τον εθελοντισμό, με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις, τους μοναδικούς του πόρους που δεν είναι άλλοι από τα μέλη του και τους μαθητές του. Το ΛτΕ Πατρών όφειλε να ταράξει τα πολιτισμικά νερά της Πάτρας και να ενώσει την Ελλάδα σε ένα κύκλο έχοντας ως καλεσμένους ανθρώπους αυθεντικούς, πηγαίους και βιωμάτικους. Περίπου 500 άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη μας για να μας διδάξουν παράδοση. Οι επισκέπτες μας διένυσαν στεριά και θάλασσα για να μας τιμήσουν με την παρουσιά τους και να μας δείξουν τους χορούς τους όπως ακριβώς τους έμαθαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, να ακούσουμε τα τραγούδια και τις μελωδιές του τόπου τους όπως ακριβώς τα ‘κελαηδούσαν’ οι μουσικοί του χωριού τους και να θαυμάσουμε από κοντά τις χειροποίητες αυθεντικές κεντημένες στο χέρι τοπικές φορεσιές όπως ακριβώς τις έφτιαχναν και τις φορούσαν οι προόγονοί τους.

Και μιας και αναφερθήκαμε στους 500 περίπου επισκέπτες στην Πάτρα μας θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την οικονομική ανάσα που προσέφεραν σε μια από τις πρωτεύουσες της ανεργίας, σε μια τόσο νεκρή χρονική περίοδο.

Το ΛτΕ Πατρών λοιπόν ενισχύει απλόχερα και την τοπική οικονομία μιας και οι καλεσμένοι μας, διέμειναν στα ξενοδοχεία της πόλης μας, έκαναν τις αγορές τους στα εμπορικά μας καταστήματα, προμηθεύτηκαν τα τοπικά μας προιόντα, έκαναν το διάλειμμά τους στις καφετέριες του ιστορικού μας κέντρου, γευμάτισαν στα εστιατόριά μας, διασκέδασαν στα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης μας.

Είναι γεγονός για εμάς ότι 40 χρόνια τώρα ελάχιστοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι φορείς... που στάθηκαν στο ΛτΕ Πατρών και αφουγκράστηκαν πραγματικά την σπουδαιότητα του πολύπλευρου έργου στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν είναι και λίγα αυτά που προσέφερε το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών σε τούτο το εορταστικό τριήμερο και διόλου αδιάφορα. Μήπως έφτασε η ώρα να μην ζούμε και να μην αφουγκραζόμαστε μόνο τα ξενόφερτα αλλά να μάθουμε σαν Έλληνες που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε, την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας;

Ευχαριστούμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και μας βοήθησαν για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Αλλά ας προβληματιστούν όλοι αυτοί που πασχίζουν για το καλύτερο αυτού του τόπου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις